nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A végállomáson ölték meg Caesart?

Újabb pontot azonosítottak Rómában a Julius Caesar elleni merénylet helyszíneként: egy régész szerint ma villamos-végállomás található azon a helyen, ahol Brutus és a szenátorok leszúrták a császárt.

MTI | 2012. október 16.
|  

Az olasz főváros központjában, a mai Torre Argentina terén ölték meg Julius Ceasart, ott, ahol most a nyolcas számú villamos végállomása van –  állítja Antonio Monterosso, a spanyol nemzeti kutatóintézet (Csic) Rómában működő régészeti intézetének kutatója.

Monterosso az olasz sajtónak elmondta, hogy a Kr.e. 44-ben, március 15-én elkövetett gyilkosságról beszámoló ókori források szerint Caesar éppen Pompeius színházába tartott, amikor rátámadtak. A színházat oszlopos csarnok övezte, emellett pedig Pompeius kúriájának épülete állt. A kúria külső fala még látható, maradék részére azonban ráépült a mai Róma – a villamosmegálló és a szomszédjában emelt 18. századi színház.

„Biztos, hogy Julius Caesart itt gyilkolták meg. Megtaláltam azt a cementtömböt, amelyet az ókori szerzők szerint a merénylet helyszínén helyeztek el” – magyarázta Monterosso.

Rómának több pontját is Julius Caesar halálának helyszínével szokták azonosítani, közöttük a Forum Romanumon levő kúriát és Pompeius színházát, amelynek nézőterére lakóház épült, de megőrizte a színház félköríves alakját.

A La Repubblica római napilap online kiadásának felmérése szerint az ókori Róma műemlékei között sétáló rómaiak és külföldi turisták többsége azt sem tudja, ki volt Julius Caesar, mikor ölték meg és miért mondta azt, hogy Tu quoque, Brute, fili mi! (Te is fiam, Brutus!).

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X