nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Vörös és tőzeg
Áfonya, de milyen?

A „felfázás” néven ismert betegségnek nem sok köze van a fázáshoz, valójában húgyúti fertőzés okozta gyulladásról van szó. A gyakori tünetegyüttes kialakulásának megakadályozására szokták ajánlani a tőzegáfonya vagy a vörös áfonya fogyasztását. Ha e kettő egyáltalán különbözik egymástól. Kövessék kis urológiai jelentéstanunkat!

MTI, nyest.hu | 2012. július 11.
|  

Nemrégiben szerepelt a nemzeti hírügynökség tudományos hírei között, hogy újabb kutatások igazolták a vörös áfonya (vagy a tőzegáfonya), illetve a belőle készült étrend-kiegészítők jótékony hatását a húgyúti fertőzéses problémák megelőzésében. A beszámoló egyértelműen szinonimaként használja a két elnevezést. Ebből arra következtethetünk, hogy a két gyümölcs ugyanaz. De mi van, ha mégsem véletlen a kétféle elnevezés? – A hírben közölt kutatások tanúsága szerint az egészségünk múlhat ezen, úgyhogy nem árt, ha utánajárunk az áfonyaféléknek... Íme az MTI híre:

Újabb bizonyíték a vörös áfonya húgyutakat védő hatására

A vörös áfonya, más néven tőzegáfonya leve és a belőle készült étrend-kiegészítők segítenek megelőzni a húgyúti fertőzéseket – állapították meg tajvani kutatók korábbi tanulmányok elemzésével.

Szakértők szerint a nők fele esik át életében legalább egyszer húgyúti fertőzésen, míg közel harmadánál vissza-visszatér. Ezért is fontos annak tisztázása, hogy a tőzegáfonya és a belőle készült termékek valóban segítenek-e a fájdalmas állapot megelőzésében.

A tajvani kutatók az úgynevezett metaelemzésben 13 korábbi, a vörös áfonya és a placebo hatását összehasonlító tanulmány adatait egyesítették, és tekintették át. Az átlagosan hat hónapig futó vizsgálatokba összesen 1616 embert vontak be Észak-Amerikában és Európában.

Az eredmények azt mutatták, hogy a tőzegáfonyából készült termékek valóban hatékonyak voltak a húgyúti fertőzések elleni védekezésben, különösen a nőknél, és főként a kiújuló fertőzések megelőzésében –számoltak be róla a kutatók az Archives of Internal Medicine című amerikai orvosi folyóiratban.

A szakemberek úgy vélik, hogy a vörös áfonya vagy a belőle készült étrendkiegészítők fogyasztása egyértelmű előnnyel jár a húgyúti fertőzések nagyobb kockázatának kitett csoportokban, ilyenek a várandós nők, az idős emberek és azok, akiknek a veséje „alulműködik” – idézte a tanulmányt a HealthDay című ismeretterjesztő portál.

MTI, 2012. július 10.

A nyári bogyós gyümölcsökről és elnevezéseikről már írtunk korábban. Annak azonban akkor nem jártunk utána, hogy mi a helyzet az áfonyával: fekete áfonya, kék áfonya, vörös áfonya, tőzegáfonya... Az elnevezések valóban különböző növényfajtákat takarnak, vagy arról van szó, hogy ugyanannak a növénynek többféle elnevezése is van  (mint például az eperfa és a szederfa)? Úgy tűnik, nem: az áfonyák nemzetségébe több mint négyszáz különböző faj tartozik. (A rendszertani besorolásukon pedig még ma is vitatkoznak a biológusok.) De az is biztos, hogy nem árt jól odafigyelnünk, ha meg akarjuk őket különböztetni egymástól, ugyanis néha nagyon hasonlóak, mint például a tőzegáfonya és a vörös áfonya. 

Egy kis helyesírásA tőzegáfonyát természetesen követekezetesen, minden forrásban egybeírva találjuk meg. A vörös áfonya helyesírása már nem ennyire egyértelmű. Ha az így nevezett gyümölcs valóban vörös, akkor indokolható a különírás. Ennek megfelelően a vörös áfonya a legtöbb forrásban különírva szerepel, ezért mi is így használjuk.

