nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
hagyományirtás
Vasárnap vásárolunk?

A vallásos ünnepek méltóságához és komolyságához nem illenek olyan földi bohóságok, mint a vásárlás – gondolhatnánk. A nyelvi adatok azonban pont az ellenkezőjét mutatják. Nem is nehéz kitalálni, miért.

Fejes László | 2015. január 18.
|  

Korábban már írtunk a napnevek eredetéről, és itt említettük azt az egyébként közismertnek tekinthető tényt, hogy a vasárnap szóban a vásár szót találjuk. Azt is említettük, hogy a törökben is pazar a ’vasárnap’, és ennek a szónak is egyébként ’bazár, vásár, piac’ a jelentése. Mindkettő a perzsára megy vissza, a bazár oszmán-török közvetítéssel került a magyarba az újkorban, míg a vásár még a honfoglalás előtt került a magyarba, szintén valamilyen török nyelven keresztül. (A b ~ v különbség a perzsa változatai között is megvan.) Ebbe a szócsaládba tartozik a pazarol is.

De maradjunk még a vasárnapnál! Van néhány olyan kérdés, amire nem fordítottunk figyelmet – pedig most igencsak aktuális. A nap neve arra utal, hogy ilyenkor vásárokat tartottak. De mikor lehetett ez szokásban? A kérdés azért érdekes, mert megtudhatjuk, milyen régi szokást kíván most korlátozni a kormány.

A magyar nyelv történeti-etimológiai szótára (TESz.) szerint még a pogány korban keletkezett. Indoklást nem olvashatunk, de mivel 1405-ben is előfordul már, oszmán-török nem lehet, tehát honfoglalás előttinek kell lennie. A vasárnap és a hétfő kivételével összes többi napnevünk, mint azt korábban megírtuk, szláv eredetű vagy szláv mintára alakult ki.

Régi szokásról van tehát szó, ez azonban nem jelenti, hogy végig élt a századok során. A keresztények számára a vasárnap az ünnep, amikor nem szabad dolgozni – elvben tehát adni-venni sem.  Arra, hogy ez az okoskodás mennyire nincs összhangban a tényekkel, ismét nyelvi bizonyítékaink vannak. A németben a Messe jelentése ’vásár’, de ’mise’ is: utóbbi a korábbi jelentés. A ’vásár’ jelentés úgy alakult ki, hogy a nagyobb templomi ünnepekre, a névadó szentek ünnepén tartott misékre, nagyobb tömeg gyűlt össze, s ezért a távolabbról érkező kereskedők is ezeken az ünnepeken volt célszerű megjelenniük.

A frankfurti vásár – mise nélkül
A frankfurti vásár – mise nélkül
(Forrás: Wikimedia Commons / Thomas Wolf / CC BY-SA 3.0)

Kísértetiesen hasonlóan alakult a búcsú szó története. Ennek az ótörök eredetű jövevényszónak eredetileg ’felmentés, engedély’ volt a jelentése. Ebből fejlődött egyfelől a ’távozásra való engedély’ jelentés, melyből a ’távozáskor való (el)köszönés, búcsúvétel’ született. Egy másik vonalon viszont a ’bűnbocsánat’ jelentést vette fel, majd a ’bűnbocsátás célját szolgáló zarándoklat’, illetve abból a ’templomszentelési ünnep’ lett. A TESz. valamiért nem tartja számon, de utóbbi jelentése még tovább fejlődött, és már az egyházi ünneptől független, kirakodóvásáros-vurstlis ünnepséget is jelenthet.

Ferdinand Georg Waldmüller (1793–1865): Hazatérés a búcsúból
Ferdinand Georg Waldmüller (1793–1865): Hazatérés a búcsúból
(Forrás: Wikimedia Commons)

Bár ma minden faluban akad egy, vagy akár több templom is, a középkor során (különösen a török hódítás előtt és alatt) egészen másmilyen volt a településszerkezet: kisebbek voltak a falvak, elszórtabb a teleülésrendszer – nem volt érdemes és nem is lehetett minden faluba templomot építeni. Szent István törvényeiből tudjuk, hogy eredetileg tíz falura jutott egy templom, és vasárnap mindenkinek el kellett mennie ezekbe (kivéve azokat, akik a tüzet őrizték). A tíz falu lakóinak ekkor volt a legjobb lehetőségük arra, hogy egymás között csereberéljenek, és a kereskedők is ezen a napon érték el a legtöbb embert. A törvény tiltja a szántás-vetést, a szerszámokkal való munkálkodást, de a kereskedésről nem szól. Minden okunk megvan tehát azt feltételezni, hogy a vasárnapi vásárlás hagyománya még sokáig fennmaradt, legfeljebb az újkorban szorult vissza.

A kormány tehát egy olyan ősi szokást kíván visszaszorítani, mely egyébként jól összefért a kereszténységgel is. Sőt, mint a nyelvi adatok tanúsítják, a keresztény ünnepek erősen kötődnek a vásárláshoz. Ha pedig a szokásos Mit tenne Jézus? kérdést tesszük fel, biztosak lehetünk benne, hogy semmi kifogása nem lenne a vasárnapi vásárlás ellen.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 mederi 2015. január 18. 11:34

Már a középkorban sem támogatta az egyház a vasárnapi vásározást:

mek.oszk.hu/02700/02789/html/34.html

Ugyanitt olvasható: Vásárra "nagy távolságból, nemegyszer külföldről is jöttek szekérrel a kézművesek és árusok."

- Szerintem a német "messze" feltehetően a magyar "messze/messzi vásár" jelzős szerkezetből jöhet, és utalás a nemzetközi jellegű nagy magyar vásárokra, ahol a nyugati piacra szánt lovakat, teheneket, sertéseket stb. nagyban árusították, majd köztudott, hogy el is hajtották a vevők hazájába.. :)

2 menasagh 2015. január 18. 11:56

Hát kéremszépen szerintem elég szembetűnő a mellébeszélés.

Ahogy én értelmeztem a Magyar Kormány nem a vasárnapi bevásárlást akarja megszüntetni, hanem a vasárnapi dolgoztatást. Az, hogy ezt az intézkedést épp a kereskedelemmel kezdte azért lehetséges, mert ma az a legtöbb embert foglalkoztató ágazat.

A kohászok, bányászok stb vasárnap nem dolgozna tehát nem kezdhették az iltyen ágazatokban.

Ha pedig így értelmezzük akkor épp egy ősi szokást, a vasárnap munkamentességét akarja újból feleleveníteni.

3 mederi 2015. január 18. 12:25

@menasagh:

A KDNP kezdeményezte úgy tudom az üzletek vasárnapi nyitvatartásának korlátozását, amit a kormány támogat..

4 menasagh 2015. január 18. 12:44

@mederi:

Az mindegy ki kezdte a lényeg, hogy nem a vásár betíltása, ugyanis a magánszektor kereskedhet hanem a vasárnapi munka korlátozása.

5 szigetva 2015. január 18. 17:05

@menasagh: De egy szekularizált állam kormánya miért kényszerít egy vallási előírást a többségében vallástalan polgáraira?

6 menasagh 2015. január 18. 17:20

Most nehogy az legyen, hogy Orbánpárti vagyok....

Szerintem a heti egy nap pihenés nem csak a vallásosnak jó hanem mindenkinek. Idővel a huzamos munka sokkal többet árt mint amennyi hasznot remélünk tőle, mert ront az egészségen és ront a hozáálláson.

Azt nem tudom, hogy mi volt a kormány elképzelése de szerintem ezzel nem ártani akart.

7 szigetva 2015. január 18. 17:43

@menasagh: De hogy ez az egy nap vasárnap legyen, az keresztény előírás. A heti legalább egy pihenőnap eddig is kötelező volt, nem?

8 Krizsa 2015. január 18. 17:46

Mit tenne? Jézus (úgy tudjuk) felborította a pénzváltók asztalait és kiűzte a kufárokat a templomból.

A BCs váz gyökszavai: Bács (község), bács (számadó juhász), bácsi, Bécs, becs, bocs (boci, buci, bece), búcsú. A héberben nincs Cs, de a legtöbb magyar szónak mégis van rokonszava a C-vel.

Bács, bács – a héber bicá = végrehajtotta, kivitelezte. És a Bécs? Azt a Római B. bukása után újjáépítették – az avarok. Meglehet, magyarul beszéltek? Ez a bűn-bocsánatra is megfelelő rokonítás (végrehajtás, kivitelezés), de a búcsú sokkal korábbi szó.

A héber bucá = befejezett dolog. Hát ez az.

Bocs, boci, buci, bece(név) – a béca = tojás, béci = tojásalakú.

Becs – a héber béca = pénz (mert kerek). Ha az akármilyen ótörök kapcsolatban is volt a honfoglalókkal – persze nem tudjuk, hol és kikkel... de az se számít, mert a török is ugyanonnan vette. A közös gyökből. És a hébert nem is keresgéljük, hogy mikoris voltak - hol? hát ahol mi. De 4000 éven belül biztos, hogy semmikor.

9 menasagh 2015. január 18. 17:59

@menasagh:

A vasárnep lehet hagyomány viszont az nem tisztázott kérdés, hogy a szünnapot tették-e vasárnapra vagy a vasárnapot szünnapra.

Az mai egybeesés meg azért is szükséges mert a többi hétvégén ünneplő is ugyanezen a napn szabad szóval ezt nem kivánságműsornak szánták.

10 Mackósajt 2015. január 18. 20:11

@szigetva: Ez egy költői kérdés akar lenni? Magyarország ugyan szekularizált, de ha a KDNP-n múlna, akkor nem lenne az, és a Fidesz (egyébként szinte biztosan nem vallásos) vezetői pedig úgy gondolják érdekükben áll a kezükre játszani.

11 Roland2 2015. január 18. 20:51

Mivel kereskedelemben dolgozom, nekem - és több kollégámnak - ambivalens érzéseim vannak ezzel kapcsolatban. A boltunkban viszonylag kis létszámmal dolgozunk, így nem ritka, hogy vasárnap is be kell mennem, és mivel kéthetenként 6 napokat dolgozunk, ha úgy esik, egyhuzamban 12 napot dolgozok. Persze kifizetik - 6000 Ft - , de sokszor vagyok úgy vele, hogy az a 6000 nem vág földhöz, és inkább pihennék otthon- de kötelező,ill. rá vagyok kényszerülve bemenni ( és hét közben sem adnak plusz szabadnapot). Szóval ebből a szempontból kifejezetten jól jönne, ha megszűnne ez a szivatós 12 napos munkahét. Ráadásul a család többi tagja hétvégenként van otthon, és legalább ilyenkor lenne jó együtt lenni.

Ugyanakkor több munkatársamnak jól jön a pluszpénz, tehát ők nem örülnek a vasárnapi zárvatartásnak. + Sokakkal van úgy, h. valamit elfelejtett/ nem ért rá megvenni az előző napokban, vagy csak úgy megkívánt vmit hirtelen vagy többnapos kirándulásról hazatérve akarnak vásárolni, nekik gondot okzhat a vasárnapi zárvatartás.

Azon az állásponton vagyok, h. nem jó dolog ez a kötelező zárvatartás, mert sokaknak kényelmetlenséget okoz. Szerintem akkor inkább a december 24. és december 31. legyen kötelező zárvatartási nap, hiszen ezek mégiscsak fontosabb ünnepnapok, mint a vasárnap. Én ennek örülnék igazán.

12 huntaadum 2015. január 18. 21:53

de nem jó dolog a kötelező dolgoztatás se, vagy nem arról beszéltél?

.

én az ilyen cégek vezetőit, akik zsarolják a munkatársaikat vagy munkásaikat olyan dologgal h hétvégén kötelező dolgozniuk, azoknak én bírósági eljárást adnék és letöltendőt.

13 nudniq 2015. január 19. 01:48

@Roland2: ha nem ragaszkodnánk ahhoz,h minden ugyanakkor legyen bezárva (mert milyen szép is a kihalt város), akkor a törvény azt is előírhatná,h minden kiskereskedelmi üzletnek ki kell jelölnie maga számára egy zárvatartási napot.

Mindegyik maga dönthetné el, hogy melyiket, így várhatóan szépen eloszlana a hét több napjára, a vásárlóknak minden nap lenne hová menniük, a kiskereskedelmi dolgozóknak meg tutira lenne 7-naponként legalább egy szünnapjuk, amikorra a főnök nem tudja zsarolva sem beosztani őket.

Node viszont így a kecske is jóllakna, és a káposzta is megmaradna - ez elfogadhatatlan. És nem dögölne meg a szomszéd tehene sem, ami pedig a legfontosabb... szóval ezért nem lehet így csinálni.

14 Krizsa 2015. január 19. 06:44

@nudniq: Gyereket már neveltél? Mert az csak vasárnap nem megy iskolába. Közös akármi-csinálás a családdal? Mert nemcsak egynemű család van... habár tul.képpen nekik is lehet gyerekük. Ha a vasárnap nem szabad, majdnem mindenkinek, akkor a család is tönkrevan. Vagy az is csak egy vallásos maradvány?

