nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A torokéneklés és a bélyegkülönlegességek hazája: Tuva

Tuvát a bélyeggyűjtők és a torokéneklés rajongói is jól ismerhetik, de mások számára valószínűleg nem sokat mond a kis szibériai köztársaság neve. Most megtudhatunk egy kicsit többet arról, hogy mi is az a torokéneklés, és hogy kik is azok a tuvaiak.

Péli Péter | 2011. június 4.
|  

Aki először hall torokéneklést, az meglepődhet, hogy mi mindenre képes az emberi hangképzés. A torokéneklés másik neve felhangéneklés, mert a stílus lényege, hogy az előadó úgy manipulálja hangképző szerveit, hogy a tipikusan mély dallam hangjai felhangokkal együtt szólaljanak meg. A tibeti témájú filmekből sokak számára ismerős tibeti kántálás is a torokéneklés egyik változata. A torokéneklés alapvetően Észak-Ázsia népeinek jellegzetes éneklési stílusa, és egyesek szerint meditatív, már-már hipnotikus hatása tud lenni.

Tuvai torokénekes Kongar-ol Ondar.
Tuvai torokénekes Kongar-ol Ondar.
(Forrás: wikimedia commons / Bill Loewy)

Tuva – a szomszédos Mongóliához hasonlóan – a torokéneklés egyik klasszikus hazájának számít. A terület ritkán lakott tágas tájain messzire terjed a torokéneklés jellegzetes mormogó hangja. Az állattartással foglalkozó helyi férfiak közül ma is sokan ismerik a torokéneklés fortélyát, aminek már sok évszázados hagyománya van. A népzenekutatók szerint a torokéneklés a természet – különösképpen a szél és a víz – harmonikus hangjainak utánzásából alakulhatott ki.

Tuva nevét jól ismerhetik a bélyeggyűjtők, mert az országnak a két világháború közötti rövid de jure függetlensége alatt kiadott bélyegei népszerűnek számítanak szerte a világban. A híres amerikai fizikus, Richard Feynman egész életén át távolról rajongott a számára mesésnek tűnő kis szibériai országért, de terve, hogy meglátogassa, sosem valósult meg a hidegháború politikai helyzete miatt. 1944-ben ugyanis a Szovjetunió – máig nem teljesen tisztázott körülmények között – egyszerűen annektálta az egész területet. Ma Tuva Oroszország egyik autonóm köztársasága.

1935-ös tuvai bélyeg.
1935-ös tuvai bélyeg.

A tuvaiak ma 260 ezren lehetnek, és kínai dokumentumok szerint már legalább kétezer éve lakják a térséget. A szovjet idők orosz betelepítései ellenére Tuvát többségben ma is a tuvaiak lakják, akiknek anyanyelve a török nyelvekkel rokon tuvai nyelv. A tuvai a török nyelvek szibériai ágához tartozik, akárcsak az egy korábbi cikkben már részletesebben bemutatott szaha – más néven jakut – nyelv.

A tuvai torokénekléshez természetesen nem szükséges magának a tuvai nyelvnek az ismerete, kellő kitartással bárki elsajátíthatja, ahogy azt a következő videó is mutatja:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Loddi 2011. június 5. 22:17

A hozzám hasonlóan élemedett korban lévők még emlékezhetnek a 70-es évekből egy Repülj, páva! c. népzenei vetélkedőre, amelyre benevezett egy mongol népdalénekes is. Az illető különlegessége az volt, hogy "két szólamban énekelt". Felteszem, ez a torokéneklés volt, csak akkoriban talán még a szakemberek sem ismerték, de legalábbis nem használták ezt a kifejezést. Azt már nem tudom, milyen helyezést ért el, de arra emlékszem, hogy hetekig beszédtéma volt. Ja, és azt se tudom, hogy került Magyarországra, a Repülj, pávába.

Információ
X