nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyar eredetű szó a top 10 angol tulajdonnév között!
2010 tíz legnépszerűbb angol szava

A Global Language Monitor közzé tette 2010 leggyakrabban használt és „legdivatosabb” angol szavait, kifejezéseit és tulajdonneveit. Köztük van a vuvuzela és a 3-D is.

nyest.hu | 2010. november 17.
|  

A nyári foci vébé alatt az egész világ megtanult egy új szót – a vuvuzela egyik napról a másikra vonult be a szótárakba. Az austini Global Language Monitor évek óta követi az angol nyelv változásának irányait, és közzé teszi többek között az egy adott évben a médiában leggyakrabban használt szavak és kifejezések toplistáját.

Az egyik spillcam által közvetített kép.
Az egyik spillcam által közvetített kép.

Az idei év győztese a spillcam és a vuvuzela. Az utóbbit nem kell magyarázni a magyar közönség számára sem, a spillcam pedig a Mexikói-öbölben kiömlött olaj megfigyelésére használt víz alatti kamerának a megnevezésére alkotott szó. A listán szerepel még az amerikai konzervatív politikus Sarah Palin szóalkotása is, a refudiate, amiről már a nyest.hu is többször írt. Ugyancsak divatos szó volt ez évben a 3-D a filmipar idei újításának köszönhetően.

Vuvuzelák.
Vuvuzelák.
(Forrás: wikimedia commons / Caldwella)

A kifejezések között az Anger and Rage – harag és düh, a BP olajszennyezéssel kapcsolatban a lakosság körében kiváltott érzelem leírása – illetve a Climate Change (klímaváltozás). De itt találjuk még Lady Gaga – bár szerkesztőségünk szerint ez inkább a tulajdonnevek listájához tartozna – és az Obamania kifejezéseket is.

A tulajdonnevek között Hu vezetett, na nem a magyar doménnevek végződése miatt, hanem a kínai elnök Hu Csin-tao nevéből, aki időn először megelőzte az amerikai elnököt a Forbes legbefolyásosabb emberek listáján. Az ő nevét az iPad, Barack Obama, a chilei szénbányászok – ennek viszont inkább a kifejezések között lenne a helye (a szerk.) – és a kiejthetetlen nevű izlandi vulkán, az Eyjafjallajökull követi.

2009 top szavai Twitter, Obama és H1N1 voltak.

2010 top tíz szava:

  1. Spillcam
  2. Vuvuzela
  3. The Narrative – az amerikai politika új kiüresedett felfújt szava
  4. Refudiate
  5. Guido – New York környéki, ízléstelenül öltözködő olasz származású férfi
  6. Deficit – költségvetési hiány
  7. Snowmageddon – a snow 'hó' és az armageddon 'világvége, utolsó ítélet' kombinációja
  8. 3-D
  9. Shellacking – teljes politikai megalázás/vereség
  10. Simplexity – a simple 'egyszerű' és a complexity (bonyolultság) kombinációja, egy egyszerűnek tűnő, de bonyolult dolog

2010 top tíz tulajdonneve:

  1. Hu (Csin-tao)
  2. iPad
  3. Barack Obama
  4. Chilean Coal Miners 'chilei szénbányászok'
  5. Eyjafjallajökull
  6. Nancy Pelosi – az amerikai képviselőház elnöke
  7. Sarkozy
  8. Tea Party – egy új konzervatív mozgalom az USA-ban
  9. Jersey Shore – a guidók (lásd fenn) tengerpartja New Jerseyben
  10. David Cameron és Nick Clegg – a brit koalíciós kormány vezetői

Update (2010. nov. 17., 11:21)

Kira nevű olvasónk kérésére cikkünket az alábbi információkkal egészítjük ki:

A sár csuvasos jellegű ótörök jövevényszó a magyarban, eredeti jelentése 'mocsár, mocsaras víz, folyó'. Több földrajzi nevünkben is szerepel ilyen értelemben. A köz finnugor eredetű tő. A sárköz mint 'két vagy több mocsaras folyóközé eső terület' szabályos magyar szóösszetétel, mint helynévtípus is tipikus és ősi (vö. Etelköz). Az -i képző szintén közhasználatú magyar képző, egyik legtipikusabb jelentése éppen az itt megjelenő 'valamilyen helyre való, valahonnan levő vagy valahonnan származó'. Ráadásul a magyarban a családnevek egyik jellemző típusa éppen ilyen szerkezetű és jelentésű. Mivel Sarkozy miniszterelnök magyar származása közismert tény, arról sem lehet szó, hogy véletlen hangalaki egyezés miatt hangzik úgy a neve, mint ha a magyar szónak felelne meg.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Gatinho 2010. november 17. 12:28

A barack is magyar szó... :)

2 Annie 2010. november 19. 14:26

:D

Információ
X