nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Vitatkoznak Jackie Channel a netezők

Komoly vitát keltett Jackie Chan legutóbbi nyilatkozata, amely szerint korlátozni kellene a hongkongi tüntetéseket – a kínai internetezők a mikroblogokon támadják a filmsztárt.

MTI | 2012. december 19.
|  

Jackie Chan ezt a kuangcsoui Nanfang Zsipao című lapnak nyilatkozta a múlt héten. A sztár úgy fogalmazott: „Hongkong a tüntetések városa lett. Korábban Dél-Korea volt az, most Hongkong. Az emberek kritizálják a kínai vezetést vagy bármi mást, és tüntetnek minden ellen. A hatóságoknak elő kellene írniuk, milyen témákat illetően lehet tüntetni, és milyenekben nem. A kínai embereknek határokat kell szabni, különben azt teszik, amit akarnak”.

A színész véleménye komoly vitát keltett az internetező közösség tagjai között, akik a blogokon és mikroblogokon támadják a filmsztárt. Az online platformokon köszönnek például vissza azok a hongkongi média által előkeresett képek, amelyeken Jackie Chan maga is különböző tüntetéseken vesz részt, képmutatónak és feledékenynek nevezve a sztárt. Sokan azt jegyzik meg, nem a tüntetéseket kellene korlátozni, hanem a sztárnak magát, illetve azt, hogy mit mond. Megint mások azt a kérdést teszik fel, vajon a színész azért tesz-e ilyen nyilatkozatokat, mert maga is a politikában folytatná karrierjét, cinikusan hozzátéve: ilyen hozzáállással akár a különleges igazgatású terület főkormányzóságáig is viheti. Sokan a nyilatkozatra válaszul új filmjének bojkottjára szólítottak fel.

Nem ez volt a héten Jackie Chan egyetlen vitát keltő megnyilvánulása. A hongkongi Phoenix televízió egyik beszélgető műsorában úgy fogalmazott: nem Kína, hanem az Egyesült Államok a világ legkorruptabb országa. A problémákról szólva azt is megjegyezte: a kínai embereknek nem kellene kritizálniuk országukat, főképp nem idegenek előtt. „Zárt ajtók mögött beszélhetünk a gondokról, a kívülállóknak ugyanakkor azt kellene mondanunk, a mi országunk a legjobb”  mondta Jackie Chan. A nyilatkozat után többen felteszik a kérdést, Jackie Chan politizálás helyett miért nem a színészetre koncentrál, illetve, hogy miért kell ilyen véleménynyilvánítással rontani megítélését.

Az idén 58 éves színész korábban is tett már megosztó nyilatkozatokat. A 2004-es tajvani választások kapcsán például azt mondta: a választás egy nemzetközi vicc, ami „20, illetve 100 év múlva is vicc lesz még”.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X