nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Valós gyökerek

A Jobbik üdvözli, hogy a kormány „legalább a retorika szintjén” hangsúlyozza a keleti nyitás fontosságát, amely a magyarság számára nemzeti érdek. A finnugor helyett egy turáni világtalálkozót szerveznének.

MTI | 2012. augusztus 13.
|  

A keleti nyitás nemzeti érdek a magyarság számára – mondta Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke szombaton sajtótájékoztatón, amelyet Bugacon, a péntektől vasárnapig zajló negyedik Kurultáj hagyományőrző lovasrendezvény helyszínén tartott. Gyöngyösi Márton szerint az idén is tömegeket vonzó rendezvény bizonyítja, hogy „a magyarokat jobban érdeklik valós ősi gyökereik, mint a ködös finnugrizmus”. A Kurultáj olyan esemény, amely a magyarságnak segít visszatalálni eredetéhez – fogalmazott, hozzátéve, hogy a politikusok dolga az itt tapasztalható közösségtudatot a diplomáciában is érvényre juttatni. A frakcióvezető-helyettes elmondta: a magyar emberek Magyarország államisága és a nemzet eredete miatti kötődéseik következtében sajátos módon európai és keleti identitástudattal egyaránt rendelkeznek. Újra meg kell teremteni azonban e kettő egészséges arányát, miután az elmúlt 150 évben hangsúlyozottan eltolódott az identitáskeresés a nyugati irányba.


Gyöngyösi Márton szerint a Kurultáj egyik legfontosabb üzenete, hogy nem vagyunk elszigetelt nép. Észre kell vennünk azokat a turáni-szkíta nemzetközösséghez tartozó társainkat, akik testvérként tekintenek ránk - mondta a Jobbik frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke.

A politikus utalt arra is: üdvözlik, hogy a kormány „legalább a retorika szintjén” hangsúlyozza a keleti nyitás fontosságát, amely a magyarság számára nemzeti érdek. A Jobbik  azonban elkötelezett, hogy minél több konkrét lépést is megtegyen Magyarország ezen az úton.

Magyarságkép
Magyarságkép
(Forrás: MTI / Ujvári Sándor)

Novák Előd, a párt alelnöke a tájékoztatón elmondta: mindezek szellemében szeretnék elérni, hogy a kormány állami támogatást biztosítson egy a magyarság valós gyökereit kutató őstörténeti intézet létrehozásához, illetve működéséhez, valamint a finnugor helyett egy turáni világtalálkozó szervezéséhez. Ugyancsak szeretnék elérni, hogy költségvetési forrásból történelmi akciófilmek is készüljenek. Novák Előd közölte azt is, hogy a Jobbik hétfőn a hagyományőrző eszközök kulturális rendezvényeken történő viselését és használatát szabályozó határozati javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Avatar 2012. augusztus 13. 19:38

Inkább "Οὐκ ἐλέγοντο δὲ τῷ τότε χρόνῳ τοῦρκοι, ἀλλὰ σάβαρτοιἄσφαλοι ἔκ τινος αἰτίας ἐπωνομάζοντο."

1 szabírhun 2012. augusztus 13. 18:41

"non turcae sed Sabartoeasphali"

Információ
X