nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
2013-tól több szakon lesz elvárás az emelt szintű érettségi

Az új szabályozás biztosítja, hogy a jövőben az idegen nyelven meghirdetett képzésekben is lehet nyelvvizsga-többletpontot számolni.

Edupress | 2011. március 25.
|  

A felsőoktatási felvételihez 2013-tól két emelt szintű érettségit várnak el az orvostudományi terület három egységes, osztatlan képzésén (általános orvos, fogorvos, gyógyszerész), illetve az agrár képzési területen az egységes, osztatlan állatorvos képzésben. Mindezek mellett egy emelt szintű érettségi kell a bölcsészettudományi, a jogi és igazgatási, a társadalomtudományi, a gazdaságtudományi és a műszaki képzési terület egyes szakjain - szerepel a március 22-én kihirdetett kormányrendeletben. A rendelet kihirdetését hónapok óta kérik.

A most elfogadott rendelkezések nem érintik a felvételi eljárást, valamint a pontozási rendszert. Ugyanakkor a módosítás a felvételizők számára lehetővé teszi, hogy azok a tanulók, akik középiskolájukban nem két évig tanultak egy természettudományos tárgyat, a két egy-egy évig tanult tárgyból adhassák össze pontjaikat. Az új szabályozás biztosítja, hogy a jövőben az idegen nyelven meghirdetett képzésekben is lehet nyelvvizsga-többletpontot számolni. Szintén újdonság, hogy a szociális képzési ágban, valamint az orvos-, és egészségtudományi képzési területen is szerveznek egészségügyi, illetve pályaalkalmassági vizsgát, továbbá hogy nem kötelező jelentkezési feltétel az emelt szintű érettségi vizsga letétele annak, aki 2005 előtt érettségizett és már rendelkezik legalább egy felsőfokú végzettséggel.
A felsőoktatási intézményeknek könnyebbséget jelent, hogy a módosítással a keresztféléves eljárásban tíz nappal meghosszabbodott a döntési határidő, vagyis az Oktatási Hivatal január 15. helyett január 25-ig dönthet a besorolásokról - arról, hogy az érintett hallgató felvehető-e az általa megjelölt felsőoktatási intézménybe. A kormányrendelet tartalmazza az éves felvételi eljáráshoz igazodóan módosult alap-, és mesterképzési szakok jegyzékét, az elmúlt időszakban akkreditált és indított szakok listáját.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Angry Bird 2011. március 25. 12:58

A bálnatenyésztésre gondolsz?

1 tdk.112 2011. március 25. 12:06

A fölösleges szakok megszüntetéséről persze nincsen szó.

Információ
X