nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tajvan a nyelvmentés élén

Ingyen tanulhatják őseik nyelvét a tajvaniak: 14 erősen veszélyeztetett nyelvvel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

nyest.hu | 2010. július 6.
|  

Tajvan szigetének eredeti nyelve nem a kínai volt, hanem az ausztronéz nyelvcsalád őseinek tekintett nyelvek. A sziget őslakosai ma a sziget lakóinak mindössze két százalékát teszik ki, többségük azonban már nem beszéli ősei nyelvét. A még fennmaradt 14 nyelv mind veszélyeztetettnek számít. Ezért is jelentős a Focus Taiwan híre, miszerint az ország öt városában bárki ingyenesen sajátíthatja el ezeket a nyelvészeti szempontból fontosnak számító nyelveket.

Óceánia szigeteinek többségén ausztronéz nyelveket beszélnek: mintegy 1200 nyelvével ez az egyik legnagyobb nyelvcsalád. Az ausztronéz nyelvek közé tartozik a maláj, a Fülöp-szigeteki tagalog, az új-zélandi maori, Hawaii nyelve, de még az Afrika partjai mellett elterülő Madagaszkár malgas nyelve is. E nyelvek nyelvészeti elemzéséből tudjuk, hogy beszélőinek ősei valamikor mind Tajvan szigetérül indulhattak neki Óceánia meghódításának.

A nyelvtanulási és nyelvmentési programot a sziget egyik legkiválóbb egyeteme, a National Taiwan Normal Egyetem és az őslakosok egyik képviselőcsoportja közösen szervezi. Ezt az ingyenes nyelvtanulási programot sokan a világ egyik legösszehangoltabb nyelvmentési erőfeszítéseként tartják számon.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X