15 menasagh 2015. január 19. 07:26

@nudniq:

Próbáld megérteni, hogy sokminden nem az akaraton mulik.

Csak az olyan dolgok megváltoztatása miatt lázadozik mindenki ami esetleg némi kényelmet hozna a hanyag életmódodjában ( ez minden emberre szól nem csak rád ).

Ha már folytonosságot szeretnél miért nem akarsz mindig nappalt vagy éjszakát, esetleg az egyik kertedben sípáját a másikban napos tengerpartot egyszerre, hogy mikor mire van kedbed csak ogasétálsz és kész.

Nem így mennek a dolgok. Ahhoz, hogy elkerüljük a káoszt rendnek kell lenni, az pedig lemondással és illeszkedéssel jár, tehát nem tetszenie kell valaminek hanem azt elfogadni és megszokni.

16 Untermensch4 2015. január 19. 09:46

érdekes hogy a "dolgozók/alkalmazottak védelmében" az fel sem vetődött hogy a vasárnapi bérpótlékot emeljék fel. pedig egyszerű lenne, főleg hogy ennek a csapatnak van már gyakorlata a munka tvkönyv módosításában

17 lcsaszar 2015. január 19. 10:53

Nem csak élelmiszert és tévét vásárol a magyar. Ugyanis e két termékkört szokták emlegetni a vasárnapi zárva tartás kapcsán.

Sokan ilyenkor tudnak családosan elmenni ruházati cikket venni. Vagy vasárnap délután mennek meglátogatni valakit, és vinnének neki virágot, de a jövőbn már ezt sem tehetik. Óriási tolongás lesz szombatonként az élelmiszerboltokban, sokan ugyanis ekkor veszik meg az egész hétre valót. Szerintem megfelelő kompenzációval és/vagy cserenappal a kereskedelemben dolgozók szempontjait is figyelembe lehetne venni.

Amúgy netán ez vasárnapi zárva tartás kezdeményezés a kereskedelmi dolgozók követelésére indult? Esetleg a szakszervezetük harcolta ki? Vagy a lakosság ment ki az utcára tüntetni, hogy vasárnap hadd ne kelljen bevásárlással töltenie a drága szabad idejét? Tudjuk jól, hogy a politikai döntéshozatalt mindig bizonyos csoportok gazdasági érdekei mozgatják, itt sincs ez másként.

18 biboros 2015. január 19. 11:02

1975 MSZMP XI kongresszusán leraktuk az alapjait

a fejlett szocialista társadalomnak és a jóléti szociba nem kellett már szombaton suliba járni meg késöbb dolgozni se, ja megszűntek a kommunista szombatok is...a vasárnap pedig mindig szabad volt, így az ateista államhatalom megadta a tiszteletet a történelmi egyházaknak!!! 40 órás munkahét...

biboros.blogspot.hu/2011/02/vasarnap.html

19 alfabéta 2015. január 19. 11:34

De ha az a cél, hogy a család együtt legyen, akkor miért csak a kereskedelmet sújtja a kormány? A rendőr–tűzoltó–orvos-hármason kívül miért kell továbbra is a családjától távol lennie a pincérnek, szakácsnak, buszsofőrnek, híradósnak, vízimentőnek, hibaelhárítónak, színésznek, papnak, hajléktalangondozónak, stb?

Tessék bevezetni a vasárnapi kijárási tilalmat, azt' akkor tényleg családi életet él mindenki, még rendőr se kell, mert betörés/baleset sem lehetne; orvos se (aznap ne tessék meghalni, mert a temetkezési vállalatnál sem dolgoznak); sőt tűzoltó se, ha elrendelik a vasárnapi tűzgyújtási tilalmat is, akinek meg elektromos zárlat miatt ég le a háza, azt még jól meg is büntetik, mert nem tartotta megfelelően karban. Sőt, ne is főzzünk, ne is együnk, heti egy nap koplalás ("méregtelenítés") állítólag nagyon egészséges is, a kutyáknak is szokták javasolni. Áram se legyen, hogy még tévézni se tudjunk.

Agyrém, de a KDNP nem ismer se istent (az ő istenük nem azonos Istennel), se embert (= nincs valóságérzékelésük). A KDNP ugyanolyan kényszerkoalíciós partner, mint annak idején Torgyán a kisgazdákkal, a nagyobbik kormánypárt meg kénytelen időnként lefeküdni nekik, hogy biztosítsa a szavazataikat 1/2-es ill 2/3-os kérdésekben…

Eddig sem kényszerítettek senkit a vasárnapi munkavégzésre, mindenkinek szabad döntése volt, hogy vállalt-e olyan hivatást/munkát, ami vasárnapi elfoglaltágot is jelent. De simán megoldható lenne az is, hogy a munkaadókat ellenőrizzék, hogy adnak-e vasárnapi pótlékot, ill. heti két szabadnapot. Ha nem, jöjjön a milliós bírság.

Arról nem is beszélve, hogy nem áll az állam olyan fényesen gazdaságilag, hogy lemondhatna a vasárnapi nyitva tartásból származó adóbevételről, mert kizárt dolog, hogy a vasárnapi bevétel eloszlana a hét többi napján. Nem, egy jó része kiesne. Aztán megint jönnek az új adófajták meg ilyen-olyan díjak, amikkel persze majd a "gonosz" multikat sújták, akik persze – teljesen érthetően – tovább fogják ránk hárítani, hogy végső soron még drágább legyen az életünk… "Köszönjük, Emese!"

20 nudniq 2015. január 19. 12:50

@Krizsa: nem neveltem gyereket, viszont magam voltam gyerek: és nemcsak vasárnap, hanem szombaton sem mentünk iskolába.

Ha a boltok egyik fele péntek-szombaton lenne bezárva, a boltok másik fele meg vasárnap-hétfőn, akkor minden kereskedelmi dolgozónak lenne egy olyan szabadnapja, amikor egész nap a gyerekével lehet.

Horribile dictu, elvihetné a gyerekét cipőt vásárolni, mert lenne nyitva cipőbolt olyan napon is, amikor neki szabadnapja van...

21 nudniq 2015. január 19. 12:53

@menasagh: természetesen sokminden nem az akaraton múlik. De speciel az,h lehessen-e vasárnap bevásárolni, vagy ne lehessen, ez konkrétan kizárólag a politikusok akaratán múlik. (Svájcban meg a nép akaratán múlik, mert még a záróra időpontjáról is népszavaznak, kantononként.)

Eddig lehetett, tavasztól majd nem lehet. Csak azért, mert a politikusok eddig így akarták, és most meg amúgy akarják.

Mi ez, ha nem az államvezetői akarat diadala. :)

22 Szalakóta 2015. január 19. 14:21

Miért lenne kevesebb a bevétel, ha vasárnap zárva lennének a boltok? Kevesebbet vásárolnának az emberek? Nem hinném.

23 nudniq 2015. január 19. 14:39

@Szalakóta: hát, az az élelmiszerbolti dolgozó, aki eddig vasárnapokon is dolgozott, és cserébe hol hétfőn, hol szerdán, hol pénteken volt szabadnapja, annak ezentúl már mindig ugyanazokon a napokon lesz szabadnapja. Azokon a vasárnapokon, amikor minden üzlet zárva van.

Ő például nem fog sohasem cipőt venni, mert amikor vehetne, akkor dolgozik, amikor nem dolgozik, akkor a cipőbolt is zárva van. Ezzel nyilván lecsökken a kereslet is. ;)

24 menasagh 2015. január 19. 15:06

@nudniq:

Vásárolni ezután is lehet vasárnap, csak nem minden üzlet fog nyitva tartani.

Az egész hozzáállás attol függ honnan közelítjük meg. Nem hiszem hogy berögzött vasárnapi vásárló vagy szerintem nem is szoktál vasárnap vásárolni csak most hogy valaki ezt szabályozni próbálta azért nem tetszik.

...és az a nagyárúhází eladó aki cipőt akar venni az meg tudja venni, ugyanis az eladásban is váltásban dolgoznak tehát azt az évi két pár cipőt amit eddig is vett ezután is meg tudja venni....hacsak minden nap nem akar egyet venni...:)

25 blogen 2015. január 19. 18:59

@menasagh: Ha súlyozni kellene egy átlagos szupermarket forgalmát és a legforgalmasabb szombati napot 100-nak vennénk, akkor a vasárnapi forgalom 60%-a ennek. Ennek jelentős része most szombatra fog átmenni, a legzsúfoltabb napra. Továbbá nem fogok tudni vasárnap vásárolni, mert azokat az üzleteket, ahol vásárolnák (a szupermarketek) bezárták, kisboltban pedig nem vásárolok, mivel drága és sz*r.

Továbbá a dolgozók nem fognak kevesebbet dolgozni, csak kevesebb dolgozó lesz, hiszen egy hétre elosztva a vasárnapi munkát egykor elvégző dolgozókra már nem lesz szükség.

26 tenegri 2015. január 19. 19:36

@menasagh: " most hogy valaki ezt szabályozni próbálta azért nem tetszik"

Valóban, ez már önmagában is elég ok lenne. A kóros szabályozásmánia, a mindenki helyett gondolkodni és eldönteni akarás, a gyengeelméjűnek nézés mindenképpen bosszantó, ahogy az "ami épp egy ültő helyemben eszembe jutott az van, ami meg nem, az mintha nem is létezne, le van tojva" hozzáállás is. Ha az érintettek közt (eladók és vásárlók is) nagy konszenzus lenne a kérdésről, akkor azért lenne felesleges szabályozni (úgyis az össznépi preferencia szerint működne), ha meg nincs konszenzus, akkor meg azért (minek ráerőltetni a saját véleményt a másikra, abból jó nem fog kisülni - mindenki eldönthetné mikor akar vásárolni vagy épp kinyitni). Továbbá ha ez pusztán a dolgozók pihenőidejéről szólna, akkor nem pékségek, stadionok, virágboltok, négyzetméterek és egyáltalán üzletek szerepelnének a szabályozásban, hanem foglalkozástól függetlenül munkavállalók és munkaadók, elvárható munka-pihenés arányok, munka és kompenzáció közti összefüggések. De nem ez van benne. Külön vicces és abszurd, hogy egyes munkavállalók vasárnapi nem dolgozását más, vasárnap dolgozó munkavállalóknak kell ellenőrizniük.

27 nudniq 2015. január 19. 19:36

@menasagh: miért kell pl. a kóser boltoknak vasárnap kötelezően bezárniuk?

Ők péntek délutántól szombat estig vallási okokból eleve zárva vannak: így az ott dolgozóknak tutira biztosítva van a heti egy (sőt, másfél) teljes munkaszüneti nap, méghozzá hétvégén, amikor a családjukkal együtt lehetnek.

A hétközben dolgozó vallásos zsidókat miért akarjuk szívatni? Mert ha hétfőtől csütörtökig reggeltől estig dolgoznak, pénteken reggeltől naplementéig, aztán péntek estétől szombat estig nem is nyúlhatnak pénzhez. Akkor ők eddig nyilván vasárnap mentek megvenni a kóser élelmiszereket.

Vagy a nagyáruházakban eddig a hetednapi adventista keresztény alkalmazottak megállapodhattak a főnökkel úgy, hogy szombatra sohasem osztották be őket, cserébe minden vasárnapot elvállaltak. Ezt a lehetőséget most elvették tőlük, így ők lesznek az elsők, akiket kirúgnak a vasárnapi zárvatartás miatt.

Mi ez, ha nem vallási alapú diszkrimináció, az államvallásoktól eltérő vallású állampolgárok öncélú vegzálása?

28 tenegri 2015. január 19. 19:53

@nudniq: Nem, ez nem vallási alapú diszkrimináció, csak egyszerű ostobaság, amihez túlzott magabiztosság járul (lásd: ami nekem nem jut eszembe, az nincs is/lényegtelen, így felesleges másoktól érdeklődni, hogy nekik mi jutna eszükbe).

29 nudniq 2015. január 19. 20:08

@tenegri: azt elhiszem,h nem szándékosan vallási alapú diszkrimináció gyanánt akarták bevezetni. (Hanem ahogy mondod: nem is érdeklik őket mások szempontjai.)

De szándékuktól függetlenül ez is egy következménye. A sok további mellett.

30 Galván Tivadar 2015. január 19. 20:44

@menasagh: "A kohászok, bányászok stb vasárnap nem dolgozna[k]": no most a kohászat az a par excellence folyamatos üzem. Tessék utánaolvasni Jókainál, hogy mit jelent a "medvét fog" kifejezés.

31 Untermensch4 2015. január 19. 22:30

@Galván Tivadar: a kohászat nem lesz így szabályozva. onnan tudom hogy egy kohászati cég nagyon gazdag tulajdonosa az esküvőn viktor asztalánál ült :)

32 Galván Tivadar 2015. január 20. 20:32

@Untermensch4: No most ha nem egy ilyen kegyes témájú cikknél lennénk, akkor erre azt mondanám, hogy "akinek Krisztus a barátja, könnyen üdvözül", de mivel ez blaszfémia lenne, inkább nem mondok semmit.

