nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Új tv-csatornák jöhetnek

A posztszovjet államok megelégelték az orosz csatornák agresszív propaganda-hadjáratait és felveszik a kesztyűt.

nyest.hu | 2014. május 23.
|  

Ukrajnában a nemzetbiztonsági és honvédelmi tanács javaslatára új tv-csatorna indítását tervezik – írja a Rufabula. A csatorna elsősorban az Ukrajnán kívül élőket célozza. A csatornára azért van szükség, hogy képviselje a hivatalos ukrán álláspontot. Ugyanakkor nem az orosz propagandagépezet tevékenységét fogják másolni, mert az megítélésük szerint túlságosan költséges és kevéssé hatásos lenne.

Tévétornyok Donyeckben
Tévétornyok Donyeckben
(Forrás: Wikimedia Commons / Andrew Butko / GNU-FDL 1.2)

Az adó elsősorban az ukrán értékeket, az „új Ukrajna” értékrendjét fogja hangsúlyozni, mely igyekszik távolodni Oroszország posztszovjet és autokratikus értékeitől. A csatorna orosz és angol nyelven fog sugározni, adásait pedig a FÁK-országokban, Európában és az Egyesült Államokban, továbbá „az ideiglenesen megszállás alatt álló Krími Autonóm Köztársaságban” lehet majd fogni. A frekvencia és a koncepció már megvan, a jelenleg az alapításhoz szükséges jogi eljárások folynak.

Korábban hasonló kezdeményezéssel álltak elő a balti országok is. A lett kormány április elején úgy döntött, hogy hajlandóak pénzt elkülöníteni egy Észtországgal és Litvániával közösen működtetett orosz nyelvű tévécsatornára. A csatornán hírműsorok mellett propagandamentes , háborús témát nem érintő ukrán és orosz gyártású sorozatokat és filmeket is sugározni fognak. A hírműsorokat a litván, lett és észt állami csatornák fogják gyártani.

A csatorna működtetése körülbelül évi kétmillió euróba fog kerülni, ezt az összeget a három balti állam közösen állja. A tervek szerint a balti államok orosz nyelvű csatornája 2015-ben már megkezdheti működését.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X