nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hol kopogtat?
Tudja a halál...

... mármint fogalmunk sincs róla, ki fordít oroszból a 444-nek.

Fejes László | 2015. február 4.
|  

„A harmadik világháború ‘kopogtat’ – olvasható egy kijevi tüntető kaszáján” – közli képaláírásként a 444 immáron nem első alkalommal. Vessünk azonban egy közelebbi pillantást arra a kaszára!

Путин, я за тобой
Путин, я за тобой
(Forrás: 444.hu / Sergei Supinsky, AFP)

A kaszán jól kivehető a felirat: Путин, я за тобой [putyin, ja za toboj]. Ez szó szerint azt jelenti, hogy ’Putyin, mögötted [vagyok]’ – itt úgy értendő, hogy ’érted [jöttem]’.

Rejtély, hogyan jutott a 444 erre a megoldásra. Megfejtésünk csupán a harmadik szóra lenne: talán a за ’mögött’ з [z] betűjét olvasták 3-nak. Arról, hogy hogyan kerülte elő a „világháború” vagy a „kopogtat” (pláne idézőjelben!), már ilyen vad ötleteink sincsenek. Egy másik lehetőség, hogy egyszerűen elkeveredtek a fordítások: egy galériában megtaláltuk a képet, és itt tényleg az angol Third world war is knocking ’A harmadik világháború kopogtat’ felirat szerepel magyarázatként – csakhogy a szöveg egyértelműen azt mondja, hogy ez a felirat a tüntető kezében tartott Putyin-portrén szerepel. (És valóban: a 444 képén is jól látható, hogy a fotón ez szerepel, méghozzá angolul.) Furcsa lenne azonban, ha ez a galéria lenne a tévedés közvetlen forrása, hiszen ott maga a kasza nem is látszik. 

Látható, hogy a kasza nyelén is van felirat. Ez még kevésbé érdekes: ezen az Азаров (Azarov) név olvasható: ez nyilván Nyikolaj (Mikola) Janovics Azarovra utal, aki Janukovics idején Ukrajna miniszterelnöke, hosszú idei Janukovics poltikai hátországának, a Régiók Pártjának elnöke volt. A neve mellett szereplő аууу felirat kiolvasását és értelmezését olvasóinkra bízzuk (puskázni ér). 

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Pesta 2015. február 4. 19:16

Amit újságírás címén a zindeszk és holdudvara művel, azt inkább ne is részletezzük. Charlie Hebdoék szintje, csak nem vizuálisan, hanem verbálisan. Bár volt kitől tanulniuk, hiszen a hamis Teller-levél óta nemhogy azt nem szabad elhinni, amit Mo-on egy újságíró leír, hanem az ellenkezőjét sem.

1 odinn 2015. február 4. 11:11

Ezekkel a cirill betűkkel csak a baj van. Főleg, ha az angol nyelvű sajtóból veszik át a híreket:

index.hu/kultur/zene/2015/02/03/nagyon_f...legyen_a_zenekarnak/

Esetleg feltűnhetett volna az újságírónak, hogy a lemez címe nem halandzsa, sőt, ha nagyon akarja, még magyarra is lefordíthatta volna.

Információ
X