nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A magyar média nyugati tulajdonosait hidegen hagyja a médiatörvény

A Der Spiegel első januári számában Lopakodó mérgezés címmel közölt riportot a magyar médiatörvényről s annak magyarországi és külföldi fogadtatásáról.

MTI | 2011. január 4.
|  

Walter Mayr, a német hírmagazin külpolitikai részlegének riportere bevezetőjében kiemeli: Orbán Viktor kormányfő pontosan a magyar EU-elnökség kezdetekor lép a tettek mezejére. Az új médiatörvény célja az újságírók pórázra fogása, ami ellen a facebook nemzedék tiltakozik.

A német újságíró idézi a 228 paragrafusból álló új törvény büntetési tételeit, amelyeket politikailag kiegyensúlyozatlan tudósításokért" szabhat ki az új hatóság. Kitér néhány elítélő külföldi visszhangra, megemlítve, hogy a médiahatóság elnökét, Szalai Annamáriát kilenc évre nevezték ki. Megszólaltatja Hantos Józsefet, Szalai egykori üzlettársát, akivel annak idején Miami Press néven szexújságot adtak ki: a fotókat Hantos szerezte be Ausztriából, míg a cikkeket Szalai, a főszerkesztő írta". A fenti múlt dacára Hantos úgy véli, Szalai a megfelelő személy arra, hogy megvédje a tízmilliós magyar népet nemcsak a fiatalkori romlottságtól és rasszizmustól, de a túlságosan önálló médiumok által történő politikai befolyásolástól is.

Orbán Viktor 2010 májusa óta kormányozza az országot – folytatódik a riport. – Az egykor liberális ellenzéki politikusból nemzeti köntöst viselő gátlástalan hatalmi politikus lett. Az állítólag 'a nép akaratából' táplálkozó 'konzervatív forradalmát' azon a talajon hajtja végre, amelyet az egykori MSZMP örökösei hagytak hátra több évi rossz gazdálkodás után."

Mayr megszólaltatja Majtényi László liberális jogászt, aki szerint ha Orbán helyett ismét a szocialisták kerülnének hatalomra, ugyanott folytatnák, ahol abbahagyták, és semmi sem lenne jobb. Ezért téved az, aki minden magyar baj okát az új kormányban keresi. Már a régi rendszer is korrupt volt, most pedig más módon lesz rosszabb: az új médiatörvény frontális támadás a véleménynyilvánítás szabadsága mint alapvető jog ellen" – fogalmaz Majtényi.

A Der Spiegel riportere megjegyzi: az Európai Néppárt neves képviselői, Angela Merkel kancellártól Hermann van Rompuy EU-elnökön át José Manuel Barroso bizottsági elnökig kritikátlanul nézték, amint Orbán felszántja a magyar politikai tájat. Dorgálás nélkül csorbította az alkotmánybíróság jogkörét, megkérdőjelezte a nemzeti bank függetlenségét, s a főügyészi posztra, valamint a tudományos és a kulturális élet csúcspozícióiba saját híveit neveztette ki.

Mayr kitér a parlament előtt rendezett decemberi tüntetésre, amelynek képei bejárták a világsajtót – ám elfedték azt a tényt, hogy a megmozduláson a tízmillió magyar közül alig ezerötszázan vettek részt. Ott volt viszont Eötvös Pál, a Népszabadság egykori főszerkesztője, aki úgy látja: a rendszerváltás idején az újságírók alkották a változások élcsapatát – ám ennek vége. Szerinte ezt a deprimált szakmát már semmire sem lehet motiválni."

A riporter emlékeztet arra, hogy a magyar médiában meghatározó szerepet játszó konszernek (RTL, ProSiebenSat1, Springer, WAZ-csoport) részéről eddig nem hallatszott tiltakozás Orbán és a médiatörvény ellen. Eötvös szerint ez megrendítő jelzés a nyugati értékközösség táborából. Mint hozzáteszi, az új médiafelügyelő hatóság létrehozása egyfajta ősbűn. Kis adagokban hat, mint az arzén. Az eredmény pedig lopakodó mérgezés".

