nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A YouTube új gyereksztárja:
egy 12 éves Down-szindrómás kislány

Madison Devlin egyik napról a másikra lett a YouTube ünnepelt sztárja egy általa énekelt John Legend-számmal. Az előadás különlegessége, hogy a 12 éves lány Down-szindrómás.

nyest.hu | 2015. február 13.
|  

Új gyereksztárja van a YouTube-nak. Ő Madison Devlin; egy kanadai 12 éves, aki Down-szindrómás. Abban a videóban, amely egyik napról a másikra világhírűvé tette, John Legend All of Me című dalát énekli. A dal 2015. január 20-án került föl a videómegosztóra, és a mai napig több mint 6 millióan nézték meg. A lányt azóta meghívta műsorába a kanadai CTV, de sikeréről számos lap is beszámolt, többek között a BBC és a The Telegraph is. A lány azért készítette el a dalt, mert azt mondták neki, ő Down-kórosként nem tud énekelni.

A kommentekben aztán kapott hideget és meleget is: van, aki szerint a szám zseniális, míg mások inkább pocskondiázzák, mondván, hogy csak azért kapták fel, mert Madison Down-szindrómás. Sértő megjegyzésekből sincs hiány a közösségi média felületein, illetve a YouTube-on; többen pedzegetik, hogy attól még, hogy valaki beteg, nem kell fölértékelni az éneklési teljesítményét. Ugyanakkor maga John Legend retwetelte a lány videóját. Madison családja úgy döntött, hogy nem törlik a negatív kommenteket, mert fontosnak tartják, hogy párbeszéd induljon a Down-szindrómáról.

A videó elkészítésének az ötlete akkor született meg, amikor Madison énekleckéket kezdett venni. A Down-szindrómások számára a hangadás igen komoly nehézséget jelent: a genetikai elváltozás következtében mélyebb lehet a hang, és több energia szükséges a hangadáshoz. Madisonnak azt mondták, talán sosem lesz képes énekelni. Igaz, hogy az éneklés Madison számára kétszer annyi energiát emészt fel, mint mások számára, de az egyáltalán nem igaz, hogy nem képes rá. 

 

A lányt családja és barátai biztatták a kiállásra. Édesapja úgy nyilatkozott a BBC-nek, hogy a videóval azt szeretnék megmutatni, hogy egy Down-szindrómás is tudhat énekelni, ha nem adja fel; nem érdemes tehát elhinni az erre vonatkozó előítéleteket. Madison teljesítménye valóban egyedülálló: megtanulta a dallamot, 348 szóból álló dalszöveget fejből, és bár megerőltető neki, végigénekli a dalt.  „Nagyon jó érzés, és nagy megkönnyebbülés, hogy meg tudtam csinálni” – mondta.

A videó megjelenése óta olyan szervezetek is érdeklődtek iránta, amelyek számára fontos a fogyatékkal élő emberek integrálása a társadalomba. Madison tökéletes példakép lehet más fogyatékkal élők számára.

Madison énekel
Madison énekel
(Forrás: nyest.hu)

Madison következő célja, hogy március 21-éig, a Down-szindróma világnapjáig 21 milliós nézettséget érjen el a videója. Segítsünk neki!

Forrás

This is what happens when you tell a 13-year-old with Down’s she can’t sing

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 El Vaquero 2015. február 13. 15:50

Igen. Down-széndzsroumban. Eztetetet úgy mondjuk szabatosan ungárischül, hogy száförin’-ol a Dáon di zíztől. Éljen a tükörcsrenzléjsön. A Down-kór már kiment a divatból, azt a schallythóban nem tudnánk már ek szeptálni.

2 LvT 2015. február 13. 18:45

@El Vaquero: Magad mutattad meg, hogy az angolban is megvan a <Down’s disease> elnevezés a <Down[’s] syndrome> mellett. Miért lenne hát a magyarban a <Down-kór> kevésbé „tükörcsrenzléjsön”, mint a <Down-szindróma>? — Látni szükséges azt is, hogy itt az „orvosi latin” kifejezéseit fordítja le mindkét nyelv egymástól függetlenül: <morbus> → <kór> ~ <disease>, <syndroma> → <szindróma> ~ <syndrome>.

Ugyanakkor ilyen alapon a <Down-kór> megnevezés is hasonlóan kárhoztatandó lehetne, hiszen korábban a neve <mongol(oid) idiotizmus> (<mongolizmus>, <mongoloid idiócia>) volt, de az is „már kiment a divatból”. A <szindróma> szó használatának a <kór> helyett egyébként tartalmi megfontolása is van. Bár a kettő szinonima, de a <kór> mégis magában foglalja a gyógyítandóságot / gyógyíthatóságot, míg a <szindróma> e tekintetben semleges. S minthogy már valóban nem betegségnek tekintjük a világ nyugatias felén, hanem állapotnak, így szerintem is indokolt ezt kifejeznünk a <szindróma> minősítés használatával.

Ui. A Magyar Nagylexikonban (1998) már a <Down-szindróma> a fő címszava a szinonimák – <Down-kór>, <mongoloid idiotizmus>, <21-triszómia> – csak utalóként szerepelnek.

3 El Vaquero 2015. február 14. 09:43

@LvT: lehet akkor én vagyok eltájolva, de először találkozok vele szindrómaként.

5 csodakavics 2015. február 18. 18:46

Azért ne higgyetek el mindent, amit egy interneten kerengő videó állít. Ha létezne még a "Fele sem igaz", szerepelhetne benne feladványként.

6 geo 2015. február 18. 20:32

@csodakavics:

En elhiszem, mert a torontoi CTV-n lattam eloszor, onnan kerulhetett a britekhez, majd a youtube-ra.

Információ
X