nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A tankönyveket a miniszter ellenőrzi

A tankönyvpiac rendjének módosításáról határozott a parlament csütörtökön, lehetővé téve, hogy a szakminiszter döntsön kiadványok felvételéről a tankönyvjegyzékbe.

MTI | 2012. július 12.
|  

A 246 kormánypárti igen szavazattal elfogadott változtatások szerint az oktatásért felelős tárcavezető (jelenleg az emberierőforrás-miniszter) nyilvános pályázati eljárást szervezhet a közismereti tankönyvek megírására és elkészítésére. Az előterjesztő képviselők – a fideszes Hoppál Péter és a KDNP-s Michl József  ezt azzal indokolták, hogy az új, 2013. szeptember 1-jén az iskolák első, ötödik és kilencedik évfolyamán, majd tanévenként felmenő rendszerben életbe lépő kerettantervi szabályozás miatt új tankönyvek lesznek szükségesek.

A jogszabály alapján tankönyvként azok a kiadványok hozhatók forgalomba, amelyeket a miniszteri rendeletben meghatározott eljárással tankönyvvé nyilvánították (ez a kormányrendeletben kijelölt központi hivatal feladata), és felvettek a hivatalos tankönyvjegyzékbe, illetve amelyeket a miniszter kiválasztott. A szabályozás értelmében a kiválasztott tankönyvek jegyzékbe való felvételéről ugyanis közvetlenül a miniszter dönt. Ha a jegyzékben szerepelnek olyan kiadványok, amelyeket a miniszter támogat, az iskolák már csak ezek közül választhatnak a tankönyvrendeléskor.

A tankönyvvé nyilvánítást egyébként a könyv szerzője, kiadója, illetve közismereti tankönyveknél a miniszter is kérheti, és az nem tagadható meg, ha a kiadvány megfelel a rendeletben meghatározott feltételeknek.

A szakképzési tankönyvekről a szakképesítésért felelős miniszter dönt, de ezt a jogát az általa felügyelt államigazgatási szervre, illetve a már említett központi hivatalra átruházhatja.

A kormánypárti politikusok indoklásukban megjegyezték, hogy 2003-ig az oktatási miniszter döntött a tankönyvvé nyilvánításról egy minisztériumon belüli hivatal javaslata alapján, vagyis a szakmai ellenőrző szerep kiterjesztése nem példa nélküli.

A módosítás azt is rögzíti, hogy a tankönyvek országos megrendelése, beszerzése és az iskoláknak való eljuttatásuk megszervezése, valamint a vételár beszedése állami feladat, amelyet a Könyvtárellátó Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. lát el.

A könyvtárellátó biztosítja, hogy a tanulók legfeljebb a jegyzékben feltüntetett legmagasabb  azaz az iskolai terjesztési  áron jussanak hozzá a tankönyvekhez.

A szabályozás szerint el kell utasítani a felvételt tankönyvjegyzékbe, ha a kiadó az iskolai terjesztési árat az előző évihez képest aránytalanul meg akarja növelni.

A módosítások többsége szeptember 1-jén lép életbe.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X