nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tibetiek tüntetnek nyelvükért

Több ezer tibeti diák tüntetett szerdán egy északnyugat-kínai városban, tiltakozva anyanyelv-használati jogaik korlátozása miatt - jelentették helyi lakosok és egy jogvédő szervezet.

MTI | 2010. október 20.
|  

Csinghaj (Qinghai) tartomány tibetiek által sűrűn lakott Tungzsen (Tongren) városában hat tibeti oktatási intézmény diákjai vonultak az utcára ősi kultúrájuk és nyelvhasználati jogaik megőrzését követelve. A londoni székhelyű Free Tibet (Szabad Tibet) szervezet szemtanúkra hivatkozva öt- és kilencezer közé tette a tüntetők számát, más hírek ezer főt meghaladó tömegről szóltak.

Szemtanúk szerint a tüntetés békés volt, a rendőrség nem avatkozott be. A tömeg feloszlott, miután kormányilletékesek tárgyaltak a tiltakozókkal.

A tüntetést a Tungzsenben bevezetett oktatási reform váltotta ki, amely korlátozza a tibeti nyelv használatát az iskolákban. Az új szabályok szerint a tantárgyak többségét mandarin kínai nyelven kell oktatni, s a tankönyveknek is mandarin nyelvűeknek kell lenniük, kivéve a tibeti és az angol nyelvkönyveket.

Tibetben és az ország más, többségben tibetiek lakta részein a tibeti nyelv a hivatalos. Peking azonban évtizedek óta pártfogolja a mandarin kínai elterjedését. Sok tibeti azt mondja, nincs más választása, mint megtanulni a mandarint, ha a továbbiakban boldogulni akar Kínában.

Tungzsen térsége a Kína-ellenesség egyik fészke. Ott született a dalai láma, a tibetiek száműzetésben élő vallási vezetője, és ott található három fontos tibeti buddhista kolostor is. A térség az erőszakba torkolló és sok halálos áldozatot követelő Kína-ellenes tüntetések egyik színhelye volt 2008 márciusában.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X