nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A Google nanorészecskéi már korai stádiumban kiszűrhetik a rákot

A Google új orvostudományi fejlesztése segítene diagnosztizálni a rákot, a szívrohamot és az agyvérzést is.

nyest.hu | 2014. október 31.
|  

A Google olyan technológiát kíván fejleszteni, amelynek segítségével a mostaninál jóval korábban diagnosztizálható a közelgő szívroham vagy agyvérzés, illetve a rák. Az izgalmas fejlesztésről a BBC közölt beszámolót nemrégiben.

A technológia lényegi elemei azok az intelligens nanorészecskék, amelyek képesek a betegségek detektálására. Ezeket a betegek szájon át, kapszula formájában nyelik le. A nanorészecskék így felszívódva a véráramba jutnak, és jeleket küldenek a csuklón viselhető, óraszerű érzékelőnek, amely a vérvizsgálat adatait elemzi.

A betegségek kezdeti időszakában a test biokémiája kis mértékben megváltozik – ez akár egyfajta vészjelzésnek is felfogható. A vizsgálatban elsősorban ezekre az árnyalatnyi különbségekre fókuszálnak.

A jövő
A jövő
(Forrás: BBC News)

A korai diagnózis ugyanis sok betegség esetében életmentő lehet. Vannak például olyan rákok, amelyek mire tüneteket adnak, már elhatalmasodtak, és ez azt is jelenti, hogy nincs rájuk gyógymód. A Google fejlesztése éppen azt célozza, hogy az egészséges és a rákos sejtek működésének különbségeit fölhasználva és időben észrevéve a fiziológiai tünetek megjelenése előtt észleljék a betegséget.

A fejlesztés egyelőre gyerekcipőben jár; a Google X innovatív csapata dolgozik rajta Dr. Andrew Conrad molekulárisbiológus vezetésével. Nem ez az első orvostudományi kutatás, amelyben részt vesznek: cukorbetegeknek fejlesztettek vércukorszintet mérő kontaktlencsét, illetve parkinsonos betegeknek mozgásérzékelős kanalat.

Forrás

Google is developing cancer and heart attack detector
Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X