nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mindennapi mondattan
A nyelv végtelen, de mi nem vagyunk azok!

Chomsky azt mondta, a nyelv rekurzív természetű. Mondataink száma potenciálisan végtelen. Sőt, mondataink hossza is az!

nyest.hu | 2014. augusztus 11.
|  

Örömmel látjuk, hogy Mindennapi helyesírás című sorozatunkhoz hasonlóan több facebookos közösség is gyűjt nyelvileg érdekes vagy furcsa feliratokat. Az egyik ilyen csoport a Tipo Budapest, ahol túlnyomórészt fővárosi feliratok képeit gyűjtik a felhasználók. Itt osztották meg a következő tábla képét, amin egy igazán gyönyörű, a nyelv végtelenségét megsejtető mondat áll. A beküldő információi szerint a tábla Sopronban található:

Egy mondat a...
Egy mondat a...
(Forrás: Facebook)

Noam Chomsky generatív nyelvelmélete szerint a nyelv egy mondathalmaz. Ennek a halmaznak végtelen sok eleme van. Ezért mondja azt Chomsky, hogy a nyelv összes mondatának a fölsorolása lehetetlen és hiábavaló vállalkozás lenne. Inkább szabályokkal kell tehát megadni a halmaz elemeit, méghozzá olyan szabályokkal, amelyek saját kimenetükre is alkalmazhatóak. Ezek az úgynevezett rekurzív szabályok biztosítják a nyelv végtelenségét.

Így potenciálisan végtelen számú, sőt végtelen hosszú mondatokat is elő tudunk állítani. Egyik nagyon egyszerű módja ennek a koordináció, azaz az összetevők és-sel való összekapcsolása. De ilyen rekurzív szabály érvényesül a birtokos szerkezetek fölépítésében is. Ezért tudunk például ilyen mondatokat csinálni:

Az apukám testvérének a feleségének a testvérének a dédunokájának a kiskutyájának a bolhájának az anyajegyének a szélének a (...) piros.

A nyelvben a lehetőség tehát benne van, de valahogy mégsem szoktuk kihasználni a végtelenséget. Az agyi kapacitásunk, a memóriánk ugyanis igen korlátozott, így nemhogy végtelen hosszú mondatokat nem mondunk, de a föntiekhez hasonlóakat sem. Írásban, főleg a hivatalos vagy hivataloskodó stílusban persze inkább van tere a mondatrészek halmozásának, de a táblán található mondat (mondat egyáltalán?) messze túlmegy a mi véges agyunk kapacitásán.

Nagy kérdés, hogy mi volt a célja a tábla felállítóinak. Ha az, hogy egy hivatali követelményt kielégítsenek, bizonyára sikerrel jártak. Ha azonban informálni akarták a járókelőket, akkor joggal kételkedhetünk a kommunikációs aktus sikerességében.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 Rako 2014. augusztus 11. 19:51

Hogy mi volt a tábla célja?

Nagyon egyszerű:

az intézkedőnek volt egy rokona/haverja aki extra jövedelemhez akart juttatni.

Mivel az ilyen tábla ára a szöveg hosszától függ, (Bár ma ezt egy gép vési, kevés munkával jár.) ezért a szövegért elég sokat számlázhatott a kivitelező!

2 Pesta 2014. augusztus 11. 16:08

Tautologizmus tényállásának a fennforgása keretében hajtott végre pályázati megfogalmazási megvalósulást. Mondatfacsarászati förmedvény. Gépi fordító szebbeket dob ki. Már csak az a kérdés, ki fogyasztott többet: aki megírta, aki engedélyezte vagy aki kőbe véste?

1 Manci 2014. augusztus 11. 14:40

Gyanítom, innen vették a tábla szövegét:

www.allamkincstar.gov.hu/kincstar/palyazat_tamogatas_1

Információ
X