nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A délvidéki iskolák magyar irányítás alá kerülnek

A legújabb döntés értelmében két vajdasági magyar gimnázium és nyolc általános iskola alapítási jogát vette át Szerbiában a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) - olvasható az inforadio.hu-n.

Edupress | 2011. február 7.
|  

Ezzel a tíz délvidéki iskolában közvetlenül irányíthatják és ellenőrizhetik az anyanyelvi oktatást, miután a szerb törvények értelmében azokban a közösségekben, ahol többségben vannak, a nemzeti kisebbségek irányíthatják az oktatást is.

Az egyik legújabb döntés értelmében átvehette annak a két gimnáziumnak és nyolc általános iskolának az alapítási jogát az MNT, melyek irányítási jogáról még a hét elején döntött a tanács. A szerb törvények alapján ugyanis az oktatásban, a művelődésügyben és a tájékoztatásban egyaránt a nemzeti kisebbségeket illeti meg az irányítás, amennyiben egy adott közösségben többségben vannak. Így az MNT joggal veheti át annak a tíz dévidéki iskolának az alapítási és irányítási jogát, amelyben kizárólag magyar nyelven folyik az oktatás. Az átvett tíz iskola közül kettő Bánátban, nyolc pedig Bácskában működik. Amint azt korábban Korhecz Tamás, az MNT elnöke megfogalmazta: céljuk, hogy minőségi oktatás folyjon a délvidéki magyar iskolákban, így az oktatás ne csak magyar nyelvű, de magyar szellemiségű is legyen.

Mint az korábbi döntéséből kiderült, az MNT a művelődési intézmények, színházak, múzeumok igazgatásában is igyekszik jelen lenni, ott ahol a magyar kisebbség számottevő, vagy többségben van.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X