nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
„Mintha elvitelre rendelne egy étteremben”
Ahol szégyen a nyelvtudás

Az USA-ban most folyik a republikánus elnökjelölt-választás. Hihetetlennek tűnhet, de a nyelvtudást hátrányként jelenítik meg egyes jelöltek.

nyest.hu | 2012. január 17.
|  

A világ sok részén a nyelvtudás előnynek számít. Olyan helyeken is, ahol kevesen beszélnek idegen nyelveket. Az Egyesült Államok republikánus elnökjelölt-választási versengésében azonban néhány jelölt hátrányként tünteti fel más jelöltek nyelvtudását.

Két esélyes republikánus elnökjelölt is tud más nyelvet is az angolon kívül, Mitt Romney franciául, Jon Huntsman pedig, ha nem is nagyon jól, mandarinul. Mindkét jelölt ugyanannak köszönheti nyelvtudását, a vallásuknak. Ugyanis mindketten mormonok, és a mormon vallás egyik velejárója, hogy a fiatal fiúknak szinte kötelező jelleggel el kell menniük egy kétéves külföldi térítő misszióra 19 és 25 éves koruk között. Ez alatt a fizetetlen külföldi misszionárius gyakorlat alatt tanult meg egy-egy idegen nyelvet mindkét elnökjelölt. (A fiatal mormon lányok misszionárius tevékenysége nem általános elvárás, csak hatodannyian vesznek részt benne, mint a fiatal fiúk.)

Newt Gingrich, maga is republikánus jelölt, például olyan videókkal kampányol Romney ellen, amelyek egyértelműen hátrányként jelenítik meg Romney franciatudását. Már magának a videónak is az a címe, hogy A francia kapcsolat (The French Connection), és e következő érv hangzik el benne: [Romney] „bármit mond, csak hogy nyerjen, bármit, és akárcsak John Kerry [republikánus jelölt 2004-ben, szerk.] Romney is tud franciául.” Romney az 52. másodpercnél beszél franciául, valójában csak bemutatkozik. Gingrichnek egy másik Romney-ellenes kampányvideója is azzal ér véget, hogy Romney franciául beszél. Gingrich többek között azzal is védekezik, hogy a videó igen népszerű lett.

Kettőjük riválisa, Huntsman aktívan igyekszik kihasználni nyelvtudását a kampány során – időnként megszólal kínaiul – de ezt se mindig értékelik. Huntsmant pedig Obama ideje alatt is kínaitudása miatt nevezték kis kínai nagykövetnek. Egyes republikánusok viszont azzal válaszolnak, hogy egy amerikai elnökjelöltvitában ne beszéljenek kínaiul, „mintha elvitelre rendelne egy étteremben.” Egy eddig senki által fel nem vállalt kampányvideó pedig „A mandzsúriai jelölt” nevet ragasztja Huntsmanre, és árulásként tünteti föl Huntsman két örökbefogadását (egy-egy lányt Kínából és Indiából). Időközben Huntsman már ki is lépett a versenyből a hétvégén.

A republikánus jelöltek karikatúrája: Huntsman a bal alsó, Romney pedig a jobb alsó sarokban, Gingrich középen fenn.
A republikánus jelöltek karikatúrája: Huntsman a bal alsó, Romney pedig a jobb alsó sarokban, Gingrich középen fenn.
(Forrás: wikimedia commons / DonkeyHotey (CC BY-SA 2.0))

A demokraták és a liberálisok csak nevetnek az eseten, és úgy gondolják, a nyelvtudás elleni támadások visszafelé fognak elsülni. Az elnökjelöltek spanyoltudása például már évek óta egyértelmű előnynek számít az országban, ahol a lakosok akár hatodának is spanyol lehet az anyanyelve.

Forrás

CTV News: GOP hopefuls on hot seat for knowing other languages

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
6 maxval 2012. január 18. 19:06

@Sigmoid:

Így igaz. Ezért nem szeretem többek között, amikor pocskondiázzák az amerikaiakat.

