nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szó szerint kifizetődő az angoltudás Indiában

Jóval nagyobb fizetésre számíthatnak azok az indiaiak, akik folyékonyan beszélik Shakespeare nyelvét – mutatja ki egy új kutatás.

MTI | 2010. augusztus 23.
|  

A nyelvkérdés évek óta terítéken van indiai politikai körökben – legyen szó hindi, tamil vagy marathi nyelvű közösségről –, egyes politikusok még azzal a javaslattal is előálltak, hogy tiltsák be az angol nyelv használatát, mert az „elitista”. Egy friss kutatás azonban bebizonyította: az angoltudás nem csak hogy hasznos, de kifizetődő is a munkaerőpiacon – méghozzá szó szerint, írja a DNA India honlapja.

Az eredmények világossá teszik: az angolul folyékonyan beszélő férfiak 34 százalékkal magasabb bérekre számíthatnak, mint az angolul nem tudó munkavállalók, és még azok is, akik csak törik Shakespeare nyelvét, 13 százalékkal többet vihetnek haza. Ami a kutatók szemében még érdekesebb: hogy nemigen jutalmazzák prémiummal azokat a dolgozókat, akik bírják ugyan az angolt, de nyelvtudásukat nem egészíti ki egy jó diploma. Vagyis – hívja fel a figyelmet a kutatást vezető Nishith Prakash, a Cornell Egyetem professzora – nem segít egy gyorstalpaló kurzus elvégzése az úton-útfélen megtalálható nyelviskolák valamelyikében, hanem tanácsos komolyan venni az iskolai tanulmányokat. „Végre számokkal is bebizonyítottuk, hogy minél jobban képzett valaki, annál jobb keresetre számíthat” – foglalja össze a kutatás jelentőségét a professzor, aki reméli, az eredmények tükrében a politikusok újragondolják majd nyelvpolitikájukat, és a jövőben több pénzt fordítanak a nyelvoktatásra.

Ami a nőket illeti: ők csak 22 százalékkal kapnak többet a zsebükbe, ha tudnak angolul, és a prémiumuk is kisebb, mint a férfiaké.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X