nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Sör – tudományos alapon

Az alakor rendkívül alkalmas a bioművelésre: vegyszermentesen termeszthető, műtrágyázást sem igényel. Magas antioxidáns-tartalommal rendelkezik, és számos nyomelemet tartalmaz.

MTI | 2013. július 6.
|  

Nemcsak vegyszermentes, hanem antioxidánsokban, nyomelemekben is gazdagabb a többi sörnél az első hazai biosör; az egysoros búzából (alakorból) főzött Alakor sört csütörtökön mutatták be a projektben közreműködő Corvinus Egyetem Sör- és Szeszipari Tanszékén. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Agrártudományi Kutatóközpontja, a Corvinus Sör- és Szeszipari Tanszéke, a Körös-Maros Biofarm Kft., valamint a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. 2008-ban fogott össze, hogy létrehozzák az első hazai biosört.

Az új Alakor sört töltik pohárba az első hazai biosör bemutatóján a Corvinus Egyetem Sör- és Szeszipari Tanszékének sörfőzőlaborjában
Az új Alakor sört töltik pohárba az első hazai biosör bemutatóján a Corvinus Egyetem Sör- és Szeszipari Tanszékének sörfőzőlaborjában
(Forrás: MTI / Máthé Zoltán)

Megyeri Mária, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont munkatársa felidézte, választásuk az alakorra, az egyik legősibb gabonafélére esett, amelyet tízezer éve kezdték termeszteni Kis-Ázsiában, a nagyobb termőképességű gabonafélék megjelenésével azonban visszaszorult a termesztése. Az alakor azonban rendkívül alkalmas a bioművelésre: lényegében vegyszermentesen termeszthető, és gyengébb talajokon is megfelelő termést produkál, így műtrágyázást sem igényel. Ez a gabonaféle ráadásul igen magas antioxidáns-tartalommal rendelkezik, és számos nyomelemet tartalmaz, innen jött az ötlet, hogy biosör készüljön belőle – idézte fel Megyeri Mária.

A gyártástechnológia kidolgozását a Corvinus Sör- és Szeszipari Tanszéke vállalta. Hegyesné Vecseri Beáta tanszékvezető elmondása szerint a malátagyártás technológiája, majd a sörgyártás optimalizálása először labor-, majd „félüzemi” körülmények között zajlott. Az első komolyabb mennyiség, még nem a végleges összetevőkkel, márciusban készült el Orgoványban: ale-típusú, borostyánszínű ital lett, amely magában hordozza a felsőerjesztésű élesztő aromáit, így fűszeresebb, testesebb a lager söröknél.

Kanyó Zsolt, a Biokontroll Hungária Kft. projektvezetője a nemesítés, az alapanyag-termesztés, a feldolgozás és a forgalmazás ellenőrzéséről és tanúsításáról szólt, hangsúlyozva: ennél a terméknél mindez a szokásos biotanúsításnál is szigorúbb feltételek mellett történik. Az Alakor sör minden palackja egyedi sorszámot kap, amelynek segítségével nyomon követhető lesz az útja: a fogyasztó megtudhatja, honnan származtak az alapanyagok, melyik főzetről van szó, mikor és hová szállították ki a palackot.

Az új Alakor sör a Corvinus Egyetem Sör- és Szeszipari Tanszékének sörfőzőlaborjában
Az új Alakor sör a Corvinus Egyetem Sör- és Szeszipari Tanszékének sörfőzőlaborjában
(Forrás: MTI / Máthé Zoltán)

Ráki Zsolt, a Körös-Maros Biofarm Kft. egyik tulajdonosa és vezetője elmondta, 40 hektáron termelnek alakorbúzát bioművelésben, amely a konvencionálisnál jóval munkaigényesebb, a hozam így lényegesen alacsonyabb. A márciusi első főzést követően a receptúra némileg változott, így a jövő héttől a boltokba kerülő késztermék testesebb, sötétebb lett – számolt be. A gyulai székhelyű agrárcég vezetője az MTI-nek elmondta, idén 150-200 ezer palack készül az orgoványi főzdében, a cél azonban évi 600 ezer palack értékesítése. Az Alakor sör a tervek szerint a jövőben csapolva is kapható majd, lesz szűretlen és light (alacsony alkohol- és energiatartalmú) változata, de készül egysoros búzából barna-, valamint alsóerjesztésű sör is.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X