nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Segítség a siketek gyónásához

A siketek és a nagyothallók gyónását segítő eszközt dolgozott ki egy nyugalmazott Fülöp-szigeteki származású pap.

MTI | 2013. december 22.
|  

A jelenleg a Szentszék jóváhagyására váró találmány ötletével a Fülöp-szigetekről származó, de az Egyesült Államokban élő Romuald P. Zantua rukkolt elő, hogy megkönnyítse a siketek és nagyothallók gyónását - számolt be a Fülöp-szigeteki püspökök hírszolgálata, a CBCP News.

Az eszköz gyakorlatilag két laptopból áll, amelyek speciális szoftveren futnak és exkluzív vonalon kötik össze a papot és a gyónni kívánó hívőt, akik így begépelhetik és elküldhetik egymásnak az üzeneteket. 

A kizárólag gyóntatási célra használható számítógépek az amerikai jelnyelvvel kapcsolatos leírásokat és videókat is tartalmaznak, így a papok előbb-utóbb talán a laptopok nélkül is képesek lesznek kommunikálni siket híveikkel. Zantua szerint a szoftver hacker-biztos, mivel az eszköz nem engedi meg harmadik fél becsatlakozását és egyéb hálózati hozzáférést sem tesz lehetővé.

A hallássérülteknek általában nagyon korlátozott lehetőségeik vannak a gyónásra egyebek közt a jelnyelvet ismerő papok korlátozott száma miatt. A gyónni kívánó siketek vagy jelnyelvet ismerő paphoz fordulnak vagy leírják gyónásukat egy papírra és átadják a lelkésznek – mondta Zantua. 

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X