nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
VIII. Miskolci Taní-tani Konferencia
Siker és kudarc

Idén immár nyolcadik alkalommal rendezik meg Miskolcon a Taní-tani konferenciát. A nyest is ott lesz...

nyest.hu | 2015. január 27.
|  

2015. január 30-án az idén nyolcadik alkalommal rendezi meg éves tudományos konferenciáját a Miskolci Egyetem Tanárképző Intézete az egyetem C/2-es épületében. A tanácskozás hagyományosan elsősorban az észak-magyarországi régió pedagógiai kutatóinak seregszemléje, de minden évben jönnek előadók Budapestről és az ország távolabbi pontjairól is.

A konferencia tudományos jellege az idén sem jelenti azt, hogy kizárólag kutatási beszámolókat hallhatnak az érdeklődők. Sajátossága kezdettől az volt – és ez némileg meg is különbözteti más hasonló rendezvényektől –, hogy a szervezők mindig kiemelt figyelmet fordítottak a gyakorlati tapasztalatok megismerésére és különösen az oktatás-nevelés gyakorlatának megújítását célzó jó gyakorlatokra. Különösen fontos téma ezen a téren a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek iskolai oktatása. Az idei tanácskozáson két tematikus szekció is foglalkozik például a tanodai nevelés során felhalmozódott tapasztalatok elemzésével. Ezen kívül az egri Eszterházy Károly Főiskolán zajló pedagógiai kutatásokat idén önálló szekció mutatja be.

A 2015-ös konferencia témája: a siker és a kudarc. Sikerek és kudarcok között szárnyalva és vergődve, lavírozva telnek iskolás napjaink. Megóvhatók-e gyermekeink a kudarctól? Jó-e, ha megóvjuk őket? És mit jelent a siker a pedagógus számára? Mit tehetünk azért, hogy sikeresebbek legyünk a szakmánkban? A társadalomnak nem lehet sok fontosabb célja, mint hogy az iskola, az iskolarendszer sikeres legyen. Hogyan kerülhetünk közelebb ehhez a célhoz?

A Nyitott Ajtó Baptista Általános Iskola diákjának festménye
A Nyitott Ajtó Baptista Általános Iskola diákjának festménye
(Forrás: Murvai Ervin)

A VIII. Taní-tani Konferencia sokféle dimenzióban kíván látleletet adni sikerekről és kudarcokról – és ezek tükrében korunk és hazánk pedagógiai gondolkodásáról, nevelési gyakorlatáról. A konferencián a hagyományoknak megfelelően két plenáris előadás fog elhangzani, ezeket a szekciók tanácskozása követi, amelyeken több mint hetven előadás fog elhangzani.

Az egyik plenáris előadást Fülöp Márta, az ELTE Pszichológiai Intézetének professzora tartja A sikerrel/győzelemmel és a kudarccal/vesztéssel való megküzdés pszichológiája és pedagógiája címmel. Másik plenáris előadó Lannert Judit oktatáskutató lesz, a T-TUDOK munkatársa; előadásának címe Fejlesztéspolitikai elképzelések és tévedések az oktatásban, avagy miért toporgunk egy helyben dacára az uniós fejlesztési forrásoknak?

A konferencia együttműködő partnerei: Magyar Pedagógiai Társaság, Taní-tani Online, Csatárlánc, Görögkatolikus Cigány Szakkollégium.

A konferencián a nyest tavaly is ott volt, idén is megyünk, és beszámolunk olvasóinknak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X