5 Sigmoid 2012. január 17. 15:53

@DJS: Amerikát én nem félteném.

Volt a Borat c. sorozat, amiből a film is készült - az volt a lényege, hogy ez a humorista csávó (Sasha Baron Cohen) ténylegesen kiadta magát egy FÁK-ból érkezett, primitív barbár nép újságírójának, és beszélgetett az amerikaiakkal - jellemzően azokkal a sötét arcokkal akikről itt szó van -, és az egészet felvették.

Volt egy rész, ahol egy erősen antiszemita vadásszal beszélgetett.

www.youtube.com/watch?v=DvZVZ8h1p4Q

(1:56-tól)

"Borat": Kár, hogy nem lehet azt, hogy egy... így hogy egy szarvas, aztán egy zsidó... és érted, hogy vadászhatnál a zsidóra.

Náci: EBBEN az országban ez nem lehet.

"Borat": De miért nem?

Náci: Nem tudom... Én benne volnék, de más emberek nem igazán.

ÉRTITEK hogy ebben mi a lényeg? Ez az explicit antiszemita fasiszta, aki 5 perccel ezelőtt még azt magyarázta, hogy a német Végső Megoldás azért született, mert a zsidók elnyomták a német népet, ez azt mondja, hogy nem lehet holokausztot rendezni, mert MÁSOK NEM FOGADNÁK EL.

Na ez a demokrácia. Nem a "mocsok zsidóbérenc kormány nem hagyja". Mások nem lennének benne. Ez a náci demokratább, mint a legtöbb mérsékelt nemzeti érzelmű magyar.

Értitek, ez Amerika legocsmányabb arca, és még mindig jobb mint sokminden amit itthon látsz.

4 DJS 2012. január 17. 14:05

@El Mexicano:

"a jellemző amerikai hülyeség"

Azért ez ennél komolyabb dolog. Itt nem arról van szó, hogy szégyen lenne a nyelvtudás, hanem arról, hogy az egyik konzervatív párt elnökjelöltje komolyan úgy látja, híveket szerezhet magának azzal, hogy idegenszívűnek állítja be a másik jelöltet.

Amerika elég régóta szereti magát a szabadság hazájának és a tolerancia hazájának tartani, de a demográfia alakulásával egyre jobban éleződik a konfliktus a fehérek és a többi rassz között, vagy éppen a hagyományos egyházak és a radikálisok között. Az, hogy valaki a mormon vallási kisebbséghez tartozik, vagy hogy valaki ázsiai gyereket fogadjon örökbe, ad absurdum tudjon egy európai nyelvet, lassan már jellemhiba lesz.

3 El Mexicano 2012. január 17. 11:39

@Sigmoid: "Tudod El Mexicano, ez olyan, mint amikor a mindenből egyes, háromszor évet ismételt hülyegyerek kiröhögi az osztályelsőt, mert az négyest kapott matematikából."

Ezt ne nekem mondd, amikor van két nyelvvizsgám (amit nem a piacon vettem)... Ja, és egyszer sem ismételtem évet.

2 Sigmoid 2012. január 17. 10:42

Öööö... És ezt a MAGYAROK vetik az amerikaiak szemére?!

Eleve, nem általánosíthatunk, néhány szélsőséges politikus ostoba kampányáról van szó.

És amikor nálunk a szavazó népesség 15%-a echte náci, és a maradék sem áll messze a xenofóbiától, akkor ezen élcelődünk?

Tudod El Mexicano, ez olyan, mint amikor a mindenből egyes, háromszor évet ismételt hülyegyerek kiröhögi az osztályelsőt, mert az négyest kapott matematikából.

1 El Mexicano 2012. január 17. 08:43

"Az Egyesült Államok republikánus elnökjelölt-választási versengésében azonban néhány jelölt hátrányként tünteti fel más jelöltek nyelvtudását" – a jellemző amerikai hülyeség, ezek után nem kell azon csodálkozni, hogy miért nem tudnak (akarnak) semmilyen nyelven megtanulni...

Információ
X