nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Akinek a szemei szépek

„Szemei”, „lábai” vagy „szeme”, „lába”, melyik jobb magyarul és miért? kérdezi olvasónk. A válaszokhoz irányítjuk.

nyest | 2016. május 30.
|  

Olvasónk, Ravello a következő megfigyelését osztja meg velünk: „Az elmúlt években rohamosan terjed a páros testrészek többes száma a köznyelvben, pl. »Jó lábai vannak«, »szépek a szemeid«.” Továbbá: „Jól gondolom, hogy itt az angol hovatovább nyelvtani szabályainak értelmetlen, akaratlanul is szolgai átvételéről van szó?”

Hányas számba tegyük?
Hányas számba tegyük?
(Forrás: Opoterser, CC3.0)

Nem feltétlenül szolgai, hiszen az angol buttocks ’fenék’ is többes számú, de ezt magyarul sose használják többes számban: egy ember, egy fenék. (Az angolok ezt is kettőnek látják.) A szemről, lábból viszont a magyarok is nyilván látják, hogy kettő van belőlük. A további fejtegetés helyett átadjuk a szót Kálmán Lászlónak, aki 2010-ben írt erről itt a nyesten, és Nádasdy Ádámnak, aki még a múlt évezred legvégén válaszolt erre a felvetésre, a Magyar Narancs Modern Talking rovatában.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 mederi 2016. május 30. 12:25

@cikk:

"A szemről, lábból viszont a magyarok is nyilván látják, hogy kettő van belőlük. .."

Nádasdy Ádám:

"Hogy mit hogy lát a magyar ember, azt nem tudom, de a magyar nyelv ebben valóban különbözik a környező nyelvektől:..... A magyar csak akkor használja a többes számot, ha nagyon muszáj:" (Nádasdy Ádám

Számháború

[Magyar Narancs, 2000/08/17] )

Az angol nyelvhez szerintem semmi köze a vitának..

-Szerintem:

Az egész probléma körnek ahhoz van köze, hogy a "határozott" és az "általános" szemlélet mód régóta "ingadozik" a magyarban, ami jól nyomon követhető az igeragozásunkban...

Léteznek olyan igéink, amik eredetileg nem rendelkeznek "kettős" (határozott/ határozatlan vagy általános) igeragozással, hanem egyéb megoldást "találnak" hogy kifejezzék azt (azért az igékkel kezdem, mert ezen a "szemüvegen" át válik láthatóvá a szemlélet-mód, ami "ingadozó") .

Pl.:

A/"valami fúj valamit" (csak 3. személye lehet)

//"Fúj a szél." (Határozott megállapítás, a szél eredménye a "vizsgálati pont".. pl. mert mozognak a fa levelek..)

"Hideg szél fúj." (Határozott megállapítás, a szél eredménye a "vizsgálati pont".. pl. mert fázok /szándékosan ..-k/)

"Kellemetlen szél fúj." (Határozott megállapítás, a szél eredménye, hogy kellemetlen érzésem van.)

De:

//"Hideg szelek fújnak." (Általános megállapítás, átvitt értelemben.)

-A fenti esetben nem látjuk, hogy "hány szél" fúj (hiszen nincs értelme, mégis, átvitt értelemben (ami gondolom későbbi keletű használat) többes számban használjuk..

B/"valaki fúj valamit"

Ebben az esetben már nem csak harmadik személyben létező a ragozott igealak, és elkülönül a határozott és a határozatlan v. általános ige ragozása:

Pl.

-"Fújok neked egy (vagy kettő, vagy néhány) szelet forró sült húst, hogy megkóstolhasd."

A hús "kategória", ebből emelek ki tetszőleges mennyiséget, és hiába van belőle több kiemelt darab SZEMMEL LÁTHATÓAN, a "kategóriával számolok", ezért egyes szám..

Mikor két kiló kenyeret veszek, akkor is mindegy hogy két egy kilóst vettem, vagy egyben van a két kiló.

A "kategória", vagyis az EGYSÉG a kiló.)

- "Hiába fújom a nagy szelet húsokat erősebben, nem hűlnek olyan gyorsan, mint a kis szeletek."

(Itt a húsnak két "kategóriája" (egysége) van, a kicsi, és a nagy szeleteké, ezért többes számúak..

Ha pl. öt (vagy akárhány) kis szelet húst kérek, akkor a kategória "kis szelet hús", és szintén egyes számú lesz a kis szelet húsok HALMAZA..)

-Következtetés:

A páros "szem, láb, fül" többes vagy egyes számú használata a fentiek alapján valóban lehet független attól, hogy éppen mit látok. :)

A szemlélet attól függ, hogy "nyelvi kategóriának" tekintek-e egy azonos elemekből álló halmazt, vagy ettől eltekintek, és csak a látottakra hagyatkozok (szorosan nem ide tartozik, de szándékosan "-k"- val a végén, mert szerintem az "ingadozás" része az ikes igék "speciális" ragozása is, amivel én nem értek egyet, de kénytelen vagyok mégis az -m ragot használni ha a "szabályt" követem.)..

Ha valakinek "szép szeme", -lába, vagy -füle van, az akkor is igaz, ha hiányzik az egyik, hiszen az ép meglévőt nem befolyásolja.

Az említett ép testrészek "halmazok" (amik lehetnek nyelvi "kategóriák") embereknél max. kettő, de pl. pókoknál, vagy százlábúaknál ettől eltérő darabszámú "elemet" tartalmaznak, úgyhogy szépség tekintetében mindegy hogy hány "elem" van bennük..

A magyar nyelv alapvetően "matematikai szemléletű", de mivel nem mindenki "matematikus" beállítottságú, a vonatkozó nyelvhasználat (és szabályzat) ingadozó..

Nekem inkább a "matematikus szemlélet" tetszik.. :)

2 Untermensch4 2016. május 30. 13:31

@mederi: félkezű, féllábú..?

3 mederi 2016. május 30. 18:35

@Untermensch4: 2

" félkezű, féllábú..?" Igen.

Ezen a ponton nem kérdés a kérdés, mert biztosan egyes számú minden nyelvben.. :)

(Ha figyelmesen elolvastad volna amit írtam, akkor sem volna a kérdésed kérdés..)

4 Sefule 2016. május 31. 12:37

Miért ne lenne többes szám a fenék?? Elvégre ott van benne a -k? :D

5 kisbuddha 2016. június 8. 09:21

"itt az angol hovatovább nyelvtani szabályainak értelmetlen, akaratlanul is szolgai átvételéről van szó?” Ki képes ilyen baromságot leírni?? "Szolgai átvétel"? Sőt, "akaratlanul is szolgai"? "Értelmetlen"? Mióta értelmetlen és szolgai a magyar nyelvben a többes számú dolgokról többes számban beszélni? Azért, mert ez valakinek nem tetszik?? Istenem...

6 kisbuddha 2016. június 8. 09:22

Egyszerű a dolog: vannak, akik egyes számban használják (milliónyian), és vannak, akik többes számban (milliónyian). És egyik sem helytelen.

Információ
X