Hogy a kohászok koholnak-e vasárnap, az a kutyát sem izgatja, ellenberger, ha csak a csókosainknak engedjük meg a vasárnapi nyitva tartást, akkor több legyet is ütünk egy csapásra: a csókosok még gazdagabbak lesznek, a multikkal jól ki lesz k.... szúrva, és a mihaszna adózó nép is megtudja, hogy hol lakik a Jóisten.

Katolikus állampolgárként mindig azt szokom mondani, hogy amely egyháznak ilyen Tömjén Zsolt-féle támogatói vannak, annak voltaképpen ellenségekre már nincs is szüksége.

33 menasagh 2015. január 21. 10:24

@blogen:

A vasárnapi zárvatartás csík nagvárosi jelenség ott ahol van market, mert ahol nincs ott nem is nyit és nem is zár szóval még ma is sokkal többen vannak akik nem vásárolnak vasárnap a marketben.

34 menasagh 2015. január 21. 10:35

@tenegri:

Szabályok márpedig kellenek. Ott ahol nincs ott káosz van ami erőszakot szül.

Ez a vasárnapi izé nem is akkora probléma mint amekkorát sokan szeretnének belőle csinálni. Azért tűnik ennyire bonyolultnak mert senki ne a saját oldaláról veszi hanem a másikét elemzi. Számold össze te mennyit és mit szoktál vásárolni vasárnap és nézd meg a lehetőségeket, hogy ugyanabban a távolságban miket fogsz tudni megvenni a következőkben és azt elemezd.

Azt is próbáld felfogni, hogy vannak olyan szolgáltatások, munkahelyek, akármi ami nem kimondottan a kényelmet szolgálja hanem a szükségszerűséget, ilyen a korház a rendőrség a mentő a tűzoltó…de van kimondottan a szórakoztató ipar is ami csak a kikapcsolódást a pénzköltést célozta meg. Ezek megszokott dolgok és ha elmúlik ez a nagy lázhullám a vasárnapi zárvatartás is ugyanilyen megszokott lesz.

35 menasagh 2015. január 21. 10:40

@nudniq:

Na igen kóser bolt. ha a kóser zsidó illőnek tartja, hogy az ő vallási szabályai szentek a számára és még az sem tud nála vásárolni aki más vallású hát kérlek tartsa be ő is a másik vallásást ugyanolyan alázattal és kész, ugyanis ez nem egy gettón belüli rendelet ahol csak az ők szabályai az érvényesek.

36 menasagh 2015. január 21. 10:45

@Galván Tivadar:

A kohászat elméletileg folyamatos de csak a csapolásig, utána ott is mint minden más munkahelyen jön a takarítás a karbantartás és csak azután a következő olvasztás.

37 tenegri 2015. január 21. 11:46

@menasagh: Lehet szabályozni dolgokat, de én - ebben az esetben is - túlszabályozásról beszéltem: nem kell _mindent_ szabályozni, nem kell döntésképtelennek nézni mindenkit. Aki nem akar vasárnap vásárolni, az nem vásárol, aki ki akar nyitni vasárnap, az kinyit, aki nem akar vasárnap dolgozni, az olyan munkahelyet keres, ahol nem kell. Ami a személyes vasárnapi vásárlásaimat illeti, annak nincs sok jelentősége a kérdés szempontjából. Ha nem járnék vasárnap vásárolni (mint ahogy egyébként meglehetősen gyakran járok a legkülönfélébb üzletekbe - budapesti belvárosiként eddig megtehettem), akkor is ugyanúgy ostobaságnak tartanám a tiltását. Nem kell, hogy személyesen érintett legyek ahhoz, hogy lássam a hülyeséget. Azzal semmi bajom nem lenne, ha az üzletek maguk döntenének úgy, hogy egyik sem nyit ki vasárnap (kismillió ilyen van): ebben az esetben nincs lehetőség vasárnap vásárolni. De talán érted a különbséget a "nincs lehetőség" és a "nem szabad" között.

"Ezek megszokott dolgok és ha elmúlik ez a nagy lázhullám a vasárnapi zárvatartás is ugyanilyen megszokott lesz."

Ahamm, tehát ha nem életbevágó fontosságú dologban pofáznak bele az életedbe, akkor az téged nem zavar, majd megszokod. Nos, engem az is zavar és nem akarom megszokni. Az eltérő megszokásokkal megint csak semmi baj, de az erőltetett felforgatásukkal annál inkább.

38 tenegri 2015. január 21. 11:50

@menasagh: Azt hiszem nagyon, de nagyon félreérted ezt az egészet. A kóserbolt senki másnak nem írta elő mit csináljon vagy ne csináljon szombaton, csak magának (és bizonyos szintig a saját vásárlóinak - ami viszont azok választása). Szerinted viszont rendben van, hogy a vasárnap zárva tartók előírják mindenki másnak is, hogy az ő szokásaikat kövessék - kötelezően. Érzed a kettő közti különbséget?

39 menasagh 2015. január 21. 15:07

@tenegri:

Lehet, hogy félre értek dolgokat sőt biztos, viszont ez a vasárnapi zárvatartás egyfajta kényszer megszüntetése. Azok a nagyáruházak, külföldi nagyáruházak mert ugye zömében ha nem teljesen róluk van szó az állandó nyitva tartással nem csak szokásokat határoznak meg hanem azokat törölnek el másokat hoznak másokba kényszerítenek bele. A szokás nem csak hagyomány hanem érték is . A másik oldala, hogy legtöbbjük hiába hogy hét napból nyolcat dolgoztat mégis jövedelemhiányos, elsumákolja a megadóztatandó pénzét viszont ragaszkodik az állandó üzemeléshez., magyarul csal. Csal a jövedelmével, csak a munkavédelmi előírások betartásával csal azzal, hogy kevés fizetésért kénytelen vagy minden követelését betartani szóval lehet védeni őket csak épp nem érdemes. Minden közérdek egyéni érdekekből adódik össze tehát ha nekem személyesen nem érdekem a vasárnapi vásárlásért harcolni akkor kétszer is meggondolom hogy harcoljak-e érte.

A kóserizéhez visszatérve, az nem kell bezárjon ha családi vállalkozás vagy kiskereskedelem, csak ha többalkalmazottu valami.

És ha már a nemtetszésnél tartunk, mi a véleményed a jobb és baloldali közlekedésben ? Miért nem idegesiít az, hogy egy angol autóval te jobboldalon kell kozlekedjvagy angliában épp fordítva...?

40 mondoga 2015. január 21. 15:25

@menasagh: Látszik, hogy a hétköznapjaid a kohók mellett zajlik. :DDD

A hozzászólásod olyan tömény marhaság, hogy a Harrach-féle ostoba, pöffeszkedő hólyagok bármelyike előadhatta volna.

41 mondoga 2015. január 21. 15:27

@mondoga: hmmm... nem egyeztettem, mint az egyszeri kamukormány :DDD

jav. a hétköznapi életed a kohók mellett zajlik...

42 tenegri 2015. január 21. 16:15

@menasagh: Nem értelek. Mi köze ezeknek a dolgoknak egymáshoz? Mi köze a vasárnapi kötelező zárvatartásnak bármiféle külföldiséghez vagy csaláshoz? Akkor ez mégsem a hagyományról, a család és a dolgozók szabadidejének védelméről szól?

1) Szóltam én egyetlen szót is bármilyen külföldi nagyáruházról?

2) Ha csal egy (több) üzlet, akkor mindegyik csal?

3) Ha csal egy (több) üzlet, akkor ha vasárnap muszáj zárva tartania, akkor majd nem fog csalni?

4) Ha keveset fizet a dolgozóinak, akkor többet fog majd, ha vasárnap nem nyithat ki?

5) Jól értem, hogy akkor ez a kötelező vasárnapi zárvatartás akkor vmi büntetésféle a gonosz csalók számára? De akkor miért nem ez van mondva róla? És miért érint mindenkit? (leszámítva az x nm alatti tulajdonos-dolgozókat, akik ezek szerint nem csalók) Minden üzlet csaló? A vásárlók is? És csak vasárnap csalnak, más napokon nem? Vannak csütörtöki csalók is, akiknek meg csütörtökönként kellene zárva tartaniuk? Ha tudni lehet, hogy csalnak, akkor miért nincsenek elítélve és megbüntetve a csalás büntetésére eddig is létező büntetésekkel? Milyen kreatív büntetéseket javasolnál még csalók számára?

6) Mi köze a kóserségnek a családi vállalkozáshoz és ahhoz, hogy hány és milyen alkalmazott dolgozik ott? Kóser boltokban nem dolgoznak eladók és más dolgozók, csak tulajdonosok? Esetleg tudsz még más hasonló összefüggésről is?

7) Ha egyes gazdasági szereplők közt az erőviszonyokkal való erkölcstelen visszaélés merült fel, akkor miért nem ez viszony van szabályozva? Esetleg csak a vasárnap nyitvatartó kereskedelmi profilú cégeknél fordul elő ilyen, máshol nem? Honnan lehet tudni erről az összefüggésről?

8) "És ha már a nemtetszésnél tartunk, mi a véleményed a jobb és baloldali közlekedésben ? Miért nem idegesiít az, hogy egy angol autóval te jobboldalon kell kozlekedjvagy angliában épp fordítva...?"

Miért idegesítene, ahány ház, annyi szokás (és szabály), itt épp mindkettő egyformán jó. Az sem zavar, ha máshol más a szokás (itt szabály is) mint nálam: én mentem oda, én is fogok alkalmazkodni, mert látom a szükségét és okát a szabálynak (ezt fordítva is elvárom, de csak addig, amíg szükségszerű: azon túl nekem édesmindegy kinek milyen szokása van). Hogy egyáltalán miért van ez szabályozva a közlekedésben? Mert életveszélyes, ha nincs (ellentétben a vasárnapi nyitvatartással). Ahol nem okoz veszélyt, ott nincs is szabályozva, pl. a járdán gyalogosoknak: ők szabadon eldönthetik a járda melyik részén közlekednek, felesleges túlszabályozás lenne ebben korlátozni őket. Ha esetleg van vmi összenépi preferenciájuk és megszokásuk, még azt is nyugodtan kiélhetik - de akinek más van, az is követheti a saját tetszését.

43 menasagh 2015. január 21. 18:10

@mondoga:

Nem a kohó mellet telnek a napjaim de ha úgy volna akkor sem kéne jobban szégyelljem magam mind mondjuk te....ezért így sem kell.

A mondanivaló az értelmezéstől vállik azzá ami te nem értékeled ezért neked butaság aki értékeli annak nem de csak ellenérv nélkül ráfogni valamit az nagyobb butaságot jelent.

44 menasagh 2015. január 21. 18:34

@tenegri:

Szerintem van köze egymáshoz, éspedig az, hogy minden országnak és minden vídéknek megvannak a maga sajátos jellege életforma és a velejáró szokás amit az ilyen úgynevezett globalizécióval meg lehet ölni vagy változtatni aminek a későbbi kihatásai akár identításvesztéssel is járhatnak.

és a felsorolások szerint...

1, nem szóltál de azokat érinti leginkább ...ezért szóltam én.

2, 3, a csalás akkor követhetetlen ha pl egy üzlet 200 alkalmazottja kétszázféleképpen veheti ki a szabadnapját, így a rendszeresített szabadnappal pl sokminden elkerülhető

4, ha valaki köteles betartson bizonyos normákat akkor már kevesebb a lehetősége a tukapásra, pl ha valaki betegség miatt kieseik az akinek épp szabadnapja lenne nem tudja kötelezni, a beugrásra....

5, nem kell túllihegni semmit...:)

6, semmi, csak az általad használt kifejezést vittem tovább, és az olyan boltok ahol nincs alkalmazott az nem is kell bezárjon

7, a kereskedelem nem maghatározó gazdasági szempont, mármint az ilyen marketesre gondolok. és az főleg amelyik kimondottan a haszon miatt működik nyugodtan zárva tarthat vasárnap nem történik semmi gazdasági lemaradás.

8, ...és itt meg is feleltél mindenre...pl én mentem oda én fogok alkalmazkodni, na látod ide jött és alkalmazkodjon. Minden ország maga hoza meg a törvényeit tehát csak alkalmazkodni kell és kész....és még veszélyt sem okoz...:)

45 nudniq 2015. január 21. 18:53

@menasagh: "minden országnak és minden vídéknek megvannak a maga sajátos jellege életforma és a velejáró szokás"

Pontosan!

Budapest belvárosának például lehet,h pont a vasárnapi vásárlás a jellegzetes helyi életformája. (A kóser boltok környékének meg nyilván a szombati pihenés és vasárnapi dolgozás a helyi jellegzetes életformája.)

Ezt törvényekkel ugyan tönkre lehet tenni, de miért? :)

46 mondoga 2015. január 21. 19:25

@menasagh: Te értelmetlen érveléssel állsz elő. Nemcsak az általam jelzett hozzászólásban, hanem gyakorlatilag mindegyikben.

Értelmetlen hozzászólást elég nehéz értelmezéssel helyrehozni. Tán meg kellene próbálkoznod érdemi és releváns érveléssel, mert így minden hozzászólásodhoz kb. háromszor annyi helyreigazítást kellene csatolni - és akkor még nem is vitatkoznánk, csak a tévedéseidet, hibás feltételezéseidet és rossz logikádat kezelnénk...

