nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szigorúbb internetszabályozás Kínában?

Az internetes és a telekommunikációs szolgáltatóknál is igazolniuk kellene magukat a felhasználóknak az új kínai törvénytervezet szerint.

MTI | 2012. december 26.
|  

Szigorúbb internetszabályozásról dönthet a héten a kínai törvényhozás, hogy a személyes információk védelmét fokozza – írta a Hszinhua hírügynökség.  Az új szabályozás az internetfelhasználók adatvédelmének megerősítését szolgálja majd. Az Országos Népi Gyűlés állandó bizottságának üléséhez benyújtott javaslattervezet szerint a jövőben az internetezők személyazonosságának kilétére fokozottabb hangsúly helyeződne, nekik az internetes és a telekommunikációs szolgáltatóknál is igazolniuk kellene magukat. Az új szabályozás elfogadása és életbe lépése ugyanakkor korlátozó erőként is hathat, ezzel ugyanis a blogokon és mikroblogokon megjelenő posztok, vélemények „feladói” is visszakövethetőek lennének. Egy ehhez hasonló valódi névvel való regisztrálást tett kötelezővé a vezetés márciusban a több százmilliós mikroblogoló közösség számára. Ezt végül – egyebek közt technikai nehézségek miatt – nem sikerült teljes mértékben megvalósítani.

Az internetet érintő szabályozások szigorítására való törekvések várhatóak voltak, a múlt héten a hivatalos pártlap, a Zsenmin Zsipao több cikke, a Hszinhua hírügynökség kommentárja is ezzel foglalkozott, és a központi televízió (CCTV) is erről tudósított. Hogy a novemberben megválasztott új kínai vezetőség pontosan milyen irányba indul el az internet szabályozását illetően, egyelőre nem lehet tudni. A korábbi propagandavezér, Liu Jün-san beválasztása a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága Állandó Bizottságába ugyanakkor egyes elemzők szerint az internet szabályozásának szigorítása irányába mutat, mint ahogyan Liu utódának, Liu Csi-paónak a decemberi nyilatkozata is, amely szerint „a pártnak aktívan vizsgálnia kell, hogyan erősíthető meg az internet kiépítése, működtetése és kezelése”. Ugyancsak a pesszimisták táborának igazát erősítheti az is, hogy az utóbbi hetekben a jelek szerint megerősítették a kínai tűzfalat, a korábbinál többek számára ellehetetlenítve annak megkerülését.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X