A hír egyértelműen egyenlőségjelet tesz a két gyümölcs közé, már a bevezetőben ezt olvassuk: „vörös áfonya, vagy más néven tőzegáfonya”. (Szerencsésnek gondolhatta magát az újságíró: ha két elnevezés használatos, könnyebben kerülheti el a rettegett szóismétlést! Kérdés, hogy valóban szinonimákról van-e szó.) A címből és a szöveg további részéből az értő olvasó még azt a következtetést is levonhatja, hogy a vörös áfonya a hivatalos elnevezés, hiszen ez szerepel a cikkben elsőként és gyakrabban.

Amikor azonban elkezdünk utánajárni, hogy mi a helyzet az áfonyákkal, nagyon hamar egyértelművé válik, hogy a vörös áfonya és a tőzegáfonya két különböző növény; ráadásul nem is annyira közeli rokonok: rendszertanilag más alnemzetségbe tartoznak. A tőzegáfonya latin elnevezése Vaccinium oxycoccos, a vörös áfonyáé pedig Vaccinium vitis-idaea. Mindkét faj a hangafélék közé tartozik, mindketten törpecserjék, a savas talajt és a hideg időjárást kedvelik és örökzöldek. Mindkét faj az északi féltekén terjedt el. Itt azonban nagyjából véget is érnek a hasonlóságok – legalábbis az igen szűkszavú magyar nyelvű Wikipédia-oldalak szerint.

Vaccinium vitis-idea (Vörös áfonya)
Vaccinium vitis-idea (Vörös áfonya)
(Forrás: Wikimedia Commons / Arnstein Rønning / GNU-FDL 1.2)

A tőzegáfonya tőzegmohalápokon él (nomen est omen!), míg a vörös áfonya hegyvidéken, erdei fenyvesekben. A tőzegáfonya úgynevezett maradványfaj, a jégkorszakból maradt velünk. Magyarországon védett, de az északi féltekén elterjedt Észak-Amerikától Észak-Ázsiáig. A vörös áfonya azonban Magyarországon is elterjedt: a Zempléni-hegységben, a Mecsekben, az Őrségben, a Göcsejben és a Kőszegi-hegységben él. Míg Magyarországon a vörösáfonya számít inkább ismert csemegének, az USA-ban a tőzegáfonyából készített ételek, köztük a hálaadáskor hagyományosan fogyasztott pulyka mellé felszolgált cranberry sauce (’tőzegáfonyaszósz’). A magyar Wikipédia tanúsága szerint a vörös áfonyának van jótékony hatása a húgyutakra. A tőzegáfonyából – védett jellege miatt – valószínűleg Magyarországon nem készítenek nagy mennyiségben húgyútifertőzés-ellenes szereket...

Vaccinium oxycoccos (Tőzegáfonya)
Vaccinium oxycoccos (Tőzegáfonya)
(Forrás: Wikimedia Commons / Christian Fischer / CC BY-SA 3.0)

Vagy mégis? Ha körbenézünk a patikában vagy egy drogériában, azt láthatjuk, hogy rengetegféle tabletta, kapszula, szirup vagy akár tea formájában kapható a tőzegáfonya-kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítő. Vörös áfonyát tartalmazó szert csak elvétve találunk. Azt is láthatjuk az angol nyelvű Wikipédia-oldalon, hogy a cranberryről, azaz a tőzegáfonyáról feltételezik, hogy jótékony hatása van a húgyutakra.

Honnan eredhet az elnevezés problematikussága? – Egyfelől világos, hogy a köznyelvi elnevezések (természetükből adódóan) pontatlanok, nem követik a rendszertani osztályozást. Ráadásul a két növény első látásra tényleg elég hasonló. Másrészt feltételezhetjük, hogy fordítási problémáról van szó. A tőzegáfonyára (vagy vörös áfonyára) vonatkozó kutatásokról beszámoló publikációk ugyanis vélhetően angol nyelven születnek. Az angolban pedig a tőzegáfonyának nagyjából megfelelő cranberry szó nem egyetlen, hanem többféle növényfajt is takar. (A Magyarországon forgalmazott tőzegáfonya-termékek többségén a cranberry szót találjuk az angol nyelvű feliratnál.) A dolog akkor lenne kerek, ha a cranberry-k közé tartozna a vörös áfonya is. Ez azonban nem így van, a vörös áfonya angol megnevezése – a Wikipédia alapján – lingonberry vagy cowberry.

