nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
India
A muzulmán nyelvvédők megelőznék a vérontást

Az arab, az urdu és a szanszkrit védelme érdekében indítanak kampányt muzulmán szervezetek. Korábban a feszültségek vérontásba torkollottak.

nyest.hu | 2010. december 17.
|  

Különböző muzulmán szervezetek tartottak találkozót az indiai Kerala tartományban található Kozsikodéban (korábban Calitut), ahol döntés született: tiltakozásokat szerveznek a kormány az arabbal, az urduval, a szanszkrittal és más nyelvekkel szembeni negatív hozzáállaása ellen.

A kormány rendelkezései szerint csak két nyelvet kellene tanítani az újonnan engedélyezett 178 középiskolában, illetve eltörölnének jópár korábban bevezetett nyelvvizsgát.

Emlékeztettek, hogy a kormány diszkriminatív nyelvpoltikája vezetett a nyolcvanas években a malapurrami sortűzhöz. Három ember halt meg,  amikor a rendőrség belelőtt a Muzulmán Ifjúsági Liga által szervezett, az arab nyelv védelme érdekében tartott tüntetés résztvevőibe.

Kerala tartomány lakosságának több mint fele a hinduizmus követője, de a lakosság közel negyede muzulmán. A talrtomány hivatalos nyelve a malajálam, de jelentős a tamil, a tulu és a kannada beszélők száma is. Ezeken kívül kisebb törzsi nyelveket is használnak. A fent említett nyelvek anyanyelvként nem, vagy csak igen kevesen beszélik, védelmüket a vallásgyakorlásban betöltött szerepük miatt tartják fontosnak.

Forrás

Muslim organizations for joint agitation to protect languages

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X