nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szeretik a banánt, elvtársak?

Székely Csaba 2009-ben a legjobb európai dráma, most pedig mint a legjobb forgatókönyvet író új szerzőt tüntették ki.

MTI | 2013. január 30.
|  

Székely Csaba marosvásárhelyi író nyerte el a BBC rádiójáték-pályázatának Imison-díját Szeretik a banánt, elvtársak? című művéért, amely egy korábbi nemzetközi pályázaton a legjobb európai dráma díját is megkapta a brit közszolgálati rádiótól.  A BBC rádiójáték-pályázatának díjait – a tavalyi első gála után most második alkalommal – a hét végén adták át a brit közszolgálati adó rádiószínházában megrendezett ceremónián. Az idei díjazottakat 180 brit és nemzetközi pályázó közül választották ki. Székelynek a fiatal alkotókat felkaroló egykori BBC-dramaturgról, Richard Imisonról elnevezett elismerést ítélték oda, amely a legjobb forgatókönyvet író új szerzőnek jár. A brit Írószövetség (The Society of Authors) 1500 fonttal (félmillió forint) járó díja már 1994 óta létezik, de tavaly óta a BBC elismeréseivel együtt adják át.

A pályázaton a 2011. október 1. és 2012. október 31. között angolul először Nagy-Britanniában sugárzott, illetve online először hozzáférhetővé tett forgatókönyvekkel lehetett indulni. A legjobb rádiójáték díját a Tony Pitts forgatókönyvéből készült On It című alkotás kapta, a sorozat kategóriát pedig az a feldolgozás nyerte, amely Heinrich Böll Katharina Blum elveszett tisztessége című elbeszélése nyomán született. A legjobb rádiójáték-forgatókönyv trófeája Murray Goldnak jutott a Kafka the Musical című művéért.

Székely Csaba 2009-ben a BBC World Service és a British Council kétévente meghirdetett közös nemzetközi rádiójáték-pályázatán szerezte meg a legjobb európai dráma díját Szeretik a banánt, elvtársak? (Do You Like Banana, Comrades?) című munkájával. Az erdélyi író darabjának főszereplője egy londoni elmegyógyintézetben meséli el emlékeit a rendszerváltás előtti és utáni Romániáról.  

A 32 éves Székely a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem angol-magyar szakán szerzett diplomát, majd drámaírást tanult a marosvásárhelyi színművészeti egyetemen. Évekig volt A hét című kulturális folyóirat szerkesztője, dolgozott az Erdély FM rádiónál, jelenleg a manna.ro portál munkatársa és a színművészetin is tanít. Tavaly Bányavirág című színművéért megkapta a magyar színikritikusok céhének díját.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X