nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
325 nyelvű emléktábla a Nemzetközi Anyanyelvi Napra

Az 58 évvel ezelőtt Bangladesben történt események emlékére február 21-ét az UNESCO Nemzetközi Anyanyelvi Nappá nyilvánította.

nyest.hu | 2010. február 22.
|  

1948-ban Pakisztán még két részből állt – Nyugat-Pakisztánból és Kelet-Pakisztánból –, melyek közül a második 1971 óta független ország Banglades néven. Az India két oldalán fekvő országban a kormányzó Muhammed Ali Dzsinna az urdut nevezte meg hivatalos nyelvnek, holott azt csak Nyugat-Pakisztánban beszélték nagy számban, Bangladesben majdnem mindenkinek a bengáli volt az anyanyelve. 1952. február 21-én ezért zavargások törtek ki Dhakában, Nyugat-Pakisztán fővárosában, amelyben a rendőrök több békésen tüntető diákot is lelőttek. Az UNESCO erről az eseményről kívánt megemlékezni, amikor február 21-ét nevezte ki Nemzetközi Anyanyelvi Nappá 1999-ben.

Az idei ünnepi események közül érdemes megemlíteni egy bangladesi kezdeményezésre készült, 325 nyelven írt, és idén felállított emléktáblát Toronto egyik parkjában. A nyelvek között a bengáli mellett szerepel Kanada három őshonos nyelve, a Braille írás és a számítógépek bináris nyelve is. Tegnap nyitották meg Dhakában a Nemzetközi Anyanyelvi Intézatet is – számol be a Canadien Immigrant.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 TheFist 2013. február 21. 14:19

Nem működik a link :(

2 Fejes László (nyest.hu) 2013. február 21. 15:02

@TheFist: Három év után ez talán nem annyira meglepő. :)

Információ
X