nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mindennapi helyesírás
Változatok egy témára: autókihajtás

Újabb szép példákat kapunk arra, hogy a leghétköznapibb felirataink is hibásak.

nyest.hu | 2015. március 5.
|  

A mindennapi helyesírás fontos fejezetét alkotják azok a feliratok, amelyek tájékoztatnak minket valamiről, figyelmeztetnek minket valamire, potenciális veszélyekre hívják föl a figyelmünket. Ha igaza lenne a nyelvtankönyveknek, hogy a rossz helyesírás értelmezési nehézségekhez vezet, akkor az ezekben található helyesírási hibák olykor még a testi épségünket is veszélyeztetnék. Szerencsére nem eszik ilyen forrón a helyesírási kását!

::adbox:7::

Az alábbiakban Nóra szép gyűjteményét adjuk közre, amelyben változatok olvashatók ugyanarra a témára. Van bennük még egy közös dolog: egyik felirat sem hibátlan.

Változatok egy témára: autókihajtás
Forrás: nyest.hu

A fenti üzenet egy felszólító mondat – ezt jelzi a mondatvégi írásjel is. A szerkezetét átlátni azonban nem is olyan könnyű ezeknek a kurta figyelmeztetéseknek, mert szinte több mondatrész van kihagyva belőlük, mint amennyi bennük van. A fenti mondat körülbelül így hangozna kifejtve:

Vigyázz (te, kedves járókelő), (itt) autókihajtás (fordulhat elő/várható)!

Egyébként az elég praktikus is, hogy egy csomó mondatrész kihagyható anélkül, hogy az üzenet értelme sérülne. Viszont mi azért tennénk a rövid változatba is egy vesszőt. A következő változatban is így járnánk el:

Változatok egy témára: autókihajtás
Forrás: nyest.hu

A rekonstruálható szerkezet hasonló az előzőéhez. Ebben a változatban a vigyázat szintén külön mondatértékű rész, ezért jól jönne utána vessző. Két „tagmondatnak” találjuk meg itt is a maradványát.

Az utolsó változat egy egyszerű felirat, címke, így a tagmondatok kérdése föl sem merül. Itt az összetételt nem sikerült eltalálni:

Változatok egy témára: autókihajtás
Forrás: nyest.hu

Ezek a feliratok az akadémiai norma szerint kétségkívül helytelenek. (Az iskolában mindegyikért legalább két helyesírási hibapontot levonnának.) De azt még a legelvetemültebb helyesírás-mániások sem állíthatják, hogy a hibák miatt ezek a feliratok félreérthetőek vagy nehezebben érthetőek volnának. Olyasmi hibák ezek is, amelyek el sem érik az ingerküszöbünket. És ez így van rendjén.

Továbbra is várjuk helyesírási megfigyeléseiket – lehetőleg fényképpel dokumentálva – a szerkesztőség e-mail címére!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 lcsaszar 2015. március 5. 09:12

Olyannal is találkoztam már, hogy "Vigyázz(,) autó!" Ki, vagy mi vigyázzon?

Érdekes az is, hogy ezekben a rövid figyelmeztető feliratokban általános a tegező forma. Ellenben az írott használati utasításokban elterjedtebb a magázás.

2 bozon 2015. március 5. 10:41

De hol itt a két hibapont? Az első két példában egy-egy pont a vesszőért, a harmadikban szintén egy a különírásért.

A cikk konklúziója, hogy "el sem érik az ingerküszöbünket. És ez így van rendjén.", szerintem nem helyes. Az sugallja, hogy maradjon minden hibás felirat így, senkit sem érdekel, senkinek sem árt.

Annak azonban, hogy a nyelv írásbeli megjelenése stabil, logikus szabályokat kövessen, meggyőződésem, hogy fontos szerepe van.

1. A megfelelő érzékeny fejlődési szakaszban levő gyerekek számára a szabálykövetés, illetve később akár a jogérzék kialakulásában van fontos szerepe. Ez talán a legelső szerteágazóan bonyolult, de logikus elmével felfogható olyan szabályrendszer, amelyet kompetensen használniuk, illetve használatát tapasztalniuk kell.

2. Bármely életkorban fontos, hogy a minket bombázó ingerek ne legyenek teljesen kaotikusak, szabályszerűtlenek. Ha például írott nyelvi megnyilvánulásokat látunk, azok az elvárható legmagasabb szabályszerűségnek feleljenek meg. Legyen a lehető legegyszerűbb a dekódolás, a megértés; ne legyen felesleges "zaj" az értelmet meghatározó különbségek kifejezésén felül. Ha ez nem teljesül, az a legtöbbünk ingerküszöbét valóban nagyon ritkán üti meg, ugyanakkor tudat alatt rontja a biztonságérzetünket, az információfeldolgozási képességünket.

Persze a fentiek ezen a téren tényleg nagyon gyenge példák, azonban ez nem elég indok ahhoz, hogy legyintsünk rájuk.

Információ
X