nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nagy dolgok
Új stadionnak örvendhetünk!

Csupán 185 méter – ennyi egy római stadion. Míg a stadiont a rómaiak a görögöktől kapták, a magyarok a miniszterelnöküktől: neki köszönhetjük, hogy a stadion újra mértékegységgé válhatott az ókori Pannónia területén. Persze, manapság egy stadion jóval több, mint 185 méter.

Kincse Szabolcs | 2014. november 25.
|  

A föld átmérője 250 ezer stadion – állapította meg némi utazgatás és egy pár azonos méretre vágott bot segítségével a zseniális görög matematikus-csillagász-költő, Eratoszthenész. Felfedezését kicsit sem csorbítja, hogy az általa mért távolságot nem tudjuk pontosan rekonstruálni – hogy ez idő tájt mekkora volt egy stadion, ókori SI hiányában sajnos meglehetősen bizonytalan. A legvalószínűbb, hogy régiónként változó mérete volt – bár egyesek a korábban már említett 185 méter mellett kardoskodnak. Tehát, hogy hány lépés egy görög stadion, azt még Felcsúton sem tudnák pontosan lelépni.

Míg magyar stadiont eddig nem ismertünk, görög, olasz, perzsa és föníciai stadionokról tud a történelemtudomány. A miniszterelnök futballimádatának köszönhetően azonban hazánk antiktudatú polgárai is fellélegezhetnek: a stadiont végre ismét hagyományos – alapvetően pénz- – mennyiséget jelölő mértékegységként üdvözölhetjük a magyar nyelvben. Míg mindeddig csupán a stadionban elférő dolgok/emberek mennyiségére utalhattak a stadionnal dobálózó hasonlatok („Stadionnyi kedvezményes gyermekholmi”, „Balmer a rocksztár – így üvöltözik oda-vissza egy stadionnyi embernek”), addig a stadion kifejezés új jelentéstartalommal bővült. A stadion lett ugyanis a miniszterelnök lélegeztetőgépe: ennek megfelelően pénzmennyiségek körülbelüli meghatározásához használja az elmúlt néhány évben a sajtó és a köznyelv:

Közepes stadionnyi pénzből újítják fel a Moszkva teret – 444

Két stadionnyi pénzt költenek a Kossuth térre – vg.hu

Egytized stadionnyi támogatást kapnak a fogyatékosok – nol.hu

Kétstadionnyi pénz maradt a családoknál – fn.hir.hu

Izgalmas párhuzam, hogy a stadion pontos, összegszerű meghatározása legalább annyira esetleges és régiónként változó, mint amilyen az ókorban volt. Egy ferencvárosi stadion például egyes beszámolók szerint 14,7 milliárdot, a debreceni stadion 12,5 milliárdot jelent, míg a stadion a szombathelyi nyelvjárásban 10 milliárd forintot kóstál.

Adataink csupán tájékoztató jellegűek: egyrészt lényegesen több helyen látunk helyi stadionváltozatokat, másrészt ezek körülbelüli összege is ingadozó – a szájhagyományon túl jellemzően kevés adat áll rendelkezésünkre (nagyításért kattintson a képre!)
Adataink csupán tájékoztató jellegűek: egyrészt lényegesen több helyen látunk helyi stadionváltozatokat, másrészt ezek körülbelüli összege is ingadozó – a szájhagyományon túl jellemzően kevés adat áll rendelkezésünkre (nagyításért kattintson a képre!)
(Forrás: nyest.hu)

444 által említett Moszkva téri felújítás összesen 5,3 milliárd forintot emészt fel, így jól látható, hogy Kasnyik Márton, a cikk írója egyértelműen győri illetőségű – vagy legalábbis sokat jár Győrben. A NOL cikkét jegyző Nyusztay Máté ugyanakkor nyilvánvalóan székesfehérvári, hiszen körül-belül egy székesfehérvári stadionban számol amikor azt írja, a fogyatékossággal élő szervezetek egytized stadionnyi támogatást kapnak. A föld átmérőjének meghatározása során tehát e stadionok használata sem teljesen célravezető, bár az aktuális politikai széljárás erősségében valószínűleg jó jelzőszámnak számít.  

A szó új jelentését csak üdvözölni tudjuk, hiszen a stadionépítés mellett a kormány másik fontos célkitűzése a magyar nyelv óvása, ápolása, gondozása, (újra)értelmezése.

Köszönjük meg a stadiont a miniszterelnök úrnak.

.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Lengyel 2014. november 25. 19:03

A stadionokat akkor kellene építeni, amikor már minden nagyapa és nagymama életét megmentették a Calici vírusoktól mentes kórházakban. A fertőtlenítő szer csak 500 Ft/liter, de arra NEM TELIK+!

2 Untermensch4 2014. november 25. 20:24

a stadion egyébként nagyon jó nagy érdeklődésre számot tartó események, pl politikusok nyilvános kivégzésének lebonyolításához...

3 gyurika 2014. november 26. 16:34

Untermensch4!

Gratulálok, halálra röhögtem magam a hozzászólásodon. Egyébként Ben Hur-t, Spartacus-t, Herculest is meghívhatnánk (közpénzen) egy jó kis kocsiversenyre, majd a nap fénypontjaként (Dózsa György segítségével) elpróbálhatná Orbán Viktor és Navracsics Tibor a híres autodafé jelenetet, amiben segédkezet nyújthatna Giordano Bruno és Jeanne d'Arc is. Állapodjunk meg Augusztus 20-ban! Igazi Ünnep!

4 Frankie 2014. november 28. 13:05

Vajon miért említi a cikk ilyen furcsa néven a Széll Kálmán teret? :-)

5 Sánta Klausz 2014. november 28. 15:16

Stadionügyben verhetetlen szakértelemmel rendelkezik a méltatlanul elfeledett Stadler József. Ha e híres elfőfutár munkásságát jól értelmezem, akkor a stadion néhány év múlva a szarrá rohadt, tökéletesen felesleges nagyberuházások tömegének métrékegysége lesz - amennyiben az Orbánék által előszeretettel emlegetett ún. Jóisten is kegyes hozzánk.

6 Pistabátyám 2014. november 28. 16:55

Most akkor mi ez??? NYEST /Nyelv és tudomány/ vagy PÉP /Politika és pamflet/. Egyébként, ha már itt tartunk a Moszkva tér /akkor még tényleg Moszkva tér/ felújítását boldog emlékű Kóka János miniszter is ígérte nagy csinnadrattával és kolosszális ígéretekkel.

Információ
X