nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A magyar mint idegen nyelv napja

A magyar nyelv más anyanyelvűeknek való oktatása már több mint kétszáz esztendős múltra tekint vissza.

MTI | 2012. december 7.
|  

A magyar mint idegen nyelv napját ünnepelte a Balassi Intézet december 7-én pénteken. A budapesti intézetben tartott konferencián előadások, kerekasztal-beszélgetések és műhelybeszélgetések színesítik a programot. A rendezvényt Sepsi Enikő, a Károli Gáspár Református Egyetem dékánja és Hatos Pál, a Balassi Intézet főigazgatója nyitja meg – tájékoztatta az intézmény csütörtökön az MTI-t.

A délelőtti plenáris előadásokat Bárdos Jenő A nyelvtanár tudatossága című előadása foglalta nyelvpedagógiai keretbe, majd Szili Katalin beszélt a magyar mint idegen nyelv oktatásának történetéről, feladatairól az ELTE Központi Magyar Nyelvi Lektorátusa fennállásának hatvanadik évfordulója alkalmából. Szűcs Tibor a magyar mint idegen nyelvnek a hungarológiai oktatásban betöltött szerepéről fejtette ki a véleményét.

Délután kerekasztal-beszélgetést tartottak, amelyre meghívást kapott az összes olyan hazai felsőoktatási műhely, amely a nyelvtanításban, tanárképzésben megoszthatja a tapasztalatait a műhelykonferencia mintegy 150 résztvevőjével. Délután műhelybeszélgetéseket tartottak a legújabb módszerekről, a nyelvóra hatékony szervezéséről, valamint a közelmúltban megjelent új tankönyvekről és tananyagokról. A szervezők szándéka szerint A magyar mint idegen nyelv napja folytatódni fog a résztvevők igényeihez igazodó kisebb találkozókkal, egy-egy témát középpontba állító tapasztalatcserékkel.

„Nyelvünk tanítása már több mint kétszáz éves múltra tekint vissza” – áll a közleményben, amely felidézi, hogy szaktanárokat jelenleg az ELTE és a Károli Gáspár Református Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszéke képez és már több mint száz fő végezte el a tanulmányokat. A pénteki rendezvény házigazdája a Balassi Intézet, amely indulása óta több tízezer egyetemi hallgató és magyar nyelv iránt érdeklődő számára tette lehetővé a magyar nyelvtudás megszerzését, módszertani konferenciákat, továbbképzéseket szervez, THL2 címmel szakmai folyóiratot ad ki, valamint mentortanárai az ELTE és a Károli Gáspár Református Egyetem magyar mint idegen nyelv szakos hallgatóinak tanítási gyakorlatát vezetik. A rendezvény másik házigazdája a Károli Gáspár Református Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszéke.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X