nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A siker titka: evés és alvás

Az iskolai siker titka a helyes táplálkozás és a megfelelő alvás – mondják kutatók.

nyest.hu | 2013. július 31.
|  

Azzal kapcsolatosan gyakran olvashatunk jótanácsokat, hogy felnőttként hogyan éljünk egészségesen. Tele van a sajtó és az internet jobbnál jobb ötletekkel az egészséges táplálkozástól a rendszeres mozgásig mindenféle üdvözítő megoldással. Azt azonban kevésbé szokták hangsúlyozni, hogy mindezek a gyerekek számára ugyanolyan fontosak, mint a felnőttek számára. Egy újabb amerikai kutatás pedig azt mutatja, hogy az iskolai siker éppen azon múlik, hogy gyerekkorban mennyire élünk egészségesen – számol be az eredményekről a Sience Daily tudományos hírportál.

Az, hogy mennyire élünk egészségesen, hogy milyenek az evési és az alvási szokásaink, összefüggésben áll az akadémiai előmenetelünkkel – állítja egy amerikai egészségügyi és egészségmegőrzéssel foglalkozó szervezet. „Az agyunk nem tud úgy működni, ha nem kap elég tápanyagot, de ez általában nem okoz semmiféle problémát” – magyarázza Krista Casazza táplálkozástudományi szakértő. „De amikor a gyerekek reggelizés nélkül mennek az iskolába reggel, az komolyan befolyásolhatja a kognitív teljesítőképességüket.”

A szakértő azt javasolja, hogy a gyerekek kezdjék napjukat gyümölcsökkel, fehérjékkel és teljes kiőrlésű magvakkal. Lehetőleg kerüljék azonban az édesített gabonaféléket, mivel azok hirtelen emelik meg a vércukorszintet, ami utána gyorsan le is esik. „A kiegyensúlyozott reggeli képes hosszabb időre biztosítani a tápanyagot a szervezet számára, így az agy is képes a nagyjából egyenletes figyelemre – egészen ebédig, amikor ismét a megfelelő tápanyagokat kell bevinni ahhoz, hogy megfelelő legyen a tápanyagellátás a vacsoráig. Így az étkezések közötti nassolás is kiiktatható” – mondja a táplálkozás-szakértő.

A jó iskolai teljesítmény eléréséhez a kielégítő alvás ugyanolyan fontos, mint az egészséges táplálkozás. „Az alváshiány, a kialvatlanság figyelem- és memóriazavarokhoz vezethet, érintheti a kedélyállapot kontrollálásának képességét, és végső soron pedig szorongáshoz és depresszióhoz is vezethet” – mondta el Kristin Avis alvásszakértő. A szakértő szerint a 6-12 éveseknek kilenc óra alvásra van szükségük; ez ebben az életkorban még meg is valósítható. A serdülőkorú, 13-18 éves fiatalok számára ugyanennyi alvás lenne az ideális, ezzel szemben azonban ők csak átlagban kicsit több mint hét órát alszanak.

Alvó gyermek
Alvó gyermek
(Forrás: Wikimedia Commons / Bernardo Strozzi (1581–1644))

A szülők többsége úgy gondolkodik, hogy egy-egy rövid éjszaka csak a következő napot befolyásolja. Ugyanakkor az alvásszakértő arra figyelmeztet, hogy az egyszeri kialvatlanságok hatásai összeadódnak, és ha rendszeressé válnak a rövid éjszakák, lavinaszerűen következhet be a hatásuk.

Sokan úgy gondolkodnak, hogy a hétköznapokon feltorlódott alváshiányt a hétvégi hosszabb alvásokkal be lehet pótolni. Ez azonban ismét téves elképzelés: ezek a hosszabb alvások sokszor csak tovább rontanak a helyzeten. „Ha a fiatalok sokáig alszanak szombaton, akkor aznap este nehezebben és később fognak elaludni, aminek következtében vasárnap ismét későn fognak felkelni, aminek hatására vasárnap este is későn alszanak el... Tehát hétfő reggel még fáradtabbnak fogják magukat érezni, mint előtte, így nagyon nehéz lesz a hét első napja az iskolában. A hétköznapokon aztán szépen visszaállnak a normál kerékvágásba, ami a hétvégén majd újra elromlik” – magyarázza a szakértő. A jó alvásszokás kialakításához a legjobb, ha a hét minden napján ugyanakkor fekszenek és kelnek a gyerekek.

Forrás

Good Eating and Sleep Habits Help Kids Succeed in School

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Törzsmókus 2013. augusztus 27. 22:04

„akadémiai előmenetel” – szerintem magyarul inkább „iskolai”

Információ
X