47 menasagh 2015. január 21. 19:43

@mondoga:

Ember, értem én hogy gőzgép de mi hajtja ??? te itt nagyzolsz az értelemmel de hol van ???

Amúgy ez egy fórum ahol lehet egész értelmetleneknek is írni sőt nem is kell válaszolgatni nekik sem értelemmel sem annélkül.

48 menasagh 2015. január 21. 19:46

@nudniq:

Azt megérttem hogy a vasárnapi vásárláshiány felkavar viszont mint már mondtam a koserboltokkal melléfogtál vagy csak nincs egyébb amin lovagolj. ?

A bezárások ha jóltudom csak bizonyos létszám és terület fölött lesznek hatályban és nem az kisüzleti szinten.

49 tenegri 2015. január 21. 19:56

@menasagh:

"Szerintem van köze egymáshoz, éspedig az, hogy minden országnak és minden vídéknek megvannak a maga sajátos jellege életforma és a velejáró szokás amit az ilyen úgynevezett globalizécióval meg lehet ölni vagy változtatni aminek a későbbi kihatásai akár identításvesztéssel is járhatnak."

Nundiq pontosan megfogalmazta: épp bele akarnak ugatni az én (és még sokan mások) sajátos jellegembe, életformámba és vele járó szokásaimba (bár hogy identitásom lényegi részének érezném a vásárlási szokásaimat, az túlzás, és ezt másról sem igazán feltételezem). És te ennek valamiért örülsz. Én például nem örülnék, ha neked kellene hatalmi szó miatt a szokásaidon változtatni egy olyan ügyben, ami egyáltalán nem létfontosságú. Szabályozás ott kell, ahol feltétlenül muszáj, ott, ahol máshogy már sehogyan sem mennek a dolgok. Ahol meg nem muszáj, ott csak felesleges beleavatkozás az emberek életébe. Mi lenne még az, amit "majd megszokod" alapon nyugodt szívvel meg lehetne még tiltani?

" a csalás akkor követhetetlen ha pl egy üzlet 200 alkalmazottja kétszázféleképpen veheti ki a szabadnapját, így a rendszeresített szabadnappal pl sokminden elkerülhető"

Értem, tehát az állam szeretné, ha mindenki egyforma lenne, mert az egyformaságot egyszerűbb kezelni. Függetlenül attól, hogy ez egy ostoba hozzáállás lenne (hisz messze nem mindenki egyforma és az erőszakos egységesítésből még sok jó nem származott, rossz annál inkább), tegyük fel, hogy mégis ez a szabályozás oka és célja: akkor miért nem ezzel van indokolva?

"4, ha valaki köteles betartson bizonyos normákat akkor már kevesebb a lehetősége a tukapásra, pl ha valaki betegség miatt kieseik az akinek épp szabadnapja lenne nem tudja kötelezni, a beugrásra...."

Bizonyára eddig semmilyen normát és szabályt nem kellett betartaniuk az üzleteknek. Ha mégis kellett, de nem tették, akkor ha vasárnap nem nyithatnak ki, az majd áttörést hoz. Oké, szerinted ez nyilván lehetséges: de akkor miért nem ezzel van indokolva a szabályozás?

"5, nem kell túllihegni semmit...:)"

Oké, akkor ne lihegjük túl, hogy ki mikor tart nyitva, hagyjuk ezt rá mindenkire magára.

"6, semmi, csak az általad használt kifejezést vittem tovább, és az olyan boltok ahol nincs alkalmazott az nem is kell bezárjon"

A kóserség egész más összefüggésben került elő, nem az alkalmazottak és tulajdonos viszonyában. De ha már itt vagyunk: ha egy egyszemélyes bolt tulajdonosa elég felnőtt hozzá, hogy eldöntse mikor akar dolgozni, olyan üzletet üzemeltet-e, ami nyitva van vasárnap, vagy olyat ami nincs, akkor más ember miért nem elég felnőtt hozzá, hogy eldöntse olyan cégnél dolgozik, ahol nem fixen vasárnap van szabadnap, vagy olyannál ahol igen? Másrészt ha a zárvatartás a csalók ellen jó, akkor a kisboltok nem csalnak, ellentétben a nagyokkal?

"7, a kereskedelem nem maghatározó gazdasági szempont, mármint az ilyen marketesre gondolok. és az főleg amelyik kimondottan a haszon miatt működik nyugodtan zárva tarthat vasárnap nem történik semmi gazdasági lemaradás."

Melyik üzlet nem a haszon miatt működik? A pékek vagy a virágboltok, esetleg a stadionokban levő üzletek? Vagy az x négyzetméternél kisebbek? Az alkalmazottakat nem foglalkoztatók? Nem beszéljünk már hülyeségeket. Hogy kinek és mi okoz gazdasági kárt, azt hadd döntse el már mindenki maga.

"8, ...és itt meg is feleltél mindenre...pl én mentem oda én fogok alkalmazkodni, na látod ide jött és alkalmazkodjon. Minden ország maga hoza meg a törvényeit tehát csak alkalmazkodni kell és kész....és még veszélyt sem okoz...:)"

Úgy érted, hogy ez a szabályozás csak a külföldieknek új, a helyieknek nem? Fura, én ennek az ellenkezőjéről tudok: eddig nyitva lehetett vasárnap, aki akart függetlenül a származásától (helyiek is), most meg nem lehet - pedig a helyiek nem mentek sehova. Én pl. nem mozdultam sehova, aztán mégis vkik azt szeretnék, hogy alkalmazkodjak hozzájuk. Ne csináljunk már úgy, mintha a vasárnap nyitva tartó boltok akadályoznák a vasárnap nem dolgozó és nem vásárló szokásúakat a szokásaik gyakorlásában. És úgy se csináljunk, mintha a lakosság többségét zavarnák a vasárnap nyitva tartó boltok.

Számos indokot hoztál fel, amivel alátámasztanád ezt az agyrémet, amik - bár egyre kevesebb közük van ahhoz, hogy nyitva van-e egy üzlet vasárnap vagy nincs - még akár valós motivációk is lehetnének a törvényhozónak, de ha azok, akkor legyen szíves azokkal is indokolni (ettől persze még ugyanúgy ostobaság maradna az egész, az említett indoklásokat is beleértve). Valójában még egyetlen épkézláb érvet nem hoztál fel rá miért kell _tiltani_ a vasárnapi nyitvatartást. Amit felmutattál, az annyi volt, hogy szerinted lehetnek - rendkívül áttételesen ugyan, de - bizonyos hozadékai (amúgy egyiket sem látom valósnak), valamint nem lehetetleníti el a többség életét. Nos, ez vajmi csekély indoklás bárminek a megtiltására.

50 nudniq 2015. január 21. 19:58

@menasagh: nem az kavar fel, hanem a mások magánéletébe való belepofázás.

Vannak emberek, akik csak vasárnap érnének rá bevásárolni (mert keményen dolgoznak), azokkal ez kibaszás. Velem nem. De együtt tudok érezni más emberekkel, akiknek mások a problémái, mint az enyémek...

Mondd már el, honnan tudod,h az emlegetett kóser boltot nem érinti? Honnan tudod,h az tutira kis alapterületű családi válallkozás? Nem lehet,h közepes méretű cégecske, aminek van egy-két alkalmazottja is? Mert akkor már érinti.

51 tenegri 2015. január 21. 20:05

@menasagh: Hansúlyoznám továbbá, hogy nem konkrétan a vasárnapi zárvatartással van probléma, hanem - ezt is beleértve - minden hasonló felesleges és ostoba szabályozással, függetlenül attól, hogy személyesen érint-e vagy sem. Ha megtiltanák, hogy pöttyös gumicsizmában kapálhassák a kukoricát, az pontosan ugyanennyire ostoba és felesleges szabályozás lenne, még ha elenyésző számú embert is érintene (ha egyet sem, akkor is).

52 menasagh 2015. január 21. 20:24

@tenegri:

Az okot, hogy miért hozták vagy hozzák ezt a törvényt nem tudom, és valószínű, hogy csak annyit fogok megtudni belőle amit az ujságok lehoznak.

Amúgy nem is érdekel és nem is érint tehát mondhatjuk azt is, hogy csak belepofázok, viszont az ilyen határozatoknak vagy törvényeknek legtöbb esetben nagyobb a füstje mint a lángja. Most nindenki kiakad rajta holnap meg észre sem veszi, és még azt is látni kell, hogy az ilyen javaslatok ellen legkevésbé azok tiltakoznak akiket igazából érint, és azok akiknek majdnem semmi köze hozzá és még fel sem kérték a pártolásra azok tiltakoznak leginkább.

...és szerintem ez nem szolidaritás mert az kölcsönös kéne legyen amit az illető cégek is adott esetben visszaszolidarizálnának inkább egy makrancos ma divatos kormányellenesség vallásos felhangal teletűzdelve.

53 menasagh 2015. január 21. 20:28
54 tenegri 2015. január 21. 21:32

@menasagh: A cégeket te hoztad elő, én nem védtem semmilyen céget, viszont az ostobaságot ellenzem. És jogosnak tűnik elégedetlennek lenni azzal, hogy a törvényhozók ostoba törvények hozásával és bárki életébe való belepofázással töltik az idejüket, bármire is vonatkozik az az ostobaság. Hogy ki mennyire érzi magát érintve, azt megint hadd döntse el már mindenki maga és hadd ne a te véleményedre hagyatkozzon. Te még csak nem is érzed magad érintve, mégis hosszasan próbáltad indokolni miért jogos és jó ez - miért akarod jelentékteleníteni azokat, akik még ráadásul érintve is érzik magukat?

55 Untermensch4 2015. január 21. 22:18

@menasagh: kohászatból nem ismerős az a kifejezés hogy hőntartás? hőkezelés? normalizálás?

"Na igen kóser bolt. ha a kóser zsidó illőnek tartja, hogy az ő vallási szabályai szentek a számára és még az sem tud nála vásárolni aki más vallású hát kérlek tartsa be ő is a másik vallásást ugyanolyan alázattal és kész, ugyanis ez nem egy gettón belüli rendelet ahol csak az ők szabályai az érvényesek."

Ez nekem új. A boltoknak kötelező lenne legalább egy "vallást betartani alázattal"? Ez amit védsz, hazug és erőszakos hittérítés. Remélem semmijenzsoltékról is természeti képződményeket nevezhetünk el mint gellért püspökről. Hamarosan. Vagy lámpaoszlopokat.

56 mondoga 2015. január 22. 01:42

"Szent István törvényeiből tudjuk, hogy eredetileg tíz falura jutott egy templom, és vasárnap mindenkinek el kellett mennie ezekbe ... A törvény tiltja a szántás-vetést, a szerszámokkal való munkálkodást, de a kereskedésről nem szól. Minden okunk megvan tehát azt feltételezni, hogy a vasárnapi vásárlás hagyománya még sokáig fennmaradt, legfeljebb az újkorban szorult vissza."

Ez az utóbbi állítás kissé meredek, mert SZENT LÁSZLÓ KIRÁLY

DEKRÉTOMAINAK ELSŐ KÖNYVE.az alábbiakat tartalmazza:

15. FEJEZET.

Arról, a ki kalmárkodás okáért ront ünnepet.

Valaki vasárnap vagy nagyobb ünnepeken templomba nem megyen, hanem kalmárkodik, lovát veszitse el.

16. FEJEZET.

A vasárnap megszegéséről.

A szent zsinat parancsolja, hogy a ki vasárnap vásárt üt, bontsa el sátorát, a mint állitotta.

1. §. Ha pedig ellenkezik, ötvenöt pénzt fizessen.

Mindez persze a mai helyzeten nem nagyon változtat, de a történeti hűség kedvéért tán illik a cikkben foglaltakat árnyalni.

Másfelől a törvény kihirdetését valószínűleg éppen az azzal ellentétes gyakorlat tette indokolttá, szükségessé. Ha nem lett volna vasárnap vásár, akkor felesleges lett volna tiltani a kereskedést.

A szöveg azt sugallja, hogy a vasárnapi kalmárkodás nemcsak a magyarok körében dívott. Talán ezért is fedezhető fel nyelvi párhuzam (Messe) más nyelvekben is, ahogy azt a cikkben is olvashatjuk.

57 Galván Tivadar 2015. január 22. 10:10

@menasagh: Vártam már, hogy mikor kerülnek elő a zsidók...

Viszont, amit írsz, az nagyon jó példa, több szempontból is. A kóser mészáros szombaton zárva tart, mert nemcsak ő, hanem a klientúrája is megtartja az ünnepnapot, ezért szombaton nem is mennének hozzá vásárolni. Azokért a (horog)keresztényekért meg, akik okvetlenül nála akarnák megvenni szombaton a vasárnapi pörkölthöz való disznólapockát, nem érdemes kinyitni.