Miből van?
Miből van?
(Forrás: Arcanum Webpatika)

Mi hát az igazság: tőzegáfonya vagy vörös áfonya van a gyógyhatású termékekben? Melyiknek van jótékony hatása a húgyutainkra? A nyelvi, szótári tájékozódás erre a kérdésre nem adott választ. Egy biztos, az egyik, orvosok által megbízhatónak tartott termék a nagyszemű vagy amerikai tőzegáfonyából (Vaccinium macrocarpon) készül. A jótékony hatóanyag pedig a PAC, a proantocyanidin, amiből naponta legalább 36 mg-ot kell fogyasztani ahhoz, hogy hatásos legyen. Ennek megfelelően érdemes tehát a különböző termékek betegtájékoztatóit átnézni. A többiről pedig mindenki kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét. Esetleg házi botanikusát.

További olvasnivaló

Despite Research, Doctors Still Recommend Cranberries for Bacterial Infection

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 lhi 2012. július 11. 12:22

Annyira azért nem kéne lelkesedni a cranberryért, mert úgy tűnik, leginkább placeboként működik - legalábbis ezt írja a Der Spiegel c. lap ugyananna a kutatásnak az apropóján. Igaz, az MTI-vel ellentétben felkértek egy hozzáértőt, segítsen a kutatási eredmények értelmezésében. www.spiegel.de/gesundheit/diagnose/cranberry-bei-blasenentzuendungen

2 LvT 2012. július 11. 20:16

> nagyszemű vagy amerikai tőzegáfonyából (Vaccinium macrocarpon)

A növénynevek magyar helyesírását és nevezéktanát Priszter Szaniszló „Növényneveink” c. munkája (Mezőgazda Kiadó, 1998. ISBN 963 9121 22 3) szabályozza. Eszerint amagyar elnevezések is binominálisak, így a <nagyszemű tőzegáfonya> elnevezés nem korrekt, mert azt sugallja, hogy lenne <tőzegáfonya> nemzetség, de nincs [*]. Így ő a <nagybogyós áfonya>.

[*] Régen volt <Oxycoccus> genus, ha ez még mindig meglenne, akkor ennek magyar neve lehetne <tőzegáfonya>, de akkor az „alapfaj”, az <Oxycoccus palustris> (amelynek mai neve a Vaccinium oxycoccos) magyar nevét is ki kellene egészíteni faji jelzővel, pl. <*mezei tőzegáfonya>, <*közönséges tőzegáfonya>, <*kokojsza-tőzegáfonya>.

.

> A dolog akkor lenne kerek, ha a cranberry-k közé tartozna a vörös áfonya is

Van egyébként a vörös áfonyának (Vaccinium vitis-idaea) van angolul <mountain cranberry> szinonimája: www.ct-botanical-society.org/galleries/vacciniumviti.html

A tőzegáfonya (V. oxycoccos) szabatos angol neve <small cranberry>, a nagybogyós áfonyáé (V. macrocarpon) <large cranberry>: www.ct-botanical-society.org/galleries/vacciniumoxyc.html ill. www.ct-botanical-society.org/galleries/vacciniummacr.html

Van angolul egy botanikai kakukktojás is: a más családba tartozó, de hasonló bogyójú háromkaréjú (avagy amerikai) bangita (Viburnum trilobum) egyik neve <highbush cranberry>: www.ct-botanical-society.org/galleries/viburnumopul.html

3 LvT 2012. július 11. 20:19

@LvT: Corrigendum:

Így ő [azaz Priszter] a <nagybogyós áfonya> [elnevezést használja].

4 Mártonfi Attila 2012. július 12. 00:11

LvT-hez is kapcsolódóan egy helyesírási megjegyzés a keretes helyesírási megjegyzéshez:

„A vörös áfonya helyesírása már nem ennyire egyértelmű. Ha az így nevezett gyümölcs valóban vörös, akkor indokolható a különírás.”

Nem azért írjuk külön a vörös áfonyát, mert vörös (a barna színű nőstény fekete rigót is különírjuk), hanem a binominális nómenklatúra értelmében azért, mert az áfonya nemzetségbe tartozó vörös faji jelzős faj neve. (Tehát az igaz, hogy azért írjuk külön a vörös áfonyát, mert áfonya – ahogy a sárgarigó bár sárga, de nem rigó, azaz nem a rigó nembe tartozik, tehát egybeírjuk.)

Alapvető szabályalkalmazási tévedés az általános szabályt alkalmazni akkor, amikor egy esetre különös szabály is vonatkozik. A növény- és állatnevek helyesírásában nem a köznyelvi helyesírás szabályai érvényesülnek; ellenkezőleg: az állat- és növényneveket köznyelvi kontextusban is a szaknyelvi szabályok szerint kell írni.

Információ
X