nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Zöld Piramis, a magyar csoda

A világon egyedülálló módon idén tavasszal nemzetközi építészeti díjat kapott a Nyíregyházi Állatpark különleges csodája, a Zöld Piramis.

MTI | 2012. december 26.
|  

A Zöld Piramis 2010-es megnyitása óta a harmadik nyereséges évét könyvelheti el a Nyíregyházi Állatpark, amely idén mintegy 400 ezer látogatót fogadott. Gajdos László igazgató szerint a siker az egyedülálló állatgyűjtemény mellett az ott végzett tudományos munkának és a dolgozók elhivatottságának is köszönhető.  Az igazgató az MTI-nek adott évértékelő interjújában elmondta: a Nyíregyházi Állatpark Magyarország egyetlen állatkertje, amely működési támogatás nélkül működik. A menedzsment állandóan kutatja a megfelelő pályázatokat, de emellett a város önkormányzata is hozzájárul a fejlesztésekhez. A világon egyedülálló módon idén tavasszal nemzetközi építészeti díjat kapott a park különleges csodája, a Zöld Piramis.

Az állatpark a Zöld Piramis megnyitása, azaz 2010 óta nyereségesen, abszolút piaci alapon és eredményesen működik. „Kialakítottunk egy sajátos struktúrát és létrehoztunk egy rendkívül ritka és Magyarországon különleges állatgyűjteményt. Az állatkert egy közösségi tér, de úgy gondolom, egy kulturális találkozási színteret is létrehoztunk Nyíregyházán” – fogalmazott az igazgató, aki szerint az állatbemutató mellett a különböző kulturális és zenés programok, kiállítások is fontosak, mivel a közönség számára így nyújthat teljes kikapcsolódást a csaknem 35 hektáros állatkert.

A ritka, máshol nem látható fajokat magába foglaló gyűjtemény rengeteg új állattal bővült idén, elég csak a szibériai „tigriserdőt” említeni, amely három utóddal gyarapodott. Az ország legnagyobb vastagbőrű-, nagymacska és medvegyűjteményét magáénak tudó, összesen 5 ezer egyedet gondozó állatpark több ritka faj, így például a perzsa leopárd és bali seregély visszatelepítési programjába kapcsolódott be. A madárfaj szaporítása már elkezdődött Nyíregyházán, a visszatelepítési projektbe angol és holland tudósok mellé társul be az állatpark. Év végén maláj tigrisek költöztek be a kifutókba, jövőre pedig a szumátrai tigrisekkel lesz teljes a gyűjtemény, ezzel Nyíregyházán látható lesz a világon élő összes tigrisalfaj.

Gajdos László a szaporulatról szólva elmondta: nemrég még törpevíziló és kisfóka születetésének örülhettek, majd a komodói varánuszpár nősténye rakott tojást, amelyek egyelőre nem voltak ugyan termékenyek, de jelzi, hogy a fogságban rendkívül nehezen szaporodó sárkánygyíkok jól érzik magukat a Zöld Piramis lakóiként. A szakemberek szerint esély van arra, hogy a következő években kisvaránusz születik Nyíregyházán, ami komoly szakmai eredmény lenne.

A tengerek élővilágát bemutató Ócenáriumba sorra érkeztek újabb és különleges halfajták: az elektromos rájáktól kezdve a polipon át sok érdekességet láthat a közönség. A madárgyűjtemény többek között afrikai sasokkal gyarapodott, a majomcsapat szaporulata óriási; többek között a gerezáknál is született utód, de érkezett langúr, csinos tarkamókus, kilencöves tatu, a tevefélék közé tartozó vikunya, orix antilop, nagy kudu, a gepárdpártól pedig jövő tavaszra várnak kicsiket - sorolta a park vezetője.

Az állatok beszerzése terén elért sikereket a gazdasági és tudományos eredményekbe is sikerült átmentenie a sóstógyógyfürdői látványosságnak. A 400 ezer látogató után befolyó bevétel segítségével és a szakmai tudás alapján a nemzetközi fajmegmentési programokban és tudományos kutatásokban vehet részt a park, ilyen volt például a cápák szűznemzésével kapcsolatban indult projekt. Az Európai Állatkertek Szövetségében a Nyíregyházi Állatpark képviseli Magyarországot és a végrehajtó bizottságban vannak nyíregyházi delegáltak. Gajdos László hozzátette: emellett több romániai állatkertnek adnak szakmai tanácsot, a nagyváradi állatkerttel szoros együttműködést alakítottak ki.

„Idehoztuk az embereknek a világot. Olyan állatgyűjteményt alkottunk meg, ami hozzájárul a gyermek és a felnőtt ismereteinek kitágításához” – mondta az igazgató. Szerinte globálisan kell nézni a világot, az embernek együtt kell élnie a természettel, az ismeretek terjesztésében pedig az állatkerteknek nagyon fontos szerepe van.

„Kellene legalább három vagy négy különleges állatkert Magyarországon, ahol elmosódnak a határok ember és állat között és ahol az állatok gazdag gyűjteménye valóban tapasztalati élményt nyújt a látogatóknak. Az biztos, hogy a Nyíregyházi Állatparkban dolgozó 85 ember és az 5 ezer állat egy nagy családot alkot” – fogalmazott Gajdos László.

A fejlesztésekkel kapcsolatban Gajdos László kitért arra is, hogy egy 500 millió forint értékű pályázatot adtak be, a saját erő biztosításában az önkormányzat segít. A tervek szerint 2014-re épülne meg a Viktória-ház, amely Dél-Amerika élővilágát mutatná be. „Ha ez sikerül, akkor egy újabb csoda történik majd Nyíregyházán” – fűzte hozzá az igazgató.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X