nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Aggodalom vagy izgatás?

A nagybányai magyar közösséget „betegség” fertőzte meg: a vegyes házasságok terjedése, az anyanyelvű oktatás elutasítása, az elvándorlás...

MTI | 2013. március 1.
|  

Nagybányán a rendőrség és az ügyészség hallgatja ki azt a 14 romániai magyar közéleti személyiséget, akik tavaly röpiratban álltak ki a Máramaros megyei magyarság asszimilációjának megfékezéséért. A Krónika napilap pénteki számában közölte, az aláírók közül négyen csütörtökre, ketten pedig péntekre kaptak idézést a kihallgatásra. A rendőrség szóvivője nem kívánt részleteket elárulni az ügyről, és az egyik névtelenül nyilatkozó beidézett is csak annyit mondott el, hogy a kihallgatások után az ügyész dönti el, hogy vádat emel-e a röpirat szerzői ellen.

Az Új Kiáltó Szó a nagybányai és bányavidéki magyarságért című kiáltvány tavaly júniusban jelent meg több erdélyi magyar lapban, augusztusban a román média kampányt indított a dokumentum kapcsán. A dokumentumban a szerzők megállapították, hogy a helyi magyar közösség legjobbjait is „betegség” fertőzte meg, „amelynek évtizedes tünetei: a vegyes házasságok terjedése, az anyanyelvű oktatás elutasítása, az elvándorlás, a tiltakozás nélküli belesimulás a többségi nemzettestbe, az önmagunkkal szembeni igénytelenség és letargia”. A kiáltvány e helyzetértékelés után magyarságuk megőrzésére buzdítja a bányavidéki magyarokat.

A Krónika beszámolója szerint a dokumentum akkor született, amikor kiderült, hogy az egyik nagybányai iskola magyar tannyelvű nyolcadik osztálya diákjainak mintegy fele – a nagybányai magyar közélet megannyi húzóemberének gyermeke – román nyelven kívánja folytatni tanulmányait. Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) hivatalból indított vizsgálatot az ügyben, és feljelentés alapján a rendőrség is elkezdte kihallgatni az izgatással gyanúsított aláírókat. Az aláírók mindvégig arra hivatkoztak, hogy röpiratuk pusztán a bányavidéki magyarság identitása védelmében született, az senki ellen nem irányul.

A 2011-es népszámlálási adatok szerint Máramaros megye lakosságának hét százaléka magyar ajkú, Nagybányán pedig a magyarok aránya 11 százalékos.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X