Itt van viszont a kötelező vasárnapi zárva tartás. M. atyának már régen szúrja a szemét a szomszédjában felhúzott minipláza, buzdította is a híveket a vasárnapi plázázás bojkottálására. Ezzel csak egy baj van: mivel a katolikus népesség 10%-a jár rendszeresen misére, tehát a célközönség nagy részét a buzdítás el se éri; így aztán a prédikáció hatása összességében csekély, még ha feltételezzük is, hogy a hívek megszívlelik a hallottakat.

Erre jön a Hatalom: ha manapság az már nem tartozik az eszköztárához, hogy a nyomorult népet korbáccsal verjék be a templomba (ahol megtanulhatná, hogy minden Hatalom Istentől vagyon), akkor legalább k... szúrjuk el az ő vasárnapjukat is: ha már Istennek nem áldoznak, ne áldozhassanak a Mammonnak se.

De Te még erre is ráteszel egy lapáttal: "hát kérlek tartsa be ő is a másik vallásást ugyanolyan alázattal és kész, ugyanis ez nem egy gettón belüli rendelet ahol csak az ők szabályai az érvényesek." Azaz vasárnap az a mocskos zsidó se nyithasson ki, mert ezek a mocskos nemzsidók-nemkeresztények majd még hozzá mennének vásárolni. Amúgy Magyarosan: ne az én tehenemet keltsd életre, Uram, hanem dögöljön meg az övé is!

58 menasagh 2015. január 22. 17:11

@tenegri:

Szerintem téged nem a zárvatartás zavar hanem az Orbán fóbiáddal van a baj...na de az a te saját bajod...:)

59 menasagh 2015. január 22. 17:18

@Untermensch4:

A kohászat az az ércek és a huladékanyag megolvasztásáról, azok ujrahasznosításáról szól. A hőntartás, a hőkezelés és normalizálás az már a kész amyagok technologiájának a része.

...és valéási boltok, hátkérlekszépen mindenki azt tart be amit akar...akár egyet akár többet...

60 menasagh 2015. január 22. 17:24

@Galván Tivadar:

Na látod milyern vagy, vársz és nem szólsz, pedig ha mondod szívesen zsidózok bármikor....mert az azért nem bűn ugye ?

...tehát akkor folytathsatjuk....szóval katolikus vagy zsidó mindenik akkor jár misére amikor akar és vásárolni is. Ha az egyiknek tiltja a vallása a szombati nyitvatartást hát zárjon be de ne olvetlenkedjen ha a másik vasárnap zár be mert ugye az nem kóser....:)

...mocskost emlegetni meg nagyon neveléetlen dolog....bárkitől.

61 szigetva 2015. január 22. 17:54

@menasagh: Hidd el, egyre többünket zavar ez a „megtesszük, mert megtehetjük” kormányzás. A rendelkezések nagy részének nem látszik más oka lenni.

62 Krizsa 2015. január 22. 18:15

A gyerek(ek) iskolába jár(nak). Csak vasárnap vannak otthon. Kell egy szabadnap az egész családnak ahhoz, hogy a gyerekeknek KIPIHENT, odafigyelő szüleik is legyenek, akikkel bármilyen programot is meg lehet valósítani hetente egyszer. Ennek semmi köze sem valláshoz, sem politikához.

63 menasagh 2015. január 22. 18:17

@szigetva:

Oka csak egy van, az a pénz, mert ha hiszitek vagy ha tetszik ha nem a pénz az államfentartáshoz nélkülözhetetlen ezért olyan dolgokból próbálnak kicsikarni valamit ami nem annyira fájdalmas ....de ez nem csak nálatok van így hanem az egész világon.

64 Untermensch4 2015. január 22. 18:41

@menasagh: ha hiszed, ha nem, dolgoztam kohászatban és a fránya megrendelők nem csak az anyagösszetételért hanem a formáért is fizettek. Sőt, a kettőnek együtt kellett stimmelni. Így aztán nemcsak olvasztó- hanem hőkezelő kemence is volt.

Mi van azokkal a boltokkal amik nem vallásiak. Állítólag már túl vagyunk az egyház és állam szétválasztása nevű produkción. Vagy szerinted legalább egy vallás előírásait kötelezően be kell tartani mindegyik boltnak? Vagy csak egy bizonyos mérethatár fölött? Olyan nem lehetséges hogy szekuláris bolt egy szekuláris államban?

A hetednapi adventisták szerint szombat a hetedik nap. A zsidók szerint is. Lehet hogy találnánk olyan szektát amelyik szerint meg a hétfő. A legbiztosabb az lenne ha mindhárom nap zárvatartás lenne.

65 Galván Tivadar 2015. január 22. 18:49

@menasagh: "szívesen zsidózok bármikor....mert az azért nem bűn ugye?"

Hát hogy nem is erény, az biztos.

Nekem egy céda szavam nincs az ellen, ha valaki pénteken, szombaton vagy vasárnap zárva tart, mert a vallása úgy kívánja. Az ellen van szavam, hogy valakik megmondják, hogy mikor legyenek nyitva/zárva, mert a megmondóknak úgy tetszik.

66 Galván Tivadar 2015. január 22. 18:52

@Krizsa: "Kell egy szabadnap az egész családnak ahhoz, hogy a gyerekeknek KIPIHENT, odafigyelő szüleik is legyenek, akikkel bármilyen programot is meg lehet valósítani hetente egyszer."

És ha már magatoktól olyan tök hülyék vagytok, hogy erre nem jöttök rá, akkor majd mi megadjuk nektek, mert mi nyilvánvalóan jobban tudjuk, hogy mire van szükségetek, mint ti magatok.

Ezt az észjárást ismerem én már nagyon régen, és egyre kevésbé csodálkozom, hogy ismét visszaköszön.

67 mondoga 2015. január 22. 19:23

@menasagh: A kohászattal kapcsolatos vita ebből a megállapításból indult ki:

"A kohászok, bányászok stb vasárnap nem dolgozna tehát nem kezdhették az iltyen ágazatokban."

Hogy ez csak elírás v. tudatlanságból eredő tévedés, azt nehéz lenne kívülről megítélni, de a későbbi hozzászólások inkább az utóbbit valószínűsítik.

A 2007-ben érvényes szabályozásban tételesen megjelenik a kohászat, mint a megszakítás nélküli munkarend alkalmazási lehetősége. Idézem:

"A megszakítás nélküli munkarend feltételei

A munkaidő szervezésének, így a munkarend megállapításának is törvényi feltételei és korlátai vannak. Így megszakítás nélküli munkarend kizárólag akkor állapítható meg, ha a munkáltató működése naptári naponként hat órát meg nem haladó időtartamban, illetve naptári évenként kizárólag a technológiai előírásban meghatározott okból, az ott előírt időszakban szünetel, és

- a munkáltató társadalmi közszükségletet kielégítő alapvető szolgáltatást biztosít folyamatosan (pl. tömegközlekedés, távhőszolgáltatás), vagy

- a gazdaságos, illetve rendeltetésszerű működtetés - a termelési technológiából fakadó objektív körülmények miatt - más munkarend alkalmazásával nem biztosítható (pl. vaskohó)."

A hozzáértés hiánya minden menasagh hozzászólásból kitűnik.

Kérésre tucatnyi példát adok.

68 nudniq 2015. január 23. 00:07

@menasagh: >>Ha az egyiknek tiltja a vallása a szombati nyitvatartást hát zárjon be de ne olvetlenkedjen ha a másik vasárnap zár be<<

Dehát NEM azon okvetetlenkedem,h egy keresztény boltos ne zárhasson be vasárnap! Zárjon!

Azon okvetetlenkedem,h miért kell a zsidó boltosoknak IS vasárnap bezárniuk (a saját maguk választotta szombaton FELÜL)? Ha a keresztény boltosnak szabad szombaton nyitvatartani, akkor a zsidónak is legyen szabad vasárnap. Meg a muszlimnak is legyen szabad egész hétvégén nyitvatartani, ha ő pénteken akar bezárni, mert akkor megy a mecsetbe.

Ha már olyannyira elő akarjuk írni a heti egy kötelező zárvatartási napot, akkor ne legyünk már mózesebbek Mózesnél, és ne azt írjuk elő,h az égegyadta világon mindenkinek ugyanaz az egy nap legyen ez. Mózes óta kicsit diverzifikálódott az egyistenhitűek hétfelfogása is...

(Külön vicces, amikor a keresztények a vasárnap megszentelését erőltetik. Mintha ugyan az Evangéliumokban Jézusnak nem a túlzott tilalmakkal lett volna baja, hanem azzal,h azt nem egy nappal később gyakorolják... "Ha szombatnapon beleesik a bárány a kútba, akkor nem mented ki? Dehogynem! De vasárnap ott dögöljön meg a nyavalyás birkája! Minek ment oda.")

69 nudniq 2015. január 23. 00:14

@Krizsa: >>A gyerek(ek) iskolába jár(nak). Csak vasárnap vannak otthon.<<

Ez Magyarországon nem így van! Nem járnak a gyerekek szombaton iskolába. (Amúgy biztos vagyok benne,h Izraelben sem. ;) )

Én már elég öreg vagyok, de soha életemben szombaton nem jártam iskolába Magyarországon. (Kivéve azon a néhány szombaton, amikor a kormány átvariálta a naptárat, és egy-egy pénteket/hétfőt szombatosított a csütörtöki/keddi ünnepnapra hivatkozva. Ekkor eléggé el nem ítélhető módon ezt az egyik szombaton le kellett dolgozni. De tipikusan minden szombat munkaszünet az iskolákban.)

70 Krizsa 2015. január 23. 09:20

@nudniq: Itt tanulnak az iskolákban pénteken is, de minden "félnapos". Szombaton csak "életveszélyes" - mindegy, mondjuk bármilyen veszélyes esetek elhárításában dolgozik akárki. Pl. a mentők, meg a kórházak. A magánközlekedés (autóval) szabad, a többi szintén leáll. S a vasárnap itt, természetesen, munkanap. A szülő (Magyarországon) végre kialudhatná magát szombaton, mert rongyfáradtan úgyse fog tervezni semmilyen programot. A szabad hétvége a gyereket már nem nevelő nagyszülők számára talán még fontosabb, mert a leszármazottak az övék is, nemcsak a szülőké. A család - minden vallástól függetlenül - az épkézláb, állóképes gyerekek felnevelésének alapja.

71 menasagh 2015. január 23. 11:17

@Untermensch4:

A kohászat az a nyers ércből a fém kiolvasztása. Miután ez megvan akkor ötvözik vagyis újraolvasszák és adalékokkal gazdagítják. amiután ez is kz akkor bizonyos idomokba öntik majd igény szerint hengerelik vagy kovácsolják. Ha mindezzel is megvannak csak azután jön a kért alkatrész előállítása ami szintén létrejöhet öntés hengerelés kovácsolás útján majd a megmunkálás és csak azután a hőkezelés

A boltokkal és a vallással vagyis a vasárnapi zárvatartással azért van ekkora galiba mert azt a törvényjavaslatot a KDNP nyujtotta be. Ha más teszi akkor azt fikáznák.

Az ami a leginkább kiváltotta a zárvatartást az először is a heti egy pihenőnaphoz való jog, a többi meg csak vérmérsékleti szempont.

72 menasagh 2015. január 23. 11:19

@Krizsa:

Hát igen de mint látod ezek munkára születtek és nem akarnak engedni a negyvennyolcból....:?)

73 menasagh 2015. január 23. 11:21

@Galván Tivadar:

Te még sokmindent úgy csinálsz ahogy mondják és lőítják, csak nem figyelsz oda.

74 menasagh 2015. január 23. 11:26

@Galván Tivadar:

Ja még csak annyit, hogy ugymond zsidózni nem erény de horogkeresztényezni az....

75 menasagh 2015. január 23. 11:32

@mondoga:

A megszakításnélküliséghez egy kohászatban az is elégséges ha néhányan felügyelnek a folyamatos égésre, hevítésre A csapolást soha, vagy nagyon nagyon ritka esetben végzik vasárnap, ugyanis akkor mindenki ott kell legyen. és ez csak nagy kombinátokban fordul elő amik ma már nincsennek.

76 menasagh 2015. január 23. 11:36

@nudniq:

Egyesszámban mindenki nyitvatarthat csak nem kötelezhet mást, hogy vasárnap dolgozzon....

...és nem kell megszenteld a vasárnapot ezt ti ragasztottátok rá...de olvasd el a törvényjavaslatot ott leírja .

77 Untermensch4 2015. január 23. 12:03

@menasagh: "A boltokkal és a vallással vagyis a vasárnapi zárvatartással azért van ekkora galiba mert azt a törvényjavaslatot a KDNP nyujtotta be. Ha más teszi akkor azt fikáznák."

Jól látod. Ha bárki a saját vallásából akar valamit ráerőltetni másokra azt fikáznám. Főleg ha célcsoport is vagyok. És ez független attól is hogy esetleg a cél jó mert ha az út rossz, akkor aki azon erőlteti a cél elérését, ugyanúgy ostoba és megvetendő mint ha arra kényszerít másokat rossz célt jó úton érjenek el.

