nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Április 8: roma világnap

Előadások, fórumok, kiállítás, cigánytánc-tanítás, koncertek várják az érdeklődőket a cigányság világnapján Budapesten.

MTI | 2010. április 8.
|  

Konferenciával, fotókiállítással, versmondással, zenével és filmvetítéssel ünneplik ma a romák világnapját Budapesten. A cigányok világnapja alkalmából a Polgári Magyarországért Alapítvány, a Barankovics István Alapítvány és a Barankovics Roma Egyesület közös szervezésében konferenciát tartanak a cigányság jövőjéről és helyzetéről. A rendezvényen a roma szervezetek vezetői mellett felszólal Szabó István református püspök, Széles Gábor nagyvállalkozó, médiatulajdonos, valamint Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumi elnöke, az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának fideszes elnöke.

Az érdeklődők megtekinthetik Duka Andrea fotóművész kiállítását, majd a Rajkó Zenekar és a Szilvási Gipsy Folk Band ad koncertet. A Tűzraktérben fotókiállítást, versestet, filmvetítést és koncertet, valamit cigánytánc-oktatást tartanak.

A romák világnapját minden évben április 8-án tartják annak emlékére, hogy 1971-ben Londonban e napon rendezték meg a romák első világkongresszusát, ahol elfogadták a roma nép zászlaját és himnuszát. Ma mintegy 13-15 millió a cigányok száma világszerte. A legtöbben, mintegy két millióan Romániában élnek, míg Magyarországon becslések szerint 600-700 ezren, többségük nagy szegénységben.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X