nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Titanic
Ahol nem voltak magyarok

Hivatalosan is kiderült, hogy sem magyar túlélője, sem magyar áldozata nem volt a Titanic tragédiájának, a hajó utasai és személyzete között nem volt magyar nemzetiségű.

MTI | 2012. június 3.
|  

Elter Tamás tengerbiológus, az első magyar Titanic-expedíciót szervező The Explorer Society Alapítvány alelnöke elmondta az MTI-nek, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia londoni konzulátusa 1912. április 28-án kelt és a közös külügyminisztériumnak címzett feljegyzésében 33 magyar utasról tesz említést, a benne szereplőmagyar megjelölés azonban nem az áldozatok nemzetiségére, hanem állampolgárságára vonatkozott. Valamennyien horvát és bosnyák nemzetiségűek voltak.

A tengerbiológus megvizsgálta az összes olyan fellelhető forrást, amely hivatalosan is megemlíthette a Titanic magyar utasainak nevét. Átnézte az Encyclopedia Titanica összesített utaslistáját, valamint az 1912. április 10-i southamptoni, cherbourgi és az egy nappal későbbi queenstowni beszállólistákat. Kutatásához az RMS Carpathia fedélzetére mentett és New Yorkban kiszállt utasokról készült kimutatásokat is felhasználta. Áttekintette a vízbe veszett, ismeretlen áldozatok személyazonosításáról készített jegyzéket és személyesen beszélt Lengyel Árpád unokájával, a Titanic túlélőit elsőként ellátó Carpathia magyar hajóorvosának leszármazottjával. Az unoka megerősítette, hogy nagyapja abban az öt írásbeli forrásban, amely a Titanic katasztrófájával kapcsolatban tőle fennmaradt, egyetlen magyar túlélőt sem említ.


A The Explorer Society Alapítvány a kutatásokból kiderítette, hogy a magyar forrásokban túlélőként számon tartott személyek Kisik Antal és felesége, Hoffer Lujza, Reischl Mátyás, Cirbusz Géza, Horváth Dénes, Veress Zoltán és felesége, valamint Baghy Irma sem a White Star Line egyetlen utasjegyzékén, sem pedig a Carpathia fedélzetére felvett megmentettekről készített listán nem szerepelt. Egy 1913-ból származó kaposvári hatósági iratban Titanic-áldozatként szerepelő Simonyi Gizella neve szintén nem lelhető fel az áldozatokról készített egyetlen korabeli dokumentumban sem részletezte Elter Tamás.

Reischl Mátyás, aki állítólag a Titanic egyetlen magyar alkalmazottjaként a luxusgőzös elsőosztályú éttermében szolgált pincérként, a hajó munkaszerződéseiben és fizetési jegyzékén sem szerepel. Részletesen átkutatták a Titanic első-, másod- és harmadosztályú éttermeiben szolgáló alkalmazottak, a szobapincérek és stewardok listáját is.Reischl vagy akár csak hasonló nevű alkalmazott nevével azonban nem találkoztunk” – jegyezte meg.

Semmi bizonyíték nem utal arra, hogy akár egyetlen magyar nemzetiségű honfitársunk is utazott volna a Titanicon” – szögezt le Elter Tamás.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 doncsecz 2012. június 3. 14:23

A Kojakről készült magyar szilveszteri kabaré Inke Lászlóval kifigurázza ezt, hogy minden fontos eseményben magyar vonatkozást akarnak keresni. Például Kojakről ott az a hír járja, hogy ő is magyar, holott az igazság az, hogy a fiktív személy Kojak és az őt alakító Telly Savalas is görögök.

Nem mintha más népeknél ez nem jellemző, mert ez összefügg a nacionalizmussal, de hát a magyarság eddig is annyi mindent tett, amire vitathatatlanul büszkék lehetnek. A világ minden apró szegletét felesleges magyarrá színezni, abban az a jó, hogy sokszínű és nemcsak magyar, vagy angolszász, vagy egyéb.

2 siposdr 2012. június 3. 17:16

Jó, rendben van, de akkor mégis mi történt a dédnagypapámmal? (Ez most vicc volt!)

3 doncsecz 2012. június 3. 19:10

És ha azt mondom, hogy az én ükapám nagynénjének a második unokatestvére ült azon a hajón? Ez is vicc, viccesen hangzana. De ha igaz volna akkor is meg kell állapítani, hogy nem magyar, hanem szlovén volt az illető.

4 felix 2012. június 3. 19:14

Azt vártam, hogy erről is lesz legalább egy említés.

erdely.ma/mozaik.php?id=115663&cim=a_titanic_13_szekely_aldozata_vid

Ha csak legenda, akkor is.

5 Fejes László (nyest.hu) 2012. június 3. 19:15

@doncsecz: Nem szilveszteri kabaré volt az, hanem mozifolm: www.imdb.com/title/tt0081006/

6 doncsecz 2012. június 4. 07:52

@Fejes László (nyest.hu): rosszul emlékeztem rá

7 scasc 2012. június 4. 11:10

"Reischl Mátyás, aki – állítólag – a Titanic egyetlen magyar alkalmazottjaként a luxusgőzös elsőosztályú éttermében szolgált pincérként, a hajó munkaszerződéseiben és fizetési jegyzékén sem szerepel. Részletesen átkutatták a Titanic első-, másod- és harmadosztályú éttermeiben szolgáló alkalmazottak, a szobapincérek és stewardok listáját is. „Reischl vagy akár csak hasonló nevű alkalmazott nevével azonban nem találkoztunk” – jegyezte meg."

Őőőőő, a nemrég (hál' istennek nem _ennyire_) szerencsétlenül járt Costa Concordián is _rengeteg_ hivatalos feljegyzésekben nem szereplő (mert feketén alkalmazott, sőt részben illegális foglalkozást űző) alkalmazott és potyautas volt...

Szóval azért ez így nem feltétlenül következik. Itt inkább azt kellene vizsgálni, honnan erednek azok a nevek, mire alapoznak azok a források, akik a "hagyományos" magyar túlélőkről számolnak be. (A nemzetiség hovatartozás meg horvát vagy német (eredetű) név mellett sem igen megállapítható ilyen távlatból).

8 doncsecz 2012. június 4. 21:58

Egy darabig merengett bennem az, hogy lehetett akár szlovén utasa is a Titanicnak, de tévedtem ami egy egészen apró figyelmetlenségből adódott. Nálunk az egyik családnál van olyan relikvia ami a Red Star Line hajózási társaság nevét viseli, amelyről én úgy gondoltam először, hogy a Titanic tulajdonosa volt. De aztán kiderült, hogy a Titanicot a White Star Line üzemeltette.

Információ
X