nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mindennapi helyesírás
Töltődjön fel a „feltöltés” utótagú szerkezetek helyesírási kérdéseivel!

Sok dolgot lehet feltölteni: telefonegyenleget, taxikártyát stb. Na de hogyan?

nyest.hu | 2014. október 28.
|  

A fővárosban jártunkban-keltünkben újra és újra megbizonyosodhatunk róla, hogy az összetételek helyesírása az egyik legkritikusabb pontja a szabályzatnak. Mindennapi helyesírás című sorozatunkba leggyakrabban olyan feliratokat kapunk olvasóinktól, amelyeken összetételek szerepelnek. Ennek kapcsán már jó régen tisztázni tudtuk mind az úgynevezett 6:3-as, mind pedig mozgószabályt. Most újra alkalmunk van ismételni...

Nórától kaptuk az alábbi képet, amelyen a feliratnak szinte minden sorába beleköthetne egy szigorú magyartanár. Most a feltöltés utótagú szerkezetekre koncentráljunk, amelyekért darabonként 2 pontot vonnának le az érettségin.

Töltődjön fel a „feltöltés” utótagú szerkezetek helyesírási kérdéseivel!
Forrás: nyest.hu

Telefon + egyenleg + feltöltés: van olyan szó, hogy telefonegyenleg, meg olyan szó is, hogy egyenlegfeltöltés. Az adott szerkezet esetében akármelyikből is hozzuk létre a háromszoros összetételt, a helyes írásmód ez: telefonegyenleg-feltöltés.

Közüzemi + egyenleg + feltöltés: a közüzemi egyenleg valóban nem összetétel, hanem jelzős szerkezet. De amikor a feltöltés-sel ez a szerkezet összetételt alkot, akkor a mozgószabály értelmében a helyes írásmód ez: közüzemiegyenleg-feltöltés.

Taxi + kártya + feltöltés: ebben az esetben sima háromtagú összetételről van szó: taxikártya (összetétel!) + feltöltés, ami a 6:3-as szabály értelmében: taxikártya-feltöltés.

Továbbra is várjuk helyesírási megfigyeléseiket – lehetőleg fényképpel dokumentálva – a szerkesztőség e-mail címére!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X