Ha kitárgyaltuk a kohászatot akkor jöhet a papírgyártás. Van olyan gép benne amit évente egyszer állítanak le mert egy indítás többmilliós villanyszámla-növekmény ahhoz képest mint ha a felmelegítés ideje alatt bekapcsolva van üzem közben. A papírgyárban dolgozók vasárnapja mennyivel drágább wc-papírt "ér meg"?

78 Galván Tivadar 2015. január 23. 12:06

@menasagh: ezt mondod te!

79 tenegri 2015. január 23. 12:07

@menasagh: "Egyesszámban mindenki nyitvatarthat csak nem kötelezhet mást, hogy vasárnap dolgozzon."

Szerinted zavarna valakit vagy felszólalt volna az egész ellen, ha az csak annyi lenne, hogy nem _kötelezhető_ a dolgozó vasárnapi munkára _akarata ellenére_? De nem ez van, hanem _tilos_ vasárnap dolgozni, akkor is ha azt _saját jószántából_ tenné a dolgozó. A munkáltató és a munkavállaló így hülyének és döntésképtelennek van nézve, akik annyira ostobák, hogy képtelenek megegyezni egymással, hogy melyikük mikor és milyen feltételeket hajlandó vállalni. Törvényileg van tiltva, hogy megegyezzenek, akkor is, ha épp szeretnének és meg is tudnának egyezni, s mindkettőjüknek jó lenne. De már korábban is írtam neked: ha a felek közti erőviszonykülönbségekkel való visszaélés lenne a probléma, akkor azt kellene szabályozni és nem mást.

" Ha az egyiknek tiltja a vallása a szombati nyitvatartást hát zárjon be de ne olvetlenkedjen ha a másik vasárnap zár be mert ugye az nem kóser....:)"

Vicces akarsz lenni, de nagyon nem sikerül. Nem láttam egyetlen hozzászólást sem, ami szerint a kóser boltos kifogásolta volna, hogy bármelyik _másik_ bolt vasárnap bezár (vagy akár követelte volna, hogy _minden_ bolt legyen zárva szombaton). Tegye, ha akarja. Akinek fontos volt a vasárnapi zárvatartás (mindegy, hogy vallási vagy más okból), eddig is zárva tartott. Ha neked fontos, tarts zárva / ne vásárolj vasárnap. De te (és a törvényalkotó) ezt annak is elő akarod írni, akinek nem fontos zárva tartani (sőt, akkor pont fontos nyitva tartani). Márciustól pedig 100%-ban olyan boltoknak kell bezárniuk, amelyek nem akartak vasárnap zárva tartani (hisz különben korábban is zárva tartottak volna), de ezentúl letojják a véleményüket és valaki más véleményét kell követniük. Igazából nem hiszem, hogy nem érted mindazt, amit itt számtalan hozzászólásban ragoztak neked, jobb szeretném feltételezni, hogy csak úgy csinálsz.

80 Galván Tivadar 2015. január 23. 12:12

@nudniq: "Én már elég öreg vagyok, de soha életemben szombaton nem jártam iskolába Magyarországon".

Akkor mégsem elég, mert én bizony igen. Sőt, még élénken emlékszem, hogy amikor a hetvenes évek derekán-vége felé elkezdték bevezetgetni az előbb csak minden második, majd minden szabad szombatot, akkor a tanaraknak még hosszasan kellett ágálniuk, hogy ők is kaphassanak szabad szombatot.

81 menasagh 2015. január 23. 15:56

@Untermensch4:

A paiírgyártásban nem vagyok jártas azt viszont kötve hiszem, hogy épp az volna a millós nagyságrendű áramfogyasztó.

82 menasagh 2015. január 23. 16:12

@tenegri:

Ember, törvények minden nap születnek más és más, ilyen a világ. Az, hogy neked egyik vagy a másik nem tetszik az nem érdekel senkit, sokan vagyunk még akiknek sokminden nem tetszik de el kell fogadni ha nem tudsz egy olyan képviseletet állítani amely meg tudná gátolni. Ez a demokrácia.

A boltos pedig nem szabja meg senkinek hogy ki mikor nyisson vagy zárjon hanem neki szabják meg hogy mikor nem szabadnyitva tartani.

Ha holnap egy valami miatt arrébb költöztetnek e buszmegállót te szépen odagyalogolsz és ott fogsz felülni ha teteszik ha nem és akár egy átjárót ell lehet kültöztetni akár egy üzletet be lehet zárni és akát egy fejkendőt meg lehet tíltani....mert vannak emberek akik azért kapják a fizetést, hogy ilyen képtelen döntéseket hozzanak.

És hogy mindent összebeszéljünk a multkor olvasttam, hogy egyik zsidó valaki azt követeli az uniótol hogy engedélyezzék alanyi jogon minden zsidónak a fegyverviselést...sokhelyt megjelent a cikk de sehol nel láttam érdemesebb megbotránkozást...pedig az sokkal veszélyesebb és beláthatatlan körülményekkel járna mint a vasárnapi boltbezárás. Látod ilyen a világ.

83 tenegri 2015. január 23. 16:48

@menasagh: "Ember, törvények minden nap születnek más és más, ilyen a világ. Az, hogy neked egyik vagy a másik nem tetszik az nem érdekel senkit, sokan vagyunk még akiknek sokminden nem tetszik de el kell fogadni ha nem tudsz egy olyan képviseletet állítani amely meg tudná gátolni"

És ez szerinted hogy zajlana? Nem úgy kezdődne, hogy elmondom mi nem tetszik, miért nem tetszik és esetleg mit javaslok helyette? Hogy derülne ki, hogy kinek mi nem tetszik vagy tetszik, ha mindenki befogná a száját? Nem vagyok biztos benne, de mintha azt javasolnád, hogy ezt tegyem. Én pl. nem vagyok ellene, hogy hangoztasd mi nem tetszik neked.

"mert vannak emberek akik azért kapják a fizetést, hogy ilyen képtelen döntéseket hozzanak"

Ha a döntéshozók képtelen döntést hoznak, akkor - miután ilyen módon meggyőződtem a döntéshozatalra való alkalmatlanságukról - nem csak jogom, de kötelességem is hogy felszólaljak ellene.

"És hogy mindent összebeszéljünk a multkor olvasttam, hogy egyik zsidó valaki azt követeli az uniótol hogy engedélyezzék alanyi jogon minden zsidónak a fegyverviselést...sokhelyt megjelent a cikk de sehol nel láttam érdemesebb megbotránkozást...pedig az sokkal veszélyesebb és beláthatatlan körülményekkel járna mint a vasárnapi boltbezárás."

Bár ennek persze megint semmi köze a vasárnapi zárvatartáshoz, de újra össze nem mérhető dolgokat akarsz egyformának feltüntetni: az, hogy valaki valahol (bár nem tudni ki és hol) _javasol_ egy ostobaságot (amire - mint megállapítottad - mindenki magasról tesz, annyira komolytalannak tartja), és az, hogy Magyarországon _törvénybe iktatnak_ egy ostobaságot, az egyforma reakciókat kíván? Ne aggódj, ha bevezetnék ezt a javaslatot nálunk, ugyanúgy ostobaságnak tartanám és nem titkolnám a véleményem.

84 menasagh 2015. január 23. 17:05

@tenegri:

Szerintem ...és nem csak ...az úgy zajlik egy ma közismert demokráciában, hogy elmensz szavazni és olyan pártra ikszelsz amelyik neked a legkedvezővveket hazudja...a többit meg ők döntik el a következő választásig.

Amúgy lehet tiltakozni rombolni meg miegymás viszont az már csak azt bizonyítja, hogy rossz volt a döntésed ...vagyis képtelen vagy olyan képviseletet választani ami neked megfelel.

...és az utolsó mondatodra....ha le nem puffantanának addig.

Amúgyma minden összefügg, mert mindent egyugyanazon cél érdekében csinálnak....a hatalom és a pénz.

85 Szalakóta 2015. január 23. 17:16

@nudniq: Azért a munkaadónak biztosítania kell, hogy a dolgozói ezután is tudjanak ruhát, cipőt, élelmet, akármit vásárolni, mert az ő üzletének sem tenne jót, ha éhen halnának vagy lerongyolódnának a dolgozói. Te sem biztos, hogy szívesen vásárolnál ott, ahol rohamosan mindenki csontsoványra fogy, majd eltűnik, vagy szakadtan, rongyos ruhákban, cipőben jár, mert nem volt ideje vásárolni.

86 deakt 2015. január 23. 18:35

@Galván Tivadar: Én is. Ha jól emlékszem, 1983. január elsejével szűnt meg a szombatozás, épp azért, mert az illetékesek akkor már látták a dőlés jeleit, és valamivel próbálkoztak felkészülni.

87 Untermensch4 2015. január 23. 18:56

@menasagh: "Amúgy lehet tiltakozni rombolni meg miegymás viszont az már csak azt bizonyítja, hogy rossz volt a döntésed ...vagyis képtelen vagy olyan képviseletet választani ami neked megfelel."

aki nem a hatalmat végül megszerzett politikusokra szavazott az is rossz döntést hozott? Te szerintem szándékosan provokálsz de mivel a kommenteket vissza lehet olvasni ezt nem tudod úgy elrejteni mint amikor ugyanígy "érvelsz" élő beszédben. Viszont a fokozatosságra szépen ügyelsz, azt el kell ismernem.

A politikai rendszer működésétől függetlenül merült fel hogy a kötelező vasárnapi zárvatartás egy ostoba ötlet.

Attól hogy nem "hiszed" még van olyan papírpép-feldolgozó gép aminek a kétórás beindulása/felfűtése 2-9mFt közötti összeggel dobja meg a villanyszámlát ahhoz képest mintha azt az időt üzemi hőmérsékleten tölti. Másrészt boltoknál is ketyeg a naptár. Ha hiszed, ha nem, a termékek lejárati idejét nem érdekli hogy melyik nap tilos kinyitni.

88 menasagh 2015. január 23. 19:37

@Untermensch4:

Az a politikus hoz törvényt aki kormányra kerül. Az a szavazó aki arra a politikusra szavazott aki nem kerül be a döntéshozó egyeltbe az is ugyanúgy el kell fogadja a törvényt mintha az hozta volna akire szavazott....ez a rendje az életnek...és majd a következőbe ismét megpróbálja, ugyanis a kormányok jönnek mennek....

A papirizét amúgy elhiszem viszont a szvatosságon az nem segít ha az üzlet vasárnap is nyitva tart.

89 Untermensch4 2015. január 23. 20:37

@menasagh: "mintha az hozta volna akire szavazott"

ezt azért gondold át újra. A logikád szerint ugyanis elég lenne közvélemény-kutatást tartani szavazás helyett aztán mindenki gondolja azt hogy akire ő szavazott (volna) az hozta a törvényt... A gondolkodás elősegítéséhez ajánlom ezt: mek.oszk.hu/02000/02003/html/nter1824.htm

A szavatosság lejárta előtti eladásban segít. 1/7 plusz esély az eladásra.

90 hunilewraölatum 2015. január 23. 20:49

Szlovákiában most kapott 1000000 eurós (írd és írtsd: egymillió euro) bírságot a Tesco folytatólagos lejárt szavatosságú termék árusítása miatt.

.

ide már csak primőr osztrák szemét jön! nem holmi selejt ehetetlen kotyvalék gmo-val nyakonöntve

91 Krizsa 2015. január 23. 21:08

Lélegzeállítóan primitív dolog demokráciának nevezni azt, amiben SZAKMAI képviseletek helyett, egy-két fényképarcot választanak. Akik pártokat alakítottak a valamilyen háttér támogatásával (valójában a parancsára). És ezeknek a valamilyen falfirkáit a hatellemis nagynénitől az eletromérnökig mindenki megszavazza.

Ez a demokrácia? Mindenki egy-két tehetséges (de miben tehetséges?) szerencselovagot választ. Semmit nem tudnak róla se előtte, se a megválasztása után. Főleg azt nem, hogy melyik mammutérdek tologatta fel odáig. Elég gyakori, hogy ők maguk sem tudják:-). Ilyenkor még becsületes is lehet, vagy hogy nevezzem? Szóval igyekezhet is... úgyis hamar megtanulja, hogy minden irányban falba ütközik.

Egy országot szakképviselet-EK-knek kellene vezetni. A szakképviseleteknek hozzáértési szintenként lejjebb és lejjebb hallgatózni egészen szakképzetlen nagynéni elképzeléséig, hogy ő mit szeretne. Jó neki egy új atomreaktor? Az Eu csatlakozás? A földeket szabad-e eladni külföldieknek, vagy attól megszűnik majd az ország is? Hát asztat ő nem tudhassa... akkor erre ne is tessék szavazni. De a nyugdíj az nem elég semmire! Jó, akkor majd ezügyben tessék szavazni a megfelelő szakcsoportnál.

92 mondoga 2015. január 24. 01:09

@menasagh:

"A megszakításnélküliséghez egy kohászatban az is elégséges ha néhányan felügyelnek a folyamatos égésre, hevítésre A csapolást soha, vagy nagyon nagyon ritka esetben végzik vasárnap, ugyanis akkor mindenki ott kell legyen. és ez csak nagy kombinátokban fordul elő amik ma már nincsennek."

