nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szieszta

Ebéd után még meg kell írnia valamit, meg kell tartania egy órát, be kell ülnie egy értekezletre? Mennyivel jobb lenne szunyókálni egyet!

nyest.hu | 2013. november 21.
|  

Érdemes-e nap közben hunyni egyet, ha megtehetjük? És ha igen, mennyit? A Lifehacker a The Wall Street Journal cikke alapján összefoglalta, mire jó a szieszta.

A sziesztából származó előnyök attól függenek, hogy mennyi időt sikerül átszunyókálnunk. Ha elpilledtünk, egy tíz-húsz perces alvás annyira elég, hogy visszanyerjük éberségünket, koncentrálóképességünket. Ha viszont harminc percig alszunk, ébredés után még egy újabb fél óráig kótyagosak leszünk, mielőtt élvezhetnénk a szundizás jótékony hatását.

A memória felfrissítésére legjobb egy teljes órát aludni – ez az adatok felidézésében segít. Ébredés után azonban megint csak kissé kótyagosnak érezhetjük magunkat. A legjobb másfél órát aludni: ez egy teljes alvási ciklus, mely már magában foglalja a gyors szemmozgásos alvást is (ez az a szakasz, amikor álmodni szoktunk). Ez erősíti meg érzelmi és procedurális – a különböző cselekvések elvégzésével kapcsolatos – memóriánkat és kreativitásunkat. Ráadásul egy ilyen álomból a felfrissültség érzésével ébredünk.

Szunyóka
Szunyóka
(Forrás: Wikimedia Commons / Julio Rojas / CC BY-SA 2.0)

Érdemes félig ülő helyzetben sziesztázni, mert ez segít elkerülni a mély alvást. Ha a délutáni szunyóka során álmodunk, az valószínűleg az alváshiány jele. A Lifehacker egy korábbi cikkében arra is felhívta a figyelmet, hogy a legjobb, ha a reggeli ébredés utáni nyolcadik óra első felére időzítjük a délutáni alvást (tehát ha hétkor keltünk, akkor kettőkor érdemes leheverednünk).

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 mederi 2015. augusztus 22. 11:59

A rabszolgatartó társadalomra visszavezetve a "szieszta" szót, a szituáció:

A "lusta" rabszolga, aki persze alig látott a fáradtságtól, ebéd után nehezen volt munkára fogható. Az ellenszegülőket karóhoz szíjazták, és a tűző napon hagyták a büntetés idejére. Ez volt a hatásos "siettetés" a többiek számára.

-A 'szíjazta' (-->"szieszta") rabszolgák egyáltalán nem jószántukból "heverésztek" a napon ebéd után, hanem a többiek elrettentésére, és szomjazva.. Ez a szituáció mára ebéd utáni pihenéssé szelidült.. :)

1 Sultanus Constantinus 2013. november 21. 14:27

A szieszta egyébként 'hatodik órát' jelent -- mivel a spanyol "siesta" a latin [hora] sexta folyománya -- csak az a kérdés, honnantól számítva. :D

(Érdekes, hogy viszont a mai spanyolban a 'hatodik' az sexto, -ta.)

Információ
X