nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Veszélyben a tolmácsok: Kanada nem segít

Ígéretek ide vagy oda, Kanada segítségére hónapok óta hiába várnak Afganisztánban: a tálibok fenyegette tolmácsok egyelőre nem menekülhetnek Kanadába.

nyest.hu | 2009. december 16.
|  

Habár már nyolc hónapja, hogy Jason Kenney, Kanada bevándorlásügyi minisztere ígéretet tett: az ország befogadja a tálibok fenyegette afgán tolmácsokat, egyelőre ennek semmi látszatja, számol be a www.embassymag.ca oldal.

Áprilisban elhangzott kijelentésével a miniszter azoknak a kanadai foglalkoztatású tolmácsoknak adhatott reményt, akik zaklatásnak vannak kitéve Afganisztánban: a gyakorlatilag életveszélyben lévő fordítóknak és tolmácsoknak nagy segítséget jelentene, ha Kanadába menekülhetnének a tálibok elől. Ausztrália és az Egyesült Államok már megtette ezt a gesztust, Kanadában azonban még várat magára a szükséges intézkedés.

Habár a nyilatkozatok szerint Kanada és nagykövetsége mindent megtesz, és boldogan segít az ország szolgálatában álló és a diplomácia munkáját segítő afgán fordítóknak és tolmácsoknak, a tapasztalat ettől eltérő képet mutat. Ezidáig ugyanis, derül ki a Citizenship and Immigration Canada (Állampolgárság és Bevándorlás) szervezet szóvivőjének szavaiból, egy afganisztáni tolmácsot sem menekítettek ki a bevándorlási program keretein belül Afganisztánból Kanadába.

Mint Janet Dench, a kanadai Menekültügyi Tanács vezetője elmondta, az a minimum, hogy a Kanadának tett szolgálataikért védelmet kaphassanak a veszélyben élő tolmácsok és fordítók. „Ezek az emberek az életüket adták Kanadának, az a legkevesebb, hogy ezért kifejezzük a hálánkat” – mondta.

Információ
X