nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Utcára vonulnak a szlovák fiatalok – nem kell a hazafiassági törvény

A múlt héten elfogadott szlovák hazafiassági törvényt ellenzik fiatalok és iskolaigazgatók is. Folyik az aláírásgyűjtés.

MTI | 2010. március 11.
|  

A szlovák hazafiassági törvény ellen tüntetett több mint ezer ember szerdán délután Pozsonyban az elnöki palota előtt. A főleg fiatalokból álló tömeg azt követelte Ivan Gasparovic államfőtől, hogy utasítsa el, vétózza meg a múlt héten elfogadott, sokat vitatott jogszabályt, amelynek alapján a szlovákiai iskolákban minden hét elején kötelező lesz a nemzeti himnusz eljátszása, s minden tanteremben kifüggesztik a nemzeti jelképeket. A tiltakozó megmozdulást több mint száz középiskola vezetése is támogatásáról biztosította.

„Az állam, illetve bárki más szeretetét kierőszakolni nem lehet” – jelentette ki Robert Mihály, az egyik szervező. A fiatalok később a parlament elé vonultak, ahol a törvényt benyújtó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezetőivel szerettek volna találkozni. A tüntetők skandálására („Ne legyetek gyávák, gyertek ki!”) azonban csak a Magyar Koalíció Pártja (MKP), illetve a Híd párt néhány képviselője ment ki a térre, s beszélt a fiatalokkal.

Az államfő áttanulmányozza a törvényt, és azután dönt – tolmácsolta Gasparovic véleményét szóvivője, Marek Trubac. „Az elnök nem aszerint írja alá a törvényeket, hogy hány ember vonul az utcára” – tette hozzá. Néhány tucat személy egyébként az elnöki palota előtt a hazafiassági törvény mellett tüntetett. A rendőrség a két tábort elválasztotta, s incidensekre nem került sor. A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala szintén a törvény elutasítására szólította fel Gasparovicot.

Számos iskolaigazgató az elmúlt napokban feleslegesnek minősítette a jogszabályt, az intézmények fenntartóinak, az önkormányzatoknak pedig a kiadások ellen vannak kifogásaik, a diákok tiltakozást szerveznek a törvény rendelkezései ellen. A jogszabály elleni petíciót eddig majdnem tízezer ember írta alá.

„Aláírásgyűjtésbe kezdtünk a törvény visszavonása érdekében. Ha az államfő aláírja, akkor április 1-jén, a törvény életbelépésének napján újabb tiltakozó akcióra, országos sztrájkra hívjuk fel a diákokat” – mondta újságíróknak Robert Mihály, az Átlátszó Demokráciáért kezdeményezés képviselője.

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezetői, akik a hazafiassági törvényt a parlamentben keresztülvitték, bejelentették: Vlast (Haza) néven polgári társulást kívánnak alakítani, ami segítené a törvény megvalósítását, s anyagi támogatást nyújtana az iskoláknak az állami jelképek megvételéhez. A szükséges pénzt az SNS gyűjtés útján akarja előteremteni.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X