nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A nőket könnyebben rabul ejti a Facebook

A nők hajlamosabbak arra, hogy Facebook-függővé váljanak, mint a férfiak – ezt állítják a közösségi hálótól való függőséget vizsgáló norvég kutatók.

MTI | 2012. május 9.
|  

A norvégiai Bergen Egyetem pszichológusai több mint négyszáz diákot kérdeztek ki, hogy kiderítsék, jelentkeznek-e náluk a közösségi hálótól való függőség jelei. A vizsgálódás során néhány megkérdezettnél egyértelműen megállapítottak olyan jellegű Facebook-függőséget, ami a drog- vagy alkoholfüggőséghez hasonlatos – ismertette kedden tanulmányukat a The Daily Telegraph online kiadása.

A kutatók szerint a fiatalabbak könnyebben válnak a Facebook rabjává, mint az idősebbek, és a nőknél nagyobb a függőség kockázata, mint a férfiaknál.

A szorongó, társadalmilag bizonytalan helyzetű emberek jobban ragaszkodnak a közösségi hálóhoz, amit a kutatók annak tudtak be, hogy valószínűleg könnyebb nekik a Facebookot használni, mint szemtől-szemben kommunikálni valakivel.

Kiderült, hogy az extrovertált személyiségűek ugyancsak könnyebben válnak Facebook-függővé, míg a jól szervezett, ambiciózus emberek kevésbé vannak kitéve ennek a kockázatnak, ők ugyanis elsősorban a munkához és kapcsolatépítéshez használják a szájtot.

A Facebook-függőség szimptómái alapján egy skálát is felállítottak a bergeni kutatók. Hat kritériumot osztályoztak egytől ötig terjedő mércével, ahol a legalacsonyabb fokozatot a „nagyon ritkán”, a legmagasabbat pedig a „nagyon gyakran” leírással határozták meg.

A megkülönböztető jegyek között szerepelt a késztetés a Facebook túlzott használatára, a sikertelen önkorlátozás a közösségi oldal használatában, és a nyugtalanság, ha valaki nem fér hozzá a  Facebook-oldalához.

A négy kritériumban begyűjtött „gyakran” vagy „nagyon gyakran” jellemzés már jelezheti a Facebook-függőséget – jelentették ki a Psychological Reports folyóiratban publikált tanulmány szerzői.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 El Mexicano 2012. május 9. 18:11

A Facebook alapvető emberi jogokat sért, és ha így folytatják, sorban fogják elveszteni a pereket és tönkre fognak menni. Két napra elutazom, erre visszajövök, belépnék, és közli velem, hogy felfüggesztették a fiókomat, mert "nem a valódi nevemet adtam meg". Még is milyen jogon próbálják rákényszeríteni az embert, hogy kiadja az interneten a teljes személyazonosságát? De ugyanez a Google is, dettó. Akkor inkább nem regisztrálok sehova, minthogy mások visszaéljenek a személyes adataimmal, mert ezzel már azt csinálják, hogy köteleznek rá, hogy adjam meg.

2 Fejes László (nyest.hu) 2012. május 9. 20:13

@El Mexicano: Semmire nem köteleznek. Szabadon döntesz, hogy felhasználod-e, ha pedig felhasználod, elfogadod a feltételeket. Önként. Nem muszáj regisztrálnod.

Olyan ez, mintha felszállnál a vonatra, és háborognál, hogy pénzt kérnek érte,

3 El Mexicano 2012. május 9. 21:03

@Fejes László (nyest.hu): Ez idáig teljesen oké lenne, de tételezzük fel, hogy nekem van egy cégem, és szeretnék a cég nevével regisztrálni, akkor hogy ellenőrzi, hogy az "valódi név"-e? Kinyomoztatja az FBI-jal a Facebook, hogy tényleg létezik-e Magyarországon ilyen cég, és csak utána enged regisztráltatni? Vagy egyszerűen úgy "gondolja", hogy ilyen nincs? Milyen alapon?

A te példáddal élve, ez most olyan, mintha megvenném a jegyet, felszállnék a vonatra és erre azt mondaná az ellenőr, hogy kitilt a vonatról, mert szerinte én nem is az vagyok, aki...

4 Pesta 2012. május 9. 21:35

Akkor már inkább olyan, mint amikor repülővel utaznál, de ha nem stimmel az útleveled, nem engednek utazni. Ha meg céged van, az be van jegyezve -- csak hát a FB nem hatóság.

Az ős-internetezők szerint a net legtöbb gondját már kezdetektől a névtelenség okozza. Mégis ellenzik a legtöbben, mert ha megadja az ember a nevét (személyazonosságát), joggal tudni szeretné azoknak a nevét, akiknek megadja (mint amikor a való életben belép egy szervezetbe), viszont a netes regisztrációknál közel sem ez a helyzet. De ez parttalan vita...

5 Fejes László (nyest.hu) 2012. május 9. 23:06

@El Mexicano: Nem cégként regisztráltál.

Különben egészen döbbenetes az érvelésed. Bemész egy étterembe, fogyasztasz, majd miután leszedték az asztalt, azt mondod, hogy bizonyítsák be, hogy te rendelél és fogyasztottál. Szóval magad megszeged a szabályokat, és azzal hencegsz, hogy ugyan már, bizonyítsák rád törvényesen a szabályszegést. Nagyon elegáns.

Információ
X