nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tananyagnak szánják a Rosenberg Danit

Tananyagnak szánja az Élet Menete Alapítvány azt a klipet, amelyet Koltai Lajos filmrendező készített Pajor Tamás „Rosenberg Dani” című dalához.

MTI | 2013. január 14.
|  

Az Élet Menete Alapítvány által kiadott klipet, amelyet csütörtökön mutattak be a sajtónak, a tervek szerint az ENSZ holokauszt-emléknapján, január 27-én délelőtt 11-kor vetítik a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban iskolások jelenlétében. A dalt olyan ismert előadók énekelték fel, mint Koncz Zsuzsa, Bródy János, Bódi László (Cipő), Demjén Ferenc és Somló Tamás. A klip Koltai Lajos Sorstalanság című filmjét idézi meg.

Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány elnöke hangsúlyozta, hogy Pajor Tamás dalában mindaz benne van, amit a szervezetük képvisel, hirdet. Mint fogalmazott, a szám egy zsidó és egy nem zsidó kisfiú barátságáról szól a vészkorszak idején. A balladában a keresztény fiú feláldozza magát, amikor Rosenberg Daniért jönnek nyilasok. Gordon Gábor szerint Pajor Tamás szerzeményének hatása a közreműködő előadók által megsokszorozódik. A kisfilmet tartalmazó DVD-n Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek és Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi gondolatai, ajánló szavai is megtalálhatók. Az Élet Menete Alapítvány reményei szerint a klip bekerülhet az iskolai oktatásba a Nemzeti Alaptanterv részeként.

Koltai Lajos, aki személyesen nem tudott jelen lenni a bemutatón, levelében azt írta, örömmel vállalta el a felkérést, hogy a képei „erejével jusson el Rosenberg Dani és barátja története minél több helyre”. Mint fogalmazott, „az ő csodálatos barátságuk és történetük legyen olyan megrázó emlékeztető, hogy világos legyen, mi az, amit soha többé nem szabad hagynunk”.

Pajor Tamás az MTI-nek a dal születéséről elmondta, hogy gyerekkorában zsidó identitásban nevelkedett. „Mire öntudatra ébredtem tinédzserként, addigra ez az identitás már egy feldolgozni vágyott kérdéssé vált az életemben” – fogalmazott, hozzátéve, hogy származását és a holokauszt történeti emlékét „kezdetben a mérhetetlen deviancia és lázadás irányában” próbálta megoldani. „Jézus Krisztushoz való megtérésem vezetett vissza paradox módon a zsidó identitásom megtalálásához”  szögezte le.

A Neurotic együttes egykori frontembere arról is beszélt, hogy a dalt 2004-ben írta. A Rosenberg Dani az Önök Érték című lemezen szerepel, amely Pajor Tamás első, saját néven kiadott albuma. Hozzátette: a dal ugyan fiktív történetre épül, de kifejezi a valóságot, a holokauszt szörnyűségét.

Bródy János az MTI-nek felidézte, hogy sok évvel ezelőtt már készült egy felvétel a dalból, ami annyira jól sikerült, hogy örömmel vett részt most is a közös éneklésben. Kiemelte, mindig öröm olyan kollégákkal együtt dolgozni, akikkel hasonlóan gondolkoznak. Hozzátette: Koltai Lajos képei ugyan nem a dal történetét mesélik el, de rendkívüli erővel jeleníti meg a történelmi kort. „Érzelmileg talán még teljesebbé teszi a mondanivalót”  vélekedett.

Az énekes-dalszerző úgy vélte, a dal jelentőségét emeli, hogy „Magyarországnak most nagyon rossz híre van a világban a szélsőséges eszmék miatt”. „A magyar közönség nagy része ezt még nem érzékeli, legfeljebb akkor, amikor kiderül, hogy egy jobb produkciónk az Eurovíziós Dalfesztiválon milyen kevés pontot kap”  vélekedett az alkotó, aki szerint egy-egy ilyen dal segíthet az ország megítélésén.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Krizsa 2013. március 22. 18:43

A "Sorstalanság", mint dal biztosan nagyon értékes, de a SORSTALANSÁG című könyv írója a Nobel díjas, magyar Kertész Imre. Aki tényleg ott is volt...

Hát azért megemlíteni...? Hamár ennyi magyar énekes és filmes neve van megemlítve. És egy ilyen, egyedi könyvcím hogyhogy nem védett? Valami nem stimmel...

Információ
X