Nem kell ennyire hülyének mutatnod magad, bőven elég a valóság... :DDD

A vasárnapi munkavégzés akkor is vasárnapi munkavégzés, ha van csapolás, vagy éppen nincs, Már korábban is hülyeségeket zagyváltál, amikor a takarítást és karbantartást nem tartottad munkának. Az látszik minden egyes hozzászólásodból, hogy halvány lila gőzöd sincs ehhez a témához se, csak üres hablatyolás folyik részedről.

Nincsennek nagy kombinátok?!? Egy ilyen nyelvészeti fórumon egy rendpártiságot prédikáló ügynöktől a kettős 'n' a múlt idő jele, vagy amolyan nyomatékosító? :DDD Vagy itt nem kell követni a szabályokat?

Egyébként nyilvánvaló ostobaság, de inkább pofátlan hazugság van az érvelésedben, járj utána, hogy hányan dolgoznak folyamatos három műszakban pl. a Dunaferrnél.

93 mondoga 2015. január 24. 01:16

@menasagh:

"A paiírgyártásban nem vagyok jártas azt viszont kötve hiszem, hogy épp az volna a millós nagyságrendű áramfogyasztó."

Kiscsákó, mi köze van a vasárnapi munkavégzésnek az áramfogyasztáshoz?

Mi az a "millós nagyságrendű áramfogyasztó"? :D

Egyáltalán, tudod, hogy miről zagyválsz úgy általában?

94 mondoga 2015. január 24. 01:19

@hunilewraölatum: Erről van szó. Ha valamelyik cég elkövet egy szabálytalanságot, akkor meg kell büntetni. Nem vasárnapi bezárással, hanem releváns és hatásos büntetéssel.

95 mondoga 2015. január 24. 02:21

@menasagh:

"Hát kéremszépen szerintem elég szembetűnő a mellébeszélés.

Ahogy én értelmeztem a Magyar Kormány nem a vasárnapi bevásárlást akarja megszüntetni, hanem a vasárnapi dolgoztatást."

Hát igen, elég szembetűnő a mellébeszélés, hablatyolás, időnként hazudozás.

Ez a kormányzati érv a döntést követő napokban még elhangzott, de később már elhalkult, mivel a vezér eligazította a gyülekezetet, hogy a téma ilyen gazdasági helyzetben nem aktuális.

E hét elején konkrét választ is kaphattunk a visszavonulás okára, amikor a miniszterelnök és a házelnök ott bazsalygott kecskeméti autós show meghívottjaként, sőt, kiválasztott főcelebként ünnepi beszédet is kellett mondania. Az aktuális prédikációból megtudtuk, hogy ez az egész milyen jó nekünk, és hajrá magyarok, így tovább.

Mindezzel nincs is baj, csak a kettős mércés hablatyolással, mert a két fecnin (vasárnapi vásárlás, munkavégzés kontra autógyártás) egymásnak ellentmondó érvek vannak.

A beszédekből egyebek mellett megtudhattuk, hogy a termelés növelése, a további fejlesztések megalapozása leginkább a három műszakos munkarend bevezetésével történt.

Ez pedig a Mt. korábbi változatában tételesen tiltott volt, ezért is kellett azt módosítani.

Nem tudom, érted-e, felfogod-e: a multinacionális cég profitjának növelése érdekében a kormány megváltoztatta a munka szabályait, ezzel lehetővé téve a vasárnapi munkavégzést!

Nem kell a duma, ócska politikai propaganda, nyugodtan elhúzhatsz oda, ahonnan küldtek. :DDD

96 menasagh 2015. január 24. 08:38

@Untermensch4:

Nézd, ez az egész forum arra jó, hogy leírjuk az igényeinket, vágyainkat de megoldást nem hoz.

A politika és vele a törvényhozás is hasonló egy sportmérkőzéshez, van két csapat és többezerszer annyi drukkoló. Mindenki a saját kedvencének kiabál de a rátermettebb csapat győz....és a visszavágon újból lehet próbálkozni.

...és egy hétfőn lejáró szalámit ha szombaron veszek meg vagy vasárnap az akkor is leját hérfőn a szavatossága...

97 menasagh 2015. január 24. 08:50

@mondoga:

Te most elakarod játszani hogy nagyon okos, jártas ,tapasztalt valaki vagy, és azért hogy még nyomatékot is adj a mondandódnak lehülyézel.

...lehet, hogy értékelik lehet hogy nem ...ezt döntse el aki olvassa.

A cikk a vasárnapi kereskedelemről szó, csak a nagyonficánkoló emberek mindent összehordtak ezért bányászunk meg olvasztunk .

A folytonos szolgálatnak és a vasárnapi kereskedelemnek semmi köze egymáshoz, tehát dunafer vagy teszkó nem mindegy.

98 menasagh 2015. január 24. 08:56

@mondoga:

...és ha már háromszor is nekiugrottál gondolom nagyon idegesít, hogy nem a te elképzelésed érvényesül...:)

...és a küldözgetésed...hát az is sokmindent elárul az írójárol....

99 Untermensch4 2015. január 24. 19:03

@menasagh: "...és egy hétfőn lejáró szalámit ha szombaron veszek meg vagy vasárnap az akkor is leját hérfőn a szavatossága..."

ebben a konkrét esetben vasárnap még el lehetne adni. Ehelyett, hála a remekbe szabott munkavállalókat védő törvényeinknek, hétfőn szétosztják a veszteséget az alkalmazottak között. Hogy ne értsd félre, levonják tőlük a lejárt szavatosságú holmik árát mert "nem dolgoztak jól", nem tudták időben eladni.

100 menasagh 2015. január 24. 19:42

@Untermensch4:

Hát ez az látod, vasárnasp épp te kéne megvedd....ha érted mire gondolok.

...amúgy ezt tényleg most hallom először, hogy a lejárt élelmiszert az eladók kell kifizessék.

...és ha mindennap dolgozik és mégis lejár akkor ki fizeti meg ?

101 geo 2015. január 24. 20:34

Gyerekek, könyörgöm, akasszátok fel ...

akarom mondani ... fejezzétek le ...

akarom mondani ... fejezzétek be!

102 Krizsa 2015. január 24. 20:52

@geo: Látszik, hogy Te sem vagy bennfentes:-))).

103 Untermensch4 2015. január 24. 21:27

@menasagh: ha vannak kereskedelemben dolgozó ismerőseid, akár olyanok akik több cégnél is dolgoztak, hallhatsz furcsa dolgokat. Pl pénztárban lehet hiánya vagy többlete adott napon valakinek. Ha hiánya van, nyilván levonják a fizetéséből. Ez rendben is van. Ha viszont nagyjából azonos összegű többlete van tízből kilencszer, egyszer hiánya, hóvégi összesítésnél viszont a végeredmény hiány, ott már kezd furcsa lenni. A rekord amit hallottam, hóvégi összesítésnél pénztári hiány olyan napon amikor betegség miatt nem is volt benn a boltban az alkalmazott... Csak hogy a technológiát sejtsd: pénztári kazetta felvétele, aláírás, váltópénz felvétele, aláírás, jelenléti ív, aláírás... aki excellezi a "hiányt" az kb nem sejtette hogy aznap nem dolgozott. Ilyen jellegű problémákat nem old meg a vasárnapi zárvatartás semennyire. Azért jó volt a próbálkozásod a terelésre, tényleg. Élőben működne, így írásban nem.

104 menasagh 2015. január 25. 08:47

@Untermensch4:

Még utoljára azt kéne elmagyarázd mit értesz terelés alatt......hacsak nem azt, ahogy te próbálsz mindet belekeverni...

105 Untermensch4 2015. január 25. 11:40

@menasagh: elsőként: "Próbáld megérteni, hogy sokminden nem az akaraton mulik.

Csak az olyan dolgok megváltoztatása miatt lázadozik mindenki ami esetleg némi kényelmet hozna a hanyag életmódodjában ( ez minden emberre szól nem csak rád ).

Ha már folytonosságot szeretnél miért nem akarsz mindig nappalt vagy éjszakát, esetleg az egyik kertedben sípáját a másikban napos tengerpartot egyszerre, hogy mikor mire van kedbed csak ogasétálsz és kész."

a természeti törvényszerűségeket (nappal-éjszaka) összemosod egy ember által alkotott jogszabállyal, nagyvonalúan átlépve azokon a számokon ami a vasárnap dolgozó kereskedők és vasárnap vásárolók aránya. Mintha az emberek többségének kényelmesebb lenne a vasárnapi zárvatartás. Ez a kereskedelmi dolgozók szakszervezetétől jó érv lenne, akárkitől viszont csúsztatás.

"Oka csak egy van, az a pénz, mert ha hiszitek vagy ha tetszik ha nem a pénz az államfentartáshoz nélkülözhetetlen ezért olyan dolgokból próbálnak kicsikarni valamit ami nem annyira fájdalmas ....de ez nem csak nálatok van így hanem az egész világon."

"A boltokkal és a vallással vagyis a vasárnapi zárvatartással azért van ekkora galiba mert azt a törvényjavaslatot a KDNP nyujtotta be. Ha más teszi akkor azt fikáznák.

Az ami a leginkább kiváltotta a zárvatartást az először is a heti egy pihenőnaphoz való jog, a többi meg csak vérmérsékleti szempont."

Ez meg a kommentsor vége felé. A vasárnapi zárvatartás és a nagyobb állami bevétel összefüggését nem tisztáztad. Arra próbálod kihegyezni az érvelést hogy nem a törvény hanem a kdnp miatt nagy a harag. Mintha korábban nem írta volna vki hogy kdnp-javaslat kormánytámogatással és te magad is utaltál rá hogy olvastad a törvényjavaslatot.

De szerencsére akad itt a nyelvészethez nálam sokkalta jobban értő ember, nem is egy. Ezért is döbbenek meg azon az önteltségen hogy ilyen érveléssel sikert remélsz.

106 menasagh 2015. január 25. 13:01

@Untermensch4:

...huba....pedig tényleg be akartam fejezni de ilyen válaszok nál lehetetlen.

Ember, minden az akaraton mulik, még az is hogy nem akarod.

Ami az egyik embernek kényelem az a másiknak lehet akár rabszolgasors is, vagyis minden ember kényelme nagyjából egy másikétól függ, Az, hogy neked a kényelmedet szolgálja a vasárnapi vásárlás az eladónak a kiszolgálónak a felügyelőnek a polcrakónak és még sokaknak lehet kényszer is mert mivel csak az a lehetőségük adódik muszáj csinálják a kényelmes emberek miatt vasárnap is mert különben munkanélkül maradnak.

...ha még valamit nem tisztáztam csak szólj...

107 Skubidor 2015. január 25. 14:08

Kivéve még a csütörtököt, lásd: giovedi-olaszból, és ugye a szombatot is: lásd sabato-olaszból. Vagy akkor az olaszok is a szlávoktól vették át? Még a sabbat-tot is? Pedig a bibliai időkben még nem voltak itt szlávok. Nyilvánvaló, hogy ezek etruszk eredetű szavak, kivéve a szombat-ot, mert az héber.

A vasárnap pedig eredetében a "VAS-áruk-napja" volt még az ókorban. Ugyanis a vaskohászat itt a Kárpát medencében alakult ki először. (Ezt leletekkel egyértelmúen bizonyítani lehet. )

Az oroszok, a szlávok a hét napjait a Hunoktól, Etruszkoktól, és az un. "Magyaroktól" vették át. (Ha valaki a Latinra hivatkozik, azt természetesen elfogadom, de ne feledjük, hogy a Latinok szókincse az Etruszk nyelvből származik ! )

108 Galván Tivadar 2015. január 25. 14:35

@Skubidor: "A vasárnap pedig eredetében a "VAS-áruk-napja" volt még az ókorban."

Ez nyilvánvaló.

109 tenegri 2015. január 25. 14:52

@Skubidor: A nyelvtudományban a jövevényszavak eredetét a közvetlen átadó nyelv alapján határozzák meg, tekintettel arra, hogy az átvevő nyelv beszélőinek jellemzően nincsenek nyelvtörténeti ismeretei az átadó nyelvről (ahogy egyébként semmilyen más nyelvről sem). A szombatot így attól függetlenül tartják szláv jövevényszónak, hogy a szláv nyelvekbe honnan került (latinból, görögből, oda pedig a héberből). A giovedi (< latin Jovis dies 'Jupiter napja') és a csütörtök közti összefüggést sehogy sem sikerült felfedeznem mire gondolhattál, miközben az utóbbinak a szláv nyelvek szavaival való egyezése (pl. bolgár четвъртък, szlovén četrtek, horvát četvrtak, cseh čtvrtek - a 'négy' szóból 'negyedik' jelentéssel) itt még nem szakembereknek is jól követhető.

110 LvT 2015. január 25. 20:06

@Skubidor: >> giovedi-olaszból […] ezek etruszk eredetű szavak <<

A legrégibb római naptárban nyolc napos „hét” volt, amely napjainak nem volt neve, csak az A, …, H betűkkel jelezték őket. Ez lehetett a helyzet az etruszkoknál is, ott nincsenek más rendszerre utaló nyomok.

