nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Török-örmény kapcsolat: enyhülés?

100 év után most jelenik meg az első új török-örmény szótár Törökországban. A szótárt a Török Nyelvészeti Társaság adta ki.

nyest.hu | 2010. május 6.
|  

Ha nehezen is, de lassan enyhülni látszik a török-örmény kapcsolat. Ennek a jele, hogy Törökországban kiadtak egy új török-örmény szótárt, amire 100 éve nem volt példa egy azerbajdzsáni hírújság beszámolója szerint.

A török-örmény kapcsolatokban a politikai feszültség oka a mai napig az 1915 és 1917 közötti örmények elleni népirtás, amivel Törökországnak máig nem sikerült szembesítenie önmagát. Az örmények elleni török fellépés a modern szisztematikus népirtás egyik első példája volt. Nehéz pontos becsléseket adni, de a szakértők egyetértenek, hogy 1-1,5 millió törökországi örmény veszíthette életét. Az ottomán birodalom utolsó éveiben még 2 millió örmény lakosa volt az országnak, 1927-re már csak 120 ezer maradt belőlük, a többit megölték vagy elmenekült.

A cikk szerint örmény tanszékek nyitását is tervezik Törökországban. Az örmények fontos szerepet játszottak az ottomán birodalomban egészen kiirtásukig. Így nemcsak a két ország szomszédsága miatt fontos az örmény nyelv Törökország számára, hanem a saját történelme miatt is. Talán kis lépésekben lassan eljut a török nép a szembesülésig a saját múltjával.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X