nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Útba esik jövet, menet – túlélőprogram könyvtáraknak

Kongó termek, könyvszagú csönd – a 21. században leáldozott volna a könyvtáraknak? Úgy tűnik, a briteknek sikerült erre rácáfolniuk.

nyest.hu | 2009. szeptember 30.
|  

Ki ballag el manapság a könyvtárba olvasnivaló után nézni, ha fillérekért megvehet egy-egy vonatútra épp elegendő szórakozást biztosító magazint, vagy a netes könyváruházak kínálatából pár kattintással kiválaszthat egy-egy új könyvet, amit ráadásul házhoz szállítanak? Igencsak mobilis életmódunk mellett már az is helyhez kötött napnak számíthat, ha egy nap ugyanabban a városban kel és hajtja álomra a fejét mondjuk az üzletember, a befektetési tanácsadó vagy épp az ingázó diák. Hogy járjon így az ember könyvtárba, ahol még az sem mindegy, hogy egy nagyvároson belül a megfelelő fiókba iratkozott-e be?

Úgy tűnik, a britek találtak gyógyírt a problémára, olvasható a BBC oldalán. Elegánsan oldották meg, ugyanakkor roppant egyszerűen – tulajdonképpen csoda, hogy eddig kellett várni erre az ötletre. Több mint 4000 angliai, walesi és észak-írországi könyvtár fogott össze, hogy az ide-oda utazó olvasók, bárhol is legyenek tagok, szabadon kölcsönözhessenek olvasnivalót (vagy éppen hallgatni-nézni valót, hiszen DVD-k is kölcsönözhetők), akár az ország másik felén is – számol be Fiona Williams, a könyvtárakat egyesítő társaság elnökasszonya.

Nem újdonság persze, hogy a „könyvtárra hangolódást” nem az utazgatóknál kell elkezdeni – derül ki Michael Rosen író szavaiból. Az ügy kapcsán megszólaló szerző szerint az iskolába indulás első lépéseként kellene megismertetni a kicsiket a könyvtárhasználattal. A lehetőség mindenesetre adott: a brit iskolások akár 10-12 könyvet is kivehetnek a könyvtárakból (mostmár ráadásul országszerte több fiókból is), a szülők nagy hányadának viszont valószínűleg fogalma sincs erről – vélekednek a borúlátók, pedig ez lehetne a záloga annak, hogy a gyerekek belenevelődjenek az olvasásba.

A bősz brit könyvtárak azonban láthatóan úgy döntöttek, nem hagyják magukat. Az országos lefedettségen és az „átjárható” könyvtárrendszeren kívül már azt is kezdeményezték, hogy ha valaki az internetes katalógusból kiválaszt egy könyvet, amit kölcsönözni szeretne, akár házhoz is szállítsa neki a postás.

Információ
X