nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Figyelemfelkeltő akció
Tanodák Éjszakája először

Az iskolákban rosszul tejesítő vagy az oktatásból teljesen kiszoruló gyerekeknek nyújt kitörési lehetőséget a tanodák hálózata. Pénteken bárki bepillanthat a színfalak mögé!

nyest.hu | 2015. április 14.
|  

Április 17-én pénteken új program áll be az éjszakai népszerűsítő kulturális rendezvények sorába. A méltán népszerű Múzeumok Éjszakája, Színházak Éjszakája és Kutatók Éjszakája mellé most már felsorakozik a Tanodák Éjszakája is. De mi az a tanoda?

Az 1902-ben megjelent A magyar nyelvújítás szótára így definiálja az 1787 óta dokumentált szót: „Tanoda, kissebb Oskola mellyben tsak a’ Logyikáig tanítanak”. A szó ma is egy intézményt jelöl, de nem csak szorosan értelmezett iskoláról van szó. A mai tanodák definíciója ez a TanodaPlatform szerint:

A tanoda nem kormányzati szervezet által működtetett, helyi sajátosságokra, a gyermekek, fiatalok önkéntes részvételére és egyéni szükségleteire építő, független infrastruktúrával rendelkező közösségi színtér. A személyiségfejlődés egészét szem előtt tartó komplex szolgáltatást nyújt, melyet az oktatási rendszerben nem megfelelően elismert, a társadalmi perifériára szoruló gyermekek és fiatalok nem érhetnek el.

Emellett a tanodák nem csak magukra a gyerekekre figyelnek. Segítenek a nehéz helyzetben lévő családoknak is. Tanácsokat adnak a szülőknek – nem csak a gyermeknevelés, hanem a szociális problémák megoldásának kérdéskörében is.

Közösségépítő jelmezbál egy tanodában
Közösségépítő jelmezbál egy tanodában
(Forrás: Szent Márton Caritas Alapítvány)

A főként alapítványok, civil szervezetek és egyházak által működtetett tanodák tehát igen fontos, hiánypótló szerepet töltenek be a magyar oktatási rendszerben. Felkarolják a hátrányos helyzetű gyerekeket – teret és programokat biztosítanak számukra, lehetőleg lakóhelyük közelében. Mit lehet csinálni egy tanodában?

Egy ilyen közösségi térben lehet társasjátékozni, közösen faliképet készíteni, táncolni és zenélni, kifesteni egy elhanyagolt folyosót, filmet nézni, mesét hallgatni, pingpongozni vagy csocsózni – és természetesen beszélgetni, tanácsot kérni is. Emellett a gyerekek igényeinek megfelelően a tanodák korrepetálnak, segítenek leckét írni, megtanítanak tanulni, rendszeres munkát végezni. Nyáron pedig nyári táborokban tapasztalhatják meg a gyerekek a közös munka, közös pihenés élményét.

Tanodai kirándulás
Tanodai kirándulás
(Forrás: Szent Márton Caritas Alapítvány)

A mélyszegénységben élő, iskolából lemorzsolódott gyerekeket tárt kapukkal várják a szakemberek. A tanodák olyan helyek, ahol a kitaszított gyerekek, fiatalok is közösségre, otthonra találhatnak. Elsajátíthatnak sok olyan készséget – legyen szó internethasználatról, összeadásról vagy társas viselkedésről – amiket másutt nem volt esélyük megtanulni.

A Tanodák Éjszakája című rendezvény most a nagyközönségnek is szeretné bemutatni, miért fontosak a tanodák. A bárki által látogatható programokon bepillantást nyerhetünk a tanodák világába, kipróbálhatjuk a pingpongasztalt és a kézműveskedést, és mi is beszélgethetünk a tanodába járó fiatalokkal és az ott dolgozó szakemberekkel.

Az I. Tanodák Éjszakájának megrendezését a Szent Márton Caritas Alapítvány és a Számá Dă Noj Egyesület kezdeményezte. Az országos rendezvény nem titkolt célja emellett az, hogy ráirányítsa a figyelmet a tanodai hálózat nehézségeire. A pályázatok ugyanis csak rövid távú finanszírozást tesznek lehetővé. A tanodák munkája azonban nem egy-két évre szól. Közösséget építeni, nevelni nem lehet néhány hónapig. Ha egy-egy tanoda akár csak pár hónapra kénytelen bezárni a kapuit, az oda járó fiatalok szétszélednek; így sok év kemény munkája veszhet kárba.

Így a tanodák elsődleges célja most az, hogy megbízhatóbb, kiszámíthatóbb legyen a pénzügyi hátterük. Első lépésként azt szeretnék elérni, hogy a számukra kiírt pályázatok ne másfél-két éves időtartamot öleljenek fel, hanem legalább 3 évre biztosítsák a programok anyagi hátterét. Emellett az is fontos szempont, hogy a finanszírozási időszakok ne a naptári év kezdetéhez igazodjanak, hanem a szeptemberi iskolakezdéshez.

Az esemény logója
Az esemény logója
(Forrás: Szent Márton Caritas Alapítvány)

Aki szeretne megismerkedni a tanodai mozgalommal vagy a lakókörnyezetében található tanodákkal, április 17-én szombaton este vegyen részt a Tanodák Éjszakája című figyelemfelkeltő akción. Részvételünkkel is segítjük a tanodák működését, és bepillantást nyerhetünk egy olyan világba, amiről eddig talán nem is hallottunk.

Esemény: I. Tanodák Éjszakája

Időpont: 2015. április 17. péntek 18:00–24:00

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X