nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Véget érhet az ausztrál őslakosok megkülönböztetése

Az ausztrál őslakosok jogainak fokozottabb elismerését célzó alkotmánymódosítást javasolt egy ausztráliai bizottság – írta honlapján a CNN amerikai hírtelevízió.

MTI | 2012. január 23.
|  

Ausztrál politikusok több alkalommal bocsánatot kértek már a fehér telepesek és a kormányok által az őslakosoknak okozott szenvedésekért, akiket azonban a lakosság egészéhez viszonyítva társadalmi és gazdasági szempontból továbbra is hátrányos megkülönböztetés sújt.

Az őslakos vezetők, üzletemberek, jogi szakértők és több politikai párt tagjai alkotta bizottság csütörtökön nyújtotta be jelentését Julia Gillard miniszterelnöknek, akinek a kormánya népszavazást ígért a kérdésben a következő általános választásokig. A testület előtt – amely az elmúlt évet azzal töltötte, hogy felmérje a hatalmas kiterjedésű ország lakosainak véleményét – most az a kényes feladat áll, hogy a teljes politikai spektrum által elfogadott javaslatokat dolgozzon ki az alkotmány módosítására. A főbb politikai pártok támogatása nélkül a javaslatoknak kevés esélyük van, hogy egy népszavazáson támogassák őket, egy esetleges elutasítás azonban nem tenne jót Ausztrália hírnevének.

Sok ausztrál számára az őslakosok elismeréséről szóló népszavazás negatív kimenetele zavart okozna a nemzeti értékek, a faji megkülönböztetés elítélése és a nemzeti önazonosság felfogásában – áll a bizottság jelentésében, amely szerint ennek igen kedvezőtlen hatása lenne az őslakosokra.

A döntés kockázatát jelzik a korábbi alkotmánymódosítások ügyében tartott referendumok: Ausztrália történelme során a 44 javaslat közül mindössze nyolc nyerte el a lakosság támogatását, a legutolsó sikeres népszavazás pedig 1974-ben volt.

A javaslatok között szerepel két, továbbra is rasszista jellegű rendelkezés visszavonása: az egyik alapján a szövetségi államok kizárhatnak a választásokon való szavazásból „bármilyen fajhoz tartozó személyeket”, a másik pedig megengedi a parlamentnek, hogy „bármilyen fajhoz tartozó népcsoportok” számára „különleges törvényeket” hozzon. A szóban forgó rendelkezések visszavonását a kormány és az ellenzék egyaránt támogatja.

A bizottság javasol egy olyan módosítást is, amely felhatalmazná a parlamentet, hogy „Ausztrália békéje, rendje és jó kormányzása érdekében”, „az őslakosok tiszteletben tartásával” hozzon törvényeket. Az új cikk elismerné, hogy „az Ausztráliaként ismert földrészt és szigeteit először az őslakosok és Torres-szigetekiek népesítették be”. Az egyik javasolt fejezet kitér a faji megkülönböztetés tilalmára, de lehetővé tenne intézkedéseket „bármilyen csoport” megsegítése érdekében.

A XIX. század végén kidolgozott eredeti alkotmányban az őslakosokra vonatkozó kifejezett utalásokat utóbb rendre negatívnak értékelték. Az ausztrálok 1967-ben népszavazáson döntöttek a vonatkozó cikkek eltávolításáról, de többek szerint lehetséges az őslakosok szerepének méltányosabb elismerését szolgáló újabb alkotmánymódosítás.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X