nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Slota pártja népszavazást kezdeményez a szlovák nyelv kizárólagos hivatali használatáról

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) szeretné elérni, hogy a Szlovák Köztársaság egész területén a szlovák legyen az egyetlen kizárólagos hivatali nyelv. Az ellenzéki párt ennek érdekében népszavazást kezdeményez – jelentette be Ján Slota, a nemzetiek elnöke kedden a pozsonyi parlamentben.

MTI | 2011. április 5.
|  

A politikus bízik abban, hogy erre a népszavazásra még az idén sor kerülhet.

„Biztosak lehetnek abban, hogy ez a népszavazás sikeres lesz. Ez a népszavazás ugyanis arról szól, hogy akarjuk-e a szlovák államiságot, vagy valaki Felvidéke leszünk" – jelentette ki Slota azzal, hogy az aláírások gyűjtését még a nap folyamán megkezdik.

A szélsőséges nacionalista párt azután lépett elő ezzel a kezdeményezéssel, miután a parlament második olvasatba utalta a Híd magyar-szlovák párt által kidolgozott törvényjavaslatot, amely egyebek között azt  szorgalmazza, hogy a kisebbségi nyelvhasználati küszöböt az eddigi 20 százalékról 15 százalékra csökkentsék.

Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy az egyes szlovákiai településeken a kisebbségi lakosság arányának elég csak a 15 százalékot elérnie ahhoz, hogy a hivatalos érintkezésekben használhassák az adott kisebbség nyelvét.

A törvénymódosításokat mind a két ellenzéki párt – Irány-Szociáldemokrácia (Smer) és az SNS – elfogadhatatlannak tartja. Szerintük ez támadás az ország alkotmányos rendje ellen. Néhány koalíciós képviselő is kifogást fogalmazott meg, így a jogszabály elfogadása, illetve végső formája nem biztos.

„Szilárd meggyőződésem, hogy néhány hónap alatt sikerül összegyűjtenünk a szükséges 350 ezer aláírást, hogy Ivan Gasparovic államfő kiírhassa a népszavazást. Úgy vélem, hogy a nyári szünidőig ez sikerülni fog" – mondta Slota.

Az SNS álláspontja szerint a kisebbségi nyelvhasználati küszöb csökkentése „a magyarosítást szolgálja" és „a szlovák nemzet érdekeinek elárulása".

Szlovákiában az elmúlt években több népszavazást is kiírtak, de azok – érdektelenség miatt – rendre megbuktak. Kivételt csak az Európai Unióhoz történő csatlakozásról kiírt népszavazás képezett, amelyben a választók igent mondtak a belépésre.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS) Az összes hozzászólás megjelenítése
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 Fejes László (nyest.hu) 2011. április 8. 18:29

@ates: Sosem csináltunk titkot abból, hogy a rasszista, uszító és hasonló hozzászólásokat töröljük.

2 ates 2011. április 8. 17:07

Még nincs hozzászólás. Ez kamu! írtam egyet, de a cenzúra törölte. Ja, hogy nincs cenzúra? Vagy mégis? Jó volt itt úszkálni a lagyos vízben, míg be nem tettem a lábam? A homokzsák nem üt vissza! Igaz Örsvezér? Ha valakinek más a véleménye azt azonnal törölni kell? Még a végén itt is el kezdenek gondolkodni az emberek. Azt pedig nem szabad hagyni! Javaslom nézzetek körül a postaimre.com-on! Ott más is van, nem csak langyos víz.

Az összes hozzászólás megjelenítése
Információ
X