A napoknak Itáliában a keleti kultuszok hellenizmus közvetítette elterjedése nyomán lett nevük (a hét napos hét onnan való átvételével párhuzamosan), és az erre vonatkozó legelső adat Plutarkhosztól származik, aki Kr. u. az I–II. sz.-ban élt — ekkor már az etruszkok beolvadtak.

Az olasz <giovedi> a latin <Iovis dies> ’Jupiter napja’ továbbélése, az pedig a görög <ἡμέρα Διός> tükörfordítása.

.

>> ne feledjük, hogy a Latinok szókincse az Etruszk nyelvből származik ! <<

De feledjük… Nem hagyott több nyomot az etruszk a latinban, mint a latin a magyarban.

111 deakt 2015. január 25. 20:35

@LvT: ahogy a portugáloknál mindmáig meg is maradt (segunda-feira...sexta-feira)

112 Pierre de La Croix 2015. január 25. 22:05

@LvT: Vedd észre, hogy kivel vitatkozol! :) Amúgy arról is olvasnék - ezredszer is ugyanazt - a mestertől, hogy a gyöknyelvészet mit mond a hetek napjairól. :)

(Utánaolvasni ugyanis már nem merek...)

Fogalmam sincs egyébként, hogy egy ilyen egyszerű "cikkecske" (nem kicsinyítők értelemben) itt a nyesten hogy tud 100+ kommentált kiváltani

113 mederi 2015. január 25. 22:08

Szerintem a "vasárnap" vagy "vásárnap" a magyarban arra utal, hogy a hét napjait a vásári előkészületekhez kötötték, nem feltétlenül a napok számához..

(A szlávok számnevei kapcsolódhattak a vásári szokásokhoz is, és talán kiszoríthattak korábbi szám megnevezéseket..)

Egy nagyobb vásár megszervezése bizonyára nem volt egyszerű.

-/Először ki kellett jelölni, vagy megszavazni, vagy egyszerűen meghívni (ha voltak gyakorlott szervezők), azokat akik felelős vezetők lesznek az adott vásári időszakban adott városban.

A "HÉTFŐ" talán a "hét fő"-ből önállósult összetett szóvá, talán általában szükség volt ennyi szervezőre, vezetőre. (Lehet véletlen is, hogy a hét napjainak száma is hét.)

-/A második napon az istenek kegyelmét kérték a vásári időszakra, ez volt a vásári "kegyeskedés" és egyben az egymással való ismerkedés napja.

(késztetés pár:keszt/ *kedt (kettő, KEDD, kegy (kedj)).

-/Mivel nagy vásárokra messze földről is eljöttek árusok (nem csak vásárlók), sokkal több lehetett az "őstermelők" és kofák száma, mint a lehetséges árusító helyeké..

Feltehetően számba kellett venni az áruféleségeket, a felhozatal mennyiségét, meghatározni a "nagybani" és kisvásárlói árakat.

A SZER(E)DA tehát a különböző szerek (fűszerek, szerszámok, ékszerek, vegyszerek stb.) eladói csoportokba szervezésének és beárazásának napja lehetett.

-/A CSÜTÖRTÖK-i nap lehetett a vásártér kijelölésének, megtisztításának (a gaztól), ledöngölésének- (csüddel,vagyis lábbal, vagy azt helyettesítő eszközökkel) és felosztásának (a viszonteladók számának megfelelően) a napja.

-/Az ötödik "PÉNTEK"-i napon a kijelölt árusító helyeket a viszonteladók lefedték, lefestették (pent= fest), kicsinosították (késztetéspár: fes(z)t(e)/ fedt(e)) a követelményeknek vagy szokásoknak megfelelően.. Talán a "fesztivál" szó is ide tartozik, mert vásárokon a mutatványosok is megjelentek, és különböző népies versenyek is voltak, és enni inni is lehetett..

-/A hatodik nap az őstermelők (vagy esetleg a kisebb kofák, akik helyben felvásároltak az árukat a falvakban és tovább adták haszonnal) a viszonteladóknak kirakodtak és a szóban kialkudott árat vagy megkapták, vagy csak a vásár végén számoltak el, és az el nem adott árut közösen "számbavették", és döntöttek róla.. (A SZOMBAT a számbavétel-számbaadás napja volt, a vasárnap esti piac vége a számadásé (beszámolásé), és az elszámolásé..

Ha marha vásár is volt, akkor nyilván a számadás napja jóval később volt, ha le is kellett hajtani az állatokat a cél helyre..)

-A VASÁRNAP "vásárnap" a nagyközönségé, vásárlóké lehetett(valószínűleg már szombaton is vásárolt a nagyközönség is, de még felhozatali alkudozások is voltak), valóságos fesztivál alakult ki..

A vidékiek ilyenkor (szombaton vagy vasárnap) a vásárvárosi templomokat is felkeresték, és természetesen misét is hallgattak..

114 Untermensch4 2015. január 25. 22:11

@menasagh: szólok. "Az, hogy neked a kényelmedet szolgálja a vasárnapi vásárlás az eladónak a kiszolgálónak a felügyelőnek a polcrakónak és még sokaknak lehet kényszer is mert mivel csak az a lehetőségük adódik muszáj csinálják a kényelmes emberek miatt vasárnap is mert különben munkanélkül maradnak."

Mint azt már többen több helyen kifejtették, ha 7 helyett 6 munkanapnyi munkaóra egy hét akkor kb minden hetedik kereskedelmi dolgozó munkanélküli lesz.

Azt az indoklást megérteném ha a kis(sőt, mikro-)vállalkozások burkolt támogatása/helyzetbe hozása lett volna állambácsiék célja (amit nem az adminisztratív terhek csökkentésével akarnak elérni) és egyszerűen brutálisan megemelik a kereskedelemben dolgozó alkalmazottaknak fizetendő vasárnapi bérpótlékot. Ahhoz a vasárnapi zárvatartás mint még rosszabb alternatíva jó ijesztgetés lett volna. A saját boltjában vasárnap dolgozó kisvállalkozó meg örülhetne. Ha nem érted szólj, elmagyarázom máshogy...

115 Lalika 2015. január 26. 09:20

@Skubidor: Nagyon igazad van, egy dolgot leszámítva: a vasárnap nem a vasáruk napja volt, hanem a vassaruké. Asszem.

116 odinn 2015. január 26. 11:26

Nem is, mert a boszorkányok (vasorrú bábák) ekkor tartották az összejöveteleiket, ezért lett vasorr-nap, ami a nép ajkán vasárnapra módosult.

@mederi: Az elején egy darabig azt hittem, komolyan gondolod. :-)

117 Galván Tivadar 2015. január 26. 17:55

@odinn: ha ez igaz is, akkor is csak a vasorrúak, mert a többiek szombaton (l. boszorkányszombat).

118 nudniq 2015. január 26. 18:11

@Galván Tivadar: hát, az ószövetségi időkben tényleg boszorkányszombat volt, de az igazmagyar keresztény boszorkányok átpakolták a saját szombatjukat vasárnapra (vasorrnapra), ahogy az jó katolikus boszorkányokhoz illő... :P

Az iráni boszorkányok ezzel szemben boszorkánypénteket tartanak, az Őrök Tanácsának legnagyobb megelégedésére.

Az igazi kelta-germán pogány boszorkányok meg megmaradtak a boszorkánycsütörtöknél (ez a magyar népnyelvben eufemisztikusan a "szerelemcsütörtök" nevet kapta). Míg az ősmagyar boszorkányok a sámánok utasítását követve a boszorkányszerda rítusát tartják (vö. dobszerda). :)

119 hunilewraölatum 2015. január 26. 18:19

remek, remek, hüjék licitje, a cikk hamis ismeretterjesztéséhez illően.

.

@Untermensch4: "hóvégi összesítésnél viszont a végeredmény hiány, ott már kezd furcsa lenni. ... hóvégi összesítésnél pénztári hiány olyan napon amikor betegség miatt nem is volt benn a boltban az alkalmazott"

.

nem furcsa, hanem bűncselekmény.

szóval te az ilyen boltok büntetőjogi felelőssége helyett, a több munkát javaslod. azt mondod, dolgozzon vasárnap is, és fizesse ő.

én az ismerőseid helyében már rég kirángattam volna a nyelved a szádból.

tedd meg azt nekünk meg magadnak is, hogy többé nem fogod magyarul terjeszteni a fasiszta ideológiát.

120 hunilewraölatum 2015. január 26. 18:34

a cikk történelem és nyelvtörténelmi hamisítást követ el.

a minimum 2000 éves vatikánban őrzött ó-keresztény forrásokból nyilvánvalóan kikövetkeztethető (és csak azokból, mert csak ott szerepel):

1. sabbatum : szabad-ság és (ebből az egyik nap, a szombat neve)

2. nem latin szó, a latinban átvétel, a latin vette át ezt a szavat. latinul a szabad 'liber, immunis, licens'

.

3. mivel sabbatum-ból lett a szlávban a szobota/szubota (és a szabadság az szloboda/szvoboda),

a szláv vette át a szombati nap megnevezésére a szabad szóból képzett szavat a szombati nap neveként

.

azt a szavat amelyet csak a magyarban írnak úgy, h szabad és jelenti azt, h szabad (de javítson ki valaki ha nem úgy van)

121 Untermensch4 2015. január 26. 20:24

@hunilewraölatum: /dobpergés/ Ééééés újra a kommentelők között mindannyiunk kedvence! Remélem ezt a nevet tovább életben tudod tartani mint az előzőt. ;)

Ha nem tűnt volna fel, a vasárnapi bérpótlék emelése az amiért lobbizok. A büntetőjogi felelősségre vonás helyett meg gyorsabb és a felelősök valós, letöltendő szabadságvesztésben kiteljesedő büntetőjogi felelősségre vonásáért.

Lehet hogy csak azért fluktuálódnak a nick-jeid mert a moderáláso alapelveket is oly csekély szövegértéssel olvasod mint mások kommentjeit? :)

122 hunilewraölatum 2015. január 26. 20:29

szóval

a Szered Szereda Szerda hely (minte Szerém Szirmium Szeret ) magyar helységnevek, nem a román ment föl a szlovákhoz, se a szlovák ment le a románhoz, hanem magyar volt itt is meg ott is

és a település elnevezése egybeesik valamilyen egyházi rend alapításával (ha nem tévedek)

Alsószerdahely

Bodrogszerdahely

Csíkszereda,

Drávaszerdahely

Dunaszerdahely

Felsőszerdahely

Kaposszerdahely

Kisszerdahely

Kőszegszerdahely

Magyarszerdahely

Muraszerdahely

Nyárádszereda

Nyitraszerdahely

Szerdahely (Románia)

Szerdahely (Szlovénia)

Vágszerdahely

Szered

a Tótszerdahely kérdésköréhez:

Tótszerdahely (Zalianska Zala Zalán Szalán* Сланкамен Stari Slankamen (Szalánkemén))

*honfoglalás során Ond vezér ismét fontos követségben vala Szálán vezérnél. Ond és Ketel 12 fehér lovat, 12 tevét és sok más ajándékot vittek a bolgár vezérnek." - azaz a szlávok bolgár fennhatóság alatt voltak a karintiai sarokban

www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepules..._oseink_nyomaban.htm

de itt hadakozásról is szó van

i.imgur.com/fCGrw1j.png

.

Bodrog Szerdahely

sk.wikipedia.org/wiki/Streda_nad_Bodrogom

670-ben onogurok "možné dokladovať aj príchod veľkého davu Onogurcov v období okolo roku 670."

1000 – 1200 – Bodrog-köz a Zempléni megyéhez tartozik. "Vznikom Uhorského kráľovstva Medzibodrožie patrí do Zemplínskej župy"

1273 Zeredely = nem *str-d

a Ompod (Zompod). Katrony /1440/ és Tajba települések. 1214 Lelesz

1358 Eghazas és Wasarus

Bodrogköz: Alsóberecki Bodroghalom Dámóc Felsőberecki Karcsa Karos Kisrozvágy Lácacséke Nagyrozvágy Pácin Révleányvár Ricse Semjén Tiszacsermely Tiszakarád Zemplénagárd

.

miért van az, h

Kapi : Sajói hegység Sáros hegység Sajó folyó Sáros vármegye

Kapoly: Sárvíz Sió folyó Somogy vármegye Siófok Simontornya

123 hunilewraölatum 2015. január 26. 20:33

@Untermensch4: "A büntetőjogi felelősségre vonás helyett meg gyorsabb és a felelősök valós, letöltendő szabadságvesztésben kiteljesedő büntetőjogi felelősségre vonásáért."

:)))))))))))))))))))))

még elmondani se tudod magyarul. belebicsakluttá?

124 Untermensch4 2015. január 26. 23:05

@hunilewraölatum: "még elmondani se tudod magyarul. belebicsakluttá?"

"belebicsakluttá?"

"belebicsakluttá?"

"még elmondani se tudod magyarul"

Érzed ahogy a szarkazmus iróniába fordul? Vagy éppen fordítva..? :)

Információ
X