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 gogol11 2011. január 4. 09:49

Mennyire jó is félteni egy olyan médiát,mely gyökereit az átkosban kell keresni,s hajtásai ennél fogva a posványból nőttek ki!Merkel asszony a német adottságok miatt nem tudhatja,mennyi félretájékoztatás volt itt kicsiny hazánkban -csak példaként:volt egyszer egy hordózás,amikor egyesek a parlamentben a hordót a zsidónak bekiabálást vélték hallani a hordót a szónoknak helyett,vagy ott volt Göncz kifütyülése,amihez a simlédereket az szdsz kölcsönözte egy szinházból,de Bánónak persze volt muszterkazettája az újfasiszta hadakról,aztán volt egy Teller-levél is melyben a médiaszabadság-harcos Eötvös is megégette magát. Ja és ha már Merkel,ha jól emlékszem neki is kellett közleményeket kiadatni a stábjával bizonyos Gyurcsány(i) miatt. de persze a németeknél ilyen nem lehet,mivel a volt NDK-s médiaértelmiség ahogy volt,repült az újraegyesítés után.így ott könnyü félteni a sajtószabadságot,mert ott van.itt viszont a legtöbb újságíró elfeledte,vagy nem is tudja mi az s úgy viselkedik mint egy blogger aki egy történés kapcsán nem a tényeket közli,hanem az ő világnézetének megfelelő szűrőn engedi át s így szubjektív véleményekkel találkozhatunk,mint hírekre kíváncsi ember.

én nem azt mondom,hogy ez a törvény jó,de abból a sok szemétből már elegem van,ami naponta ömlik rám a médiákból.nem akarom,hogy a gyerekeim azt lássák attól lesz valaki "nagy ember",ha pornózik,vagy prosti.Azzal jut előbbre,ha lop,csal,hazudik,átgázol másokon. Ha a médiamunkások nem teszik magukévá,hogy van alapvető emberi erkölcs,és próbálnak a nézettségért ezeken a normákon átgázolni,akkor igen is ide törvény kell,mert egy magatartási kódex,vagy szokásjog már nem elég!

bízom benne,hogy erre hivatott ez a törvény s ezért nem érdekel,hogy egy a maga hazugságában kiteljesedő párt emblematikus alakjai hogy sikoltoznak ellene!

2 Rako 2011. január 4. 10:10

Az utolsó bekezdés bizony elég téves. Ha jól tudom, akkor azok MO-i fiókújságai bizony hangosak.

Jó lenne, ha a cikk szerkesztője, ki az "emlékeztet" szót hasznélja, megadná a magyar és a törvényt kritizáló külföldi újságok tulajdonasit.

Ha nem tudja, akkor a "mondja", "állítja" szó helyesebb lenne.

De talán mégis igaza lenne? Ugyanis nem "kritizálják" a törvény, hanem egy hecc-kampányt folytatnak ellene.

Kritizálás azt jelenti, hogy tisztességesen, összefüggésükben felhozzák a törvény paragrafusait és megmondják azok miért rosszak. De nem úgy, ahogy már olvastam, hogy egyes pontokat emelnek ki belőle és ignorálják a többit, mely ehhez tartozik, ezt is befolyásolja.

A kritikának építőnek kell lennie.

De talán az kimaradt a média-törvényből, hogy a MO-nak kiadott hullámhosszakra csak magyar-többségű (75%?) adók pályázhatnak, a többiek meg kérjék a hullámhosszakat annak az országnak a hatóságaitól, ahol az anyavállalat székhelye van.

Mivel MO szegény, egy orosz/amerikai/német vállalat olyan pályázatot tud benyújtani, ami messze felülmúlja a magyar-tulajdonú médiák lehetőségeit. Vagyis idegenek húzzák majd ott a talp-alá-valót.

Elvben megtörténhetne esetleg az is, hogy minden MO-nak kiosztott hullámhossz külföldiek kezébe kerül, s ha MO ez ellen tenni akar, akkor azok az otthoni bíróságoknál indítanak pert, amit persze ők nyernek meg.

Információ
X