nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Négykanócos lámpás!
Trák település bukkant fel

Csaknem kétezer éve elnéptelenedett trák városra bukkantak a bulgáriai Carevóban.

MTI | 2012. augusztus 16.
|  

Trák települést fedeztek fel Bulgáriában, a fekete-tengeri kisvárosban, Carevóban végzett első régészeti feltárások során – olvasható a Novinite angol nyelvű bolgár hírportálon. A Burgasztól 70 kilométerrel délkeletre lévő Carevóról az első írásos feljegyzés Vaszilikóként említve a települést a 12. századból, Muhammad al-Idríszi (11001166) arab térképésztől, földrajztudóstól és utazótól származik. A 15-16. században Vasziliko ottomán kikötő volt, Evlija Cselebi (1611-1687) török világutazó, történetíró 1662-ben a város tengerre néző erődítményéről és a környező szőlőskertekről írt.

Az ásatások során Carevo Uszpenije Bogorodicsno nevű temploma közelében bukkantak a trák település maradványaira. Az ősi várost, amelyet az i .e. 5–4. században alapították a trákok, az i. sz. 1. században néptelenedett el.

Carevo történelme sokkal régebbi, mint eddig feltételeztük” – hangsúlyozta Milen Nikolov ásatásvezető régész, aki szerint a feltárások során rengeteg amfora, sírmellékletek sokasága, valamint egy négykanócos lámpás került elő.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X