nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
70 ml-es kötet, definitív autószimulátor

Milyen ötlet fordítószoftverre bízni egy fürdőzést tiltó táblát? Vagy listába rendezett szavakból fordíttatni a webáruház szövegét?

Leiter Jakab | 2015. november 8.
|  

Régen volt már képes poszt, most egy ilyen következik. Némelyik tán véleményes, de hát hétvége van.

Gergő küldte nekünk ezt a kötetet:

Itt kinagyítva talán jobban látszik az érdekesség:

A butlers.hu honlapjáról való, és felmerül az emberben a gyanú, hogy vagy gépi fordítás (ahhoz a többi része viszont túl jó), vagy szólistából fordítás – mert a volume valóban jelent ’kötet’-et, de ebben a kontextusban sokkal inkább ’űrmérték’, nem?

Mónikának vagyunk hálásak ezért a szép képért:

Itt bizony felmerül a gépi fordítás gyanúja. Ha jól értem, az olasz az eredeti; az angol egészen viccesen rossz, és a németben még az Achtung-ot sem sikerült eltalálni. A színvonal érzékeltetésére: nagyjából 
valami ilyesmit jelent:

Figyelemfelkeltés! Nem biztonságos fürdés a hiányzó megfelelő emberekért a mentőszolgálat.

Az angol pedig:

Nem biztos fürdés a megfelelő mentés szolgáltatásának hiánya miatt.

A franciát kommentelőinkre bízzuk, maradjon nekik is valami.

Mi játszódhatott le annak az embernek az agyában, aki úgy döntött, hogy egy ilyen táblát Google Translate-tel vagy hasonlóval fordíttat le? El tudok képzelni több olyan szituációt, amikor az ilyen szolgáltatások használata nem csak hogy megengedhető, de akár még kézenfekvő is – a nyilvánosság számára szánt feliratok azonban semmiképpen sem tartoznak ebbe a körbe. Nyilván túlzás lenne emberéletek kockáztatásával vádolni, de legalább valami minimális szintű igényesség nem elvárható ilyenkor?

Attila szomorú beküldése következik:

Most lőttem a PC Guru címlapját. Definitív autószimulátor. Magyarul ugyan létezik a szó, de a jelentése ’befejezett, végérvényes’. Gondolom, az angolban hasonló hangzású szót sikerült fonetikusan ferdíteni, ami ’meghatározó’-t jelent. Ismét csalódtam az új generációs újságírókban...

Ezt azért tettem a véleményes hétvégére, mert nem vagyok benne biztos. Furcsán hangzik, de nem használjuk ezt ilyen jelentésben is?

Orsolya beküldése talán nem is véleményes:

Trailing – utánfutó (kár, hogy nem látta a terméket, aki fordította)

Bevallom, nekem még így sem könnyű, hogy látom. Hajgumi, ugye? Nem tudtam, hogy trailing-nek hívják angolul, már ha ez egyáltalán igaz. És ha jól azonosítottam. A hajgumi-ra a scrunchie-t találtam – ez akkor szinonima?

Bónusz: utánfutó
Bónusz: utánfutó

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Tamás74 2015. november 8. 11:30

A google képkeresője szerint a "hair trailing" valami olyasmi, ami összefogja a hajat. (nem feltétlenül hajgumi és nem feltétlenül lófarokba).

Lásd még google képkereső: "plant trailing"

2 Galván Tivadar 2015. november 8. 12:47

Lehet, hogy nem trailing, hanem tail ring akart lenni?

3 Tamás74 2015. november 8. 14:55

Mivel a plant trailing egyértelműen létezik, ezért nem hiszem.

4 Janika 2015. november 8. 16:46

@Tamás74: a trailing plants olyan növények gyűjtőneve, amik fordítva nőnek, azaz fentről lefelé.

A trailing hair, meg afféle póthaj, amit többnyire hajgumihoz, vagy pánthoz erősítenek. Aztán a trailing talán elvitte önállóan is a hajgumi jelentést. Lehet hogy a kínai importőrök a póthajhoz sorolták ezt is, aztán onnan elterjedt a kifejezés.

5 franxepe 2015. november 9. 07:52

A forza-s meg véletlenül nem "ultimate" volt eredetiben? mert én azzal nem tudok sose mit kezdeni. Ti hogy szoktátok fordítani?

6 nadivereb 2015. november 9. 10:23

@Janika: a trailing plant (vagy simán trailer) a heverő, elfekvő növényeket jelenti. Az egy dolog, hogy az ilyeneket szokás függőkaspóba vagy fal tetejére ültetni, hogy lecsüngjenek, de nem nőnek fordítva akkor sem. :)

Én egyébként azt gyanítom, hogy a kínai eredeti lett félrefordítva angolra (is).

Információ
X