nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Sikeresen kampányolt Balázs Géza: újabb százmilliók alternatív nyelvészetre

Ugyan nem a rádiós nyelvművelőt nevezték ki a Nyelvstratégiai Intézet élére, ahová erős kampányolással igyekezett az utóbbi hetekben, de a hozzá köthető társaság most megkapta a csend árát.

Kincse Szabolcs | 2016. augusztus 26.
|  

Arról, hogy a Nyelvstratégiai Intézet milyen körülmények között jött létre, kik voltak a titokzatos kezdeményezők, már többször írtunk. Arról kevesebbet szóltunk, hogy az utóbbi hónapokban a Balázs Gézához köthető szervezetek komoly támadást indítottak a Manysi ellen. A mai nap híre bebizonyítja, hogy érdemes hisztérikus támadásokat indítani, a megfelelő kardcsörtetés mellett. Gratulálunk a pályáztatás, a szakma megkérdezése nélkül elnyert összeghez.

Sikeresen kampányolt Balázs Géza: újabb százmilliók alternatív nyelvészetre

Az alábbiakban az erőforrás-minisztérium Hoppál Péter vezette államtitkárságának tájékoztatását olvashatják, változtatás nélkül: 

A kormány döntése értelmében az Anyanyelvápolók Szövetsége 2016-tól rendszeres költségvetési támogatásban részesül. A szervezet idei működéséhez az Emberi Erőforrások Minisztériumától százmillió forint forrást kap.

Az Anyanyelvápolók Szövetsége azon munkálkodik, hogy elősegítse a magyar nyelv örökségének feltárását és ápolását. Több évtizede végzi magyar nyelvápolással kapcsolatos munkáját: a teljes oktatási rendszerre kiterjedő szépkiejtési, nyelvművelő, retorikai és helyesírási programokat támogat, évente megrendezi a magyar nyelv hetét, az anyanyelvi juniálist, magyar nyelv napi gálát, továbbá együttműködik Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasággal, amellyel a határon túli összmagyarságot összekötő kulturális, irodalmi, nyelvi programokat, táborokat, illetve konferenciákat szervez.

A szövetség, mely eddig alkalmi pályázatokból biztosította működését, a kormány döntése értelmében mostantól rendszeres költségvetési támogatásban részesül feladatainak tervezhető ellátása érdekében. Ez megteremti annak lehetőségét, hogy az Anyanyelvápolók Szövetsége továbbra is szervesen hozzájáruljon a magyar nyelv ápolásához és védelméhez.

(EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárság) 

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 jan 2016. augusztus 26. 17:24

Megmondom őszintén, meg is lep a hír, meg nem is.

Nem lep meg, mert ha van kormány, amiről ilyen módon, ennyi pénzt le lehet húzni, az nyilván ez: a Magyar Művészeti Akadémia nevű gittegylet már kitaposta ezt az utat, örüljünk, hogy az alkotmányba nem került be az Anyanyelvápolók Szövetsége.

Meglep, mert amikor utoljára hallottam Balázs Gézát beszélni, a Kossuth Rádióban lévő műsorában (Tetten ért szavak), komolyan aggódni kezdtem az elmeállapota iránt, mert az egész 5 perces műsor ilyen gügyögésből állt, hogy egymás után mondott hasonló szavakat, és valahogy lehetett érezni, hogy ő ezt viccesnek tartja, de inkább valami infantilis mondókázásnak, posztmodern sámánimának tűnt az egész. Szóval ez alapján azt hittem, megzakkant, de úgy tűnik, még se, hogy évente 100 milliót így el bírt sinkófálni.

Meg valahogy nekem Balázs Géza soha nem volt az a lánglelkű próféta alkat, mint mondjuk a Grétsy, vagy akár az MMA-s Fekete (most nem jut eszembe a keresztneve, és lusta vagyok kiguglizni) X., szóval rajta ránézésre látszik, hogy nem egy kereszteslovag, hanem ügyeskedő figura. Persze ilyenből sok van a NER-ben, szóval nem lóg ki.

2 ne má 2016. augusztus 27. 15:40

Remélem ez a bűnbanda is úgy végzi, ahogy kell.

3 Galván Tivadar 2016. augusztus 27. 20:39

@jan:

a) "örüljünk, hogy az alkotmányba nem került be az Anyanyelvápolók Szövetsége": ne adj itt ötleteket, mert beteszik.

b) "Fekete": György.

4 El Vaquero 2016. augusztus 28. 04:20

Persze, trógerség, de azért az évi (!) száz milka az már az a pénz, amiért bárki feladja az elveit, annyiért nem csak én, de szerintem bárki itt a nyesttől művelné a nyelvet kiskapával és gereblyével :D

5 El Vaquero 2016. augusztus 28. 04:20

Persze, trógerség, de azért az évi (!) száz milka az már az a pénz, amiért bárki feladja az elveit, annyiért nem csak én, de szerintem bárki itt a nyesttől művelné a nyelvet kiskapával és gereblyével :D

6 Fejes László (nyest.hu) 2016. augusztus 28. 09:32

@jan: „Balázs Géza soha nem volt az a lánglelkű próféta alkat, mint mondjuk a Grétsy” Hát nekem Grétsyről sem merülne fel semmiféle prófétaság, nemhogy lánglelkűség. Ha valamit a javára lehet írni, az éppen az,m hogy viszonylag visszafogott.

7 jan 2016. augusztus 28. 10:48

@Fejes László (nyest.hu): nemtom, talán a nagy szuggesztív szemek és a beszédmód miatt én mindig éreztem valami nagy intenzitást abban, ahogy magyaráz, de az igaz, hogy ugyanakkor szelíd is.

8 Kincse Sz. Örs 2016. augusztus 29. 09:22

@El Vaquero: "annyiért nem csak én, de szerintem bárki itt a nyesttől művelné a nyelvet kiskapával és gereblyével"

Nem. Nem így van. A nyest nem "művelt" semmit a Gyurcsány-kormány alatt és most sem fog.

Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy meghirdetett, átlátható pályázás legyen a területen (is). E pillanatban a cipőfelsőrész-készítőktól kezdve a népszerű-tudományos portálokig mindenki szarban van, mert bármikor jöhet egy jó barát, akit kistafírungoznak egy olyan összeggel, hogy aztán az mindenkit lenyom a piacon - a saját rögeszméit meg a torkunkon.

Szóval nem, nincs olyan összeg - mert ez rövidlátó gondolkodás. Egy egészséges médiapiacon, egy egészséges szabályozási környezetben, korrupció nélkül sokkal jobban élnénk, mint a hozzánkdörgölt néhány százmillióból, amiből ki tudja, kinek, mennyit osztanak majd